Broaștele cu dinți – Patru noi specii autohtone în pădurile din Africa de Vest

(31.07.2015) Din singura familie de vertebrate autohtone din Africa de Vest, broaștele cu dinți, doar o singură specie mai este cunoscută.

Datorită nevoilor lor de habitat, curenților din pădurea tropicală, și datorită intervalelor de distribuție mici, toate broaștele cu dinți prezintă un risc de extincție și de pierdere a habitatului în curs de desfăşurare, fapt care necesită eforturi imediate de conservare. Lucrarea este disponibilă în ziarul de liber acces “Zoosystematics and Evolution“ publicat de către Museum für Naturkunde din Berlin.

Singura specie din Africa de Vest Odontobatrachus natator a fost recunoscută abia anul trecut ca și reprezentantă a singurei familii de vertebrate autohtone din pădurile din Guineea  Superioară. Recent, prin tehnici moleculare, Dr. Michael Barej de la Museum fürNaturkunde Berlin și colegii săi au descoperit existența a unei specii în pericol.
În lucrarea prezentată, această echipă a demonstrat  variația morfologică a tuturor populațiilor cunoscute de broaște cu dinți vest-africane și a verificat prezența speciilor noi. Aceste amănunte sunt cruciale pentru conservarea biodiversității din Guineea  Superioară și subliniază vulnerabilitatea sa. Toate speciile din această unică și autohtonă familie sunt în pericol.

broasca_cu_dinti
Broasca cu dinţi Odontobatrachus ziama

O morfologie unică prin prezența colțului purtător de nume ca un apendice în partea de jos a dinților curbați în mandibula superioară la adulți sau buzele groase la mormoloci, este ceea ce le diferențiază pe broaștele cu dinți vest-africane de celelalte familii de broaște. Totuși, datorită unei puternice asemănări morfologice dintre toate populațiile cunoscute, doar o singură specie, O. natator, a fost recunoscută mai mult de un secol în pădurile din Africa de Vest.

Noi analize au dezvăluit o variație genetică neașteptată. Aceasta și alte tipare complementare biogeografice confirmă prezența unei specii adiționale în această familie pre-existentă de broaște(cuprinde doar o singură specie) asemănătoare. Descrierea celor patru noi specii făcută de Dr. Barej și echipa sa, este bazată pe o analiză combinată a geneticii și trăsăturilor morfologice.

Creșterea speciei în această unică ascendență  și distribuireaa tiparului încurajează pe viitor alți cercetători să caute specii ascunse și nedescoperite din pădurile din biodiversitatea din Guineea Superioară . Barej și colegii săi susțin că  “recunoașterea și descrierea  speciei este doar primul pas care oferă baza pentru studiile aferente pentru strangerea de informații despre ecologie și comportament sau simplu spus – faptul că numești o specie nu înseamnă că o și cunoști.

Rezultatele prezentate corespund Listei Roşii a IUCN, categoria “Pe cale de dispariţie” pentru toate speciile noi descrise. Aceste broaşte traiesc de-a lungul curenţilor puternici şi cascadelor, în puţinele locuri rămase din pădurile primare ale Africii de Vest.
Cercetătorii se tem că “Speciile de broască-torent din Africa de Vest se află în pericol de a deveni pe cale de dispariţie din cauza dispariţiei habitatului din focarul de biodiversitate al Guineei Superioare, a cărui “adevărată” biodiversitate este încă departe de a fi complet cunoscută”. Studiul este publicat în jurnalul cu acces deschis "Zoosystematics and Evolution” publicat de către Museum für Naturkunde din Berlin.

Publicaţie:

Michael F. Barej, Andreas Schmitz, Johannes Penner, Joseph Doumbia, Laura Sandberger-Loua, Mareike Hirschfeld, Christian Brede, Mike Emmrich, N’Goran Germain Kouamé, Annika Hillers,7, Nono L. Gonwouo, Joachim Nopper, Patrick Joël Adeba, Mohamed A. Bangoura, Ceri Gage, Gail Anderson, Mark-Oliver Rödel (2015): Viaţa în punctul unde se întâlneşte pamantul cu marea – imagine de ansamblu asupra diversităţii de broaşte-torent din Africa de Vest (Anura, Odontobatrachidae, Odontobatrachus). Zoosyst. Evol. 91 (2): 115–149. DOI 10.3897/zse.91.5127


MAI MULTE ŞTIRI

Veterinary Dermatology

The usefulness of a hydrolysed fish and rice starchelimination diet for the diagnosis of adverse food reactions in cats: an open clinical trial

Diagnosis of adverse food reaction (AFR) is based on an eight week elimination diet (ED) and isconfirmed by relapse upon re-challenge with the previously fed diet. Hydrolysed EDs are commonly used for thispurpose.
Citește mai mult

Statul întins, șezutul sau statul în picioare: poziții de relaxare determinate de mărimea animalelor

Vacile se așează întotdeauna pe piept, astfel încât digestia lor să nu fie afectată. Rozătoarele se odihnesc uneori în șezut, în timp ce cangurii se întind uneori pe spate.
Citește mai mult

Lupii conduc, câinii urmează – ambele specii cooperează cu oamenii

Un studiu recent realizat de cercetători de comportament din Vetmeduni Viena, arată totuși că lupii  și câinii lucrează la fel de bine cu oamenii, deși în moduri diferite. Frații presupuși inegali sunt astfel mult mai asemănători decât se presupune adesea.
Citește mai mult

ARDIV

Workshop-uri homeopatie veterinara la Cluj-Napoca si Iasi

ARDIV, în colaborare cu FMV Iaşi şi FMV Cluj-Napoca, organizează la Cluj în perioada 24, 25, 26 mai 2019 si la Iaşi în perioada 31 mai, 01 şi 02 iunie 2019 workshopul de homeopatie veterinară, la care sunt așteptați să participe atât medici veterinari practicieni cât și studenți din anii terminali.
Citește mai mult

Soparle_desert

Șopârlele iubesc deșertul, iar șerpii preferă să trăiască în inima pădurilor tropicale

Cu cât mediul este mai aspru, cu atât scade rivalitatea între specii. Aceasta este principala concluzie publicată în Nature Communications, de către o echipă de biologi din Germania și Spania. Cercetătorii au analizat peste 900 de specii de șopârle și șerpi din Africa.
Citește mai mult

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Universitatea Konstanz

Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază principiile care stau la baza mișcărilor colective a babuinilor

 Cum reușesc babuinii să coordoneze mișcările grupului lor? Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază aceste organisme în sălbăticie pentru a afla care sunt regulile comportamentale pe care le folosesc babuinii atunci când interacționează.
Citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult


Revista

Companii

Internaţional

Literatură