Competiţia cu strămoşii pisicilor a dus la dispariţia multor specii de câini din trecut

(18.08.2015) Competiţia a jucat un rol mai important în evoluţia familiei de câini (lupi, vulpi şi rudele acestora) decât schimbarea climatului, arată un nou studiu internaţional publicat în PNAS.

O echipă internaţională formată din oameni de ştiinţă de la Universitatea din Gothenburg (Suedia), São Paulo (Brazilia) şi Lausanne (Elveţia) au analizat peste 2000 de fosile şi au descoperit că venirea felidelor în America de Nord din Asia a avut un impact mortal asupra diversităţii familiei de câini, contribuind la dispariţia a 40 de specii.



Competiţia cu strămoşii pisicilor a dus la dispariţia multor specii de câini din trecut


“În mod normal ne aşteptăm ca schimbarea climatului să joace un rol important în evoluţia biodiversităţii. În schimb, competiţia dintre diferitele specii carnivore s-a dovedit a fi mai importantă pentru canide” spune Daniele Silvestro, fondatoarea Departamentului de Ştiinţe Biologice şi de Mediu, Universitatea din Gothenburg.

Familia câinilor își are originile în America de Nord de acum 40 de milioane de ani şi a atins diversitatea maximă cu aproximativ 22 de milioane de ani în urmă, când mai mult de 30 de specii au populat continentul. Astăzi, doar 9 specii din familia câinilor trăiesc în America de Nord.

Aceştia şi-au crescut progresiv greutatea corpului şi s-au specializat în a deveni prădători de talie mare. Câteva specii au depăşit 30 kg şi se numărau printre cele mai mari carnivore de pe continentul Americii de Nord. Deşi în zilele de azi mai multe carnivore de talie mare se confruntă cu un risc de dispariţie mai crescut decât speciile mici, fondatorii studiului nu au găsit nicio evidenţă a unui tipar similar printre speciile de canide din trecut.

Succesul evoluţionar al animalelor carnivore este inevitabil legat de abilitatea acestora de a obţine hrană. Cantitatea limitată de resurse (prada) impune o competiţie dură între carnivorele care împart aceeaşi arie geografică. De exemplu, carnivorele africane precum câinii sălbatici, hienele, leii şi alte felide, sunt într-o continuă competiţie pentru hrană.

În trecut, carnivorele din America de Nord puteau să aibă o dinamică asemănătoare iar competiția era între speciile din familia de câini și felidele de atunci. În mod interesant, în timp ce felidele păreau să aibă un impact negativ mai puternic asupra supraviețuirii câinilor, opusul nu este adevărat. Acest fapt sugerează că felidele trebuie să fi fost prădători mai eficienți decât speciile deja dispărute din familia de câini.

Publicație

Silvestro D, Antonelli A, Salamin N, Quental T B: The role of clade competition in the diversification of North American canids.
Proceedings of the National Academy of Science USA (2015).
Întreg articolul este disponibil gratuit la adresa urmatoare: http://www.pnas.org/content/early/2015/06/23/1502803112.abstract

MAI MULTE ŞTIRI

Veterinary Dermatology

The usefulness of a hydrolysed fish and rice starchelimination diet for the diagnosis of adverse food reactions in cats: an open clinical trial

Diagnosis of adverse food reaction (AFR) is based on an eight week elimination diet (ED) and isconfirmed by relapse upon re-challenge with the previously fed diet. Hydrolysed EDs are commonly used for thispurpose.
Citește mai mult

Statul întins, șezutul sau statul în picioare: poziții de relaxare determinate de mărimea animalelor

Vacile se așează întotdeauna pe piept, astfel încât digestia lor să nu fie afectată. Rozătoarele se odihnesc uneori în șezut, în timp ce cangurii se întind uneori pe spate.
Citește mai mult

Lupii conduc, câinii urmează – ambele specii cooperează cu oamenii

Un studiu recent realizat de cercetători de comportament din Vetmeduni Viena, arată totuși că lupii  și câinii lucrează la fel de bine cu oamenii, deși în moduri diferite. Frații presupuși inegali sunt astfel mult mai asemănători decât se presupune adesea.
Citește mai mult

ARDIV

Workshop-uri homeopatie veterinara la Cluj-Napoca si Iasi

ARDIV, în colaborare cu FMV Iaşi şi FMV Cluj-Napoca, organizează la Cluj în perioada 24, 25, 26 mai 2019 si la Iaşi în perioada 31 mai, 01 şi 02 iunie 2019 workshopul de homeopatie veterinară, la care sunt așteptați să participe atât medici veterinari practicieni cât și studenți din anii terminali.
Citește mai mult

Soparle_desert

Șopârlele iubesc deșertul, iar șerpii preferă să trăiască în inima pădurilor tropicale

Cu cât mediul este mai aspru, cu atât scade rivalitatea între specii. Aceasta este principala concluzie publicată în Nature Communications, de către o echipă de biologi din Germania și Spania. Cercetătorii au analizat peste 900 de specii de șopârle și șerpi din Africa.
Citește mai mult

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Universitatea Konstanz

Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază principiile care stau la baza mișcărilor colective a babuinilor

 Cum reușesc babuinii să coordoneze mișcările grupului lor? Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază aceste organisme în sălbăticie pentru a afla care sunt regulile comportamentale pe care le folosesc babuinii atunci când interacționează.
Citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult


Revista

Companii

Internaţional

Literatură