Pesta Porcină Africană: EFSA recomandă măsuri de restricţie combinate

(05.08.2015) EFSA recomandă o combinaţie între diferitele măsuri de gestionare pentru a înfrâna răspândirea pestei porcine africane asupra populaţiilor de mistreţi sălbatici din Europa de Est.

Comisia Europeană a cerut ca EFSA să evalueze recenta răspândire de pestă porcină africană din Europa de Est şi să furnizeze informaţii ştiinţifice asupra răspândirii şi înfrânării acesteia. Boala s-a răspândit în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, afectând populaţiile mistreţi sălbatici încă din 2014. Boala a fost întâlnită, de asemenea, la porcii domestici din Letonia, Lituania şi Polonia.

Pesta porcină africană este o infecţie virală, inofensivă pentru om, dar mortală pentru porcii domestici şi mistreţii domestici . Momentan nu sunt disponibile nici vaccinuri, nici medicamente.

Cele mai multe răspândiri din fermele de porci domestici s-au înregistrat în fermele din gospodării şi au fost înfrânate relativ rapid. Boala încă se răspândeşte local, printre populaţiile de mistreţi sălbatici, unde videcarea este mai puțin posibilă.

Se pare că numeroasele măsuri aplicate în carantină işi fac efectul abia după câţiva ani. Prin urmare, EFSA recomandă folosirea anumitor măsuri incluzând vânatul, înlăturarea carcaselor în sălbăticie şi o alimentaţie strictă, care – combinate – vor rezulta într-o reducere a reproducţiei mistreţilor şi vor duce la o înfrânare a bolii.

MAI MULTE ŞTIRI

ANSVSA

Preşedintele ANSVSA, dr. Vladimir Mănăstireanu a convocat astăzi o şedinţă a Consiliului Ştiinţific pentru a supune analizei acestui for situaţia creată de evoluţia pestei porcine africane la por

Discuţiile au vizat, în principal, strategia adoptată de ANSVSA pentru a preveni apariţia pe teritoriul naţional a pestei porcine africane, identificarea unor modalităţii de iniţiere a unui studiu entomologic privind prezenţa pe teritoriul României a căpuşelor care au rolul de vector şi rezervor pentru această boală, dar şi alte aspecte ştiinţifice şi tehnice legate de măsurile aplicate pentru protejarea ţării noastre împotriva unor boli ale animalelor
Citește mai multRevista

Companii

Internaţional

Literatură