Zimbrii suedezi resălbăticesc Europa

(21.12.2014) Săptămâna aceasta, Rewilding Europe a semnat un acord de cooperare cu Parcul de zimbri Avesta din Suedia, cel mai vechi și cunoscut centru de reproducere al zimbrului din Europa.

Evenimentul a coincis cu lansarea oficială pentru „Planul de resălbăticire a zimbrului 2014-2024”, unul dintre cele mai ambițioase planuri de acțiune pentru conservarea speciei, studiu realizat împreună cu Zoological Society Londra (ZSL).


Zimbrii din parcul Avesta, Suedia

Zimbrul european este una dintre cele cele mai emblematice specii pentru fenomenul de resălbăticire a speciilor în declin la nivel european. Bison bonasus este o specie vulnerabilă conform IUCN Red list, iar în sălbăticie sunt acum mai puțini zimbri decât rinoceri negri.

„Planul de resălbăticire a zimbrului 2014-2024” analizează și descrie etapele necesare creării unei populații viabile de zimbru în câteva țări din Europa, printre care și România, în următorii 10 ani.


Zimbrii din parcul Avesta care și-au facut drum spre Munții Țarcu

Parcul de zimbri din Avesta joacă un rol foarte important în această misiune, deloc ușoară. Zimbri suedezi își vor face de-a lungul timpului loc în zonele de sălbăticie europene, acolo unde se regăseau odinioară liberi.

Administrația parcului se angajează să ofere zimbri în vederea reintroducerii în habitatele naturale, prin intermediul inițiativei Rewilding Europe.

Pe 17 mai, zimbrul, a revenit în Munții Țarcu din Carpații Meridionali, după mai bine de 200 de ani de la dispariție. 17 exemplare de zimbru au fost aduse la Armeniș, Caraș-Severin, iar 5 dintre acestea provin din parcul Avesta. 


Tranchilizarea zimbrilor înainte de trasnportul spre România in Mai 2014

„Un zimbru pe care îl vezi azi în Avesta s-ar putea să-l întâlnești peste câteva zile în Carpați, iar noi suntem extrem de bucuroși că putem pune la dispoziție animale pentru aceste reintroduceri, deosebit de importante pentru supraviețuirea celui mai mare mamifer terestru din Europa”, este mesajul managerului parcului, Mikael Jansson.

“Zimbrul european este un simbol care promovează refacerea ecosistemelor și revigorarea sălbăticiei în peisajul european.


Joep van de Vlasakker specialistul în zimbri al Rewilding Europe pregătește animalele înainte de lungul drum spre libertate deplină

Activitățile de ecoturism vor oferi oportunități pentru o dezvoltare economică durabilă pentru comunitățile din vecinătatea zonelor Rewilding, localnicii implicându-se activ în protejarea patrimoniul natural și cultural”, spune Wouter Helmer- director Rewilding al Rewilding Europe.

Rewilding Europe va urma „Ghidul IUCN pentru reintroducerea și translocarea de specii în conservare” (2012) în vederea reintroducerii zimbrului în sălbăticie.


Camioanele speciale pentru transportul animalelor sălbatice, în drum spre Munții Țarcu

Planul de resălbăticire a zimbrului 2014-2024 se încadrează în Planul de acțiune IUCN pentru specii și, mai mult, este contribuția Rewilding Europe la acesta.

În ceea ce privește selecția animalelor, lucrăm în parteneriat cu Centrul European de Conservare a Zimbrului (EBCC) în baza memorandumului recent semnat, asigurându-ne astfel de de viabilitatea genetică a turmelor care se formează în toate zonele Rewilding.

Pentru cei mai “studioși” dintre voi, puteți consulta Planul de acțiune european pentru conservarea zimbrului, aici.


Planul de resălbăticire a zimbrului 2014-2024
WWF România se bucură de acest moment istoric, alături de voi și partenerii noștri, Rewilding Europe. „Zimbrul este o specie emblematică pentru peisajul natural al României și este momentul să îl vedem din nou liber în din țara noastră. Prezența sa contribuie la refacerea zonelor de sălbăticie, dar poate aduce multe beneficii comunităților locale.

Noi susținem cu tărie această abordare și suntem hotărâți să ne implicăm în viitorul acestui model pentru conservare a naturii”, ne spune Dr. Orieta Hulea, Director Regional de Conservare a WWF-Programul Dunăre Carpați.

Vă invităm să aflați mai multe si despre lucrurile uneori banale, dar pline de simțământ, pe care le desfășoară rangerii zimbrilor din Munții Țarcu, planul de acțiune pe 10 ani văzut din perspectiva de zi cu zi pe blogul rangerilor WWF-Rewilding Europe.

MAI MULTE ŞTIRI

Zimbrii din Armeniș își recapătă forțele ; Bildquelle: Daniel Hurduzeu / WWF-Romania

Turma de zimbri din Armeniș își recapătă forțele, în ciuda răspândirii bolii limbii albastre

Deși ultimele luni au pus la încercare turma de zimbri din Munții Țarcu, rangerii WWF raportează că starea fizică a acestora este mai bună
Citește mai mult


Revista

Companii

Internaţional

Literatură