Cerbul roșu se hrănește mult mai puțin pe perioada iernii

(17.12.2015) În timpul sezonului de iarnă, ierbivorele din zonele nordice trebuie să facă față unei resurse de alimente care este atât limitată cât și de calitate proastă. Capacitatea cerbului de a face față acestor situații extreme a fost studiată în cadrul unui studiu făcut de Institutul pentru Studiul Faunei Sălbatice de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena. Studiul a arătat faptul că și atunci când este disponibilă hrană de calitate bună, animalele mănâncă doar jumătate din cât mânâncă pe perioada verii. Acestea reduc dimensiunea tractului gastro-intestinal și extrag nutrienții într-un mod mai eficient. Rezultatele au fost publicate în Jurnalul American de Fiziologie.

Un experiment menit sa analizeze modul de hrănire la 16 cerbi de sex feminin a fost efectuat pe o perioadă de 3 ani pentru a investiga posibilele diferențe în care animalele reglementeză aportul lor alimentar și absorbția nutrienților.

Cerbul reduce aportul alimentar iarna la jumătate

 În ciuda disponibilității nelimitate de hrană, în mod normal animalele au mâncat doar jumătate pe zi pe parcursul iernii la fel ca vara. În același timp, masa organelor viscerale a animalelor a fost semnificativ mai mică. “Apetitul redus iarna ajută renul să piardă timp și energie în cautarea neproductivă de hrană”, spune autorul Walter Arnold, conducătorul Institutul pentru Studiul Faunei Sălbatice. “Un aport scăzut de hrană duce la un tract gastro-intestinal mai mic, care în schimb, ajută la salvarea energiei”.


Cerb consumând apă

Asimilarea mai efficientă a nutrienților pe parcursul iernii

Studiind aportul activ de glucoză și proteină din hrana digerată prin mucoasa intestinală a arătat faptul că ratele de transport de nutrienți au crescut pe parcursul iernii în raport cu vara.Rezultatele a fost obținute utilizând două metode independente: Prima a fost realizată indirect prin măsurarea electrofiziologică a transportului de nutrienți în stare proaspătă în țesutul intestinal activ al cerbului. A doua a fost făcută direct prin măsurarea aportului de nutrienți prin membrana celulară a celulelor mucoasei intestinale. Această metodă a cuprins izolarea membranelor celulare din mucoasa intestinală, care în tubul de test a format vezicule, conținând proteine de transport în funcțiune. Aceste proteine au transportat nutrienți marcați mai rapid în membranele veziculare care au fost pregătite din celulele intestinale ale animalelor de iarnă.

Digestia intensă a fost de asemenea indicată de concentrația scăzută de proteine brute în materiile fecale ale animalelor de iarnă față de animalele de vară în ciuda nivelurilor similare a aportului de proteină brută.

“Cerbul roșu a exploatat la maximum hrana disponibilă și cu un conținut energetic redus. Fiecare calorie contează, deoarece echilibrul energetic iarna este negativ și rezervele de grăsime din corp sunt disponibile doar într-o măsură limitată”, spune Arnold.

Hrana de iarnă conține o cantitate mică de nutrienți

“Extragerea nutrienților din hrană este mai eficientă iarna decât vara. Cerbul roșu ia mai puțin nutrienți din furaje iarna, dar le exploatează la maxim. Fiecare calorie contează, pentru că echilibrul energetic este de negativ în timpul iernii, și rezervele de grăsime sunt limitate”, explică Arnold. “Vara, cerbul roșu nu pierde mult timp prin digerarea hrănii. Ei maximizează aportul de energie prin un consum mai mare de hrană mai multă și prin digestia rapidă și eficientă, din moment ce cât aceștia pot foarte ușor să își acceseze sursele de hrană pe parcursul verii”.

Publicație

Articolul “Contrary seasonal changes of rates of nutrient uptake, organ mass, and voluntary food intake in red deer (Cervus elaphus)”, de Arnold Walter, Beiglböck C, Burmester M, Guschlbauer M, Lengauer A, Schröder B, Wilkens MR and Breves G. a apărut în jurnalul American de Fiziologie - Fiziologie Comparativă regulatorie și integrativă. DOI: 10.1152/ajpregu.00084.2015
http://ajpregu.physiology.org/content/309/3/R277


MAI MULTE ŞTIRI

Veterinary Dermatology

The usefulness of a hydrolysed fish and rice starchelimination diet for the diagnosis of adverse food reactions in cats: an open clinical trial

Diagnosis of adverse food reaction (AFR) is based on an eight week elimination diet (ED) and isconfirmed by relapse upon re-challenge with the previously fed diet. Hydrolysed EDs are commonly used for thispurpose.
Citește mai mult

Statul întins, șezutul sau statul în picioare: poziții de relaxare determinate de mărimea animalelor

Vacile se așează întotdeauna pe piept, astfel încât digestia lor să nu fie afectată. Rozătoarele se odihnesc uneori în șezut, în timp ce cangurii se întind uneori pe spate.
Citește mai mult

Lupii conduc, câinii urmează – ambele specii cooperează cu oamenii

Un studiu recent realizat de cercetători de comportament din Vetmeduni Viena, arată totuși că lupii  și câinii lucrează la fel de bine cu oamenii, deși în moduri diferite. Frații presupuși inegali sunt astfel mult mai asemănători decât se presupune adesea.
Citește mai mult

ARDIV

Workshop-uri homeopatie veterinara la Cluj-Napoca si Iasi

ARDIV, în colaborare cu FMV Iaşi şi FMV Cluj-Napoca, organizează la Cluj în perioada 24, 25, 26 mai 2019 si la Iaşi în perioada 31 mai, 01 şi 02 iunie 2019 workshopul de homeopatie veterinară, la care sunt așteptați să participe atât medici veterinari practicieni cât și studenți din anii terminali.
Citește mai mult

Soparle_desert

Șopârlele iubesc deșertul, iar șerpii preferă să trăiască în inima pădurilor tropicale

Cu cât mediul este mai aspru, cu atât scade rivalitatea între specii. Aceasta este principala concluzie publicată în Nature Communications, de către o echipă de biologi din Germania și Spania. Cercetătorii au analizat peste 900 de specii de șopârle și șerpi din Africa.
Citește mai mult

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Universitatea Konstanz

Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază principiile care stau la baza mișcărilor colective a babuinilor

 Cum reușesc babuinii să coordoneze mișcările grupului lor? Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază aceste organisme în sălbăticie pentru a afla care sunt regulile comportamentale pe care le folosesc babuinii atunci când interacționează.
Citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult


Revista

Companii

Internaţional

Literatură