Cerbul roșu se hrănește mult mai puțin pe perioada iernii
(17.12.2015) În timpul sezonului de iarnă, ierbivorele din zonele nordice trebuie să facă față unei resurse de alimente care este atât limitată cât și de calitate proastă. Capacitatea cerbului de a face față acestor situații extreme a fost studiată în cadrul unui studiu făcut de Institutul pentru Studiul Faunei Sălbatice de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena. Studiul a arătat faptul că și atunci când este disponibilă hrană de calitate bună, animalele mănâncă doar jumătate din cât mânâncă pe perioada verii. Acestea reduc dimensiunea tractului gastro-intestinal și extrag nutrienții într-un mod mai eficient. Rezultatele au fost publicate în Jurnalul American de Fiziologie.
Un experiment menit sa analizeze modul de hrănire la 16 cerbi de sex feminin a fost efectuat pe o perioadă de 3 ani pentru a investiga posibilele diferențe în care animalele reglementeză aportul lor alimentar și absorbția nutrienților.
Cerbul reduce aportul alimentar iarna la jumătate
În ciuda disponibilității nelimitate de hrană, în mod normal animalele au mâncat doar jumătate pe zi pe parcursul iernii la fel ca vara. În același timp, masa organelor viscerale a animalelor a fost semnificativ mai mică. Apetitul redus iarna ajută renul să piardă timp și energie în cautarea neproductivă de hrană, spune autorul Walter Arnold, conducătorul Institutul pentru Studiul Faunei Sălbatice. Un aport scăzut de hrană duce la un tract gastro-intestinal mai mic, care în schimb, ajută la salvarea energiei.
Asimilarea mai efficientă a nutrienților pe parcursul iernii
Studiind aportul activ de glucoză și proteină din hrana digerată
prin mucoasa intestinală a arătat faptul că ratele de transport de nutrienți au
crescut pe parcursul iernii în raport cu vara.Rezultatele a fost obținute utilizând două metode independente: Prima a fost realizată indirect prin măsurarea electrofiziologică a transportului de nutrienți în stare proaspătă în țesutul intestinal activ al cerbului. A doua a fost făcută direct prin măsurarea aportului de nutrienți prin membrana celulară a celulelor mucoasei intestinale. Această metodă a cuprins izolarea membranelor celulare din mucoasa intestinală, care în tubul de test a format vezicule, conținând proteine de transport în funcțiune. Aceste proteine au transportat nutrienți marcați mai rapid în membranele veziculare care au fost pregătite din celulele intestinale ale animalelor de iarnă.
Digestia intensă a fost de asemenea indicată de concentrația scăzută de proteine brute în materiile fecale ale animalelor de iarnă față de animalele de vară în ciuda nivelurilor similare a aportului de proteină brută.
Cerbul roșu a exploatat la maximum hrana disponibilă și cu un conținut energetic redus. Fiecare calorie contează, deoarece echilibrul energetic iarna este negativ și rezervele de grăsime din corp sunt disponibile doar într-o măsură limitată, spune Arnold.
Hrana de iarnă conține o cantitate mică de nutrienți
Extragerea nutrienților din hrană este mai eficientă iarna decât vara. Cerbul roșu ia mai puțin nutrienți din furaje iarna, dar le exploatează la maxim. Fiecare calorie contează, pentru că echilibrul energetic este de negativ în timpul iernii, și rezervele de grăsime sunt limitate, explică Arnold. Vara, cerbul roșu nu pierde mult timp prin digerarea hrănii. Ei maximizează aportul de energie prin un consum mai mare de hrană mai multă și prin digestia rapidă și eficientă, din moment ce cât aceștia pot foarte ușor să își acceseze sursele de hrană pe parcursul verii.
Publicație
Articolul Contrary seasonal changes of rates of nutrient uptake, organ mass, and voluntary food intake in red deer (Cervus elaphus), de Arnold Walter, Beiglböck C, Burmester M, Guschlbauer M, Lengauer A, Schröder B, Wilkens MR and Breves G. a apărut în jurnalul American de Fiziologie - Fiziologie Comparativă regulatorie și integrativă. DOI: 10.1152/ajpregu.00084.2015
http://ajpregu.physiology.org/content/309/3/R277