Turma de zimbri din Armeniș își recapătă forțele, în ciuda răspândirii bolii limbii albastre
(16.11.2014) Deși ultimele luni au pus la încercare turma de zimbri din Munții Țarcu, rangerii WWF raportează că starea fizică a acestora este mai bună. Zimbrii par să fi câștigat în greutate, având astfel mai multe șanse ca organismul lor să dezvolte anticorpi împotriva bolii limbii albastre ce se manifestă deja în 26 de județe din țară.
În ultimele săptămâni, trei dintre cei 17 zimbri aduși în Armeniș în cadrul proiectului de resălbăticire inițiat de WWF-România și Rewilding Europe au murit, fiind suspecți de boala limbii albastre. Acest lucru a fost confirmat de Autoritatea Natională Sanitar-Veterinară, în două dintre cazuri.
Zimbrii din Armeniș își recapătă forțele
Virusul ce s-a răspândit la bovine din toată țara i-a prins pe zimbri într-o perioadă delicată. Trecerea dintre anotimpuri, perioadă cu o umiditatea ridicată și schimbarea părului le-a solicitat suplimentar organismul. Drept urmare, imunitatea acestora este scăzută, pe fondul unui stres pre-existent cauzat de transportul în Romania, tranchilizare și schimbările sociale prin care au trecut.
Prioritatea noastră, în acest moment, este să facem tot ce ne stă în putință pentru a le întări sistemul imunitar in perioada de iarnă care reprezintă o nouă încercare pentru ei. spune Adi Hăgătiș managerul proiectului de resălbăticire din Armeniș.
Răspândirea acestei boli serioase în toată România ne arată cât de importantă este inițiativa noastră de a crește numărul de turme de zimbri sălbatici din Europa. Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă o epidemie majoră ar decima unul dintre nucleele principale de zimbri; specia ar fi din nou în pericol, explică Wouter Helmer, Directorul Rewilding Europe.
Trebuie să diminuăm riscul ca o epidemie să pună la încercare o populație întreagă. E nevoie ca mult mai mulți factori interesați și administratori de zone de sălbăticie care ar putea să găzduiască populații de zimbri să ridice mâna și să spună: da, și noi vrem să avem în preajmă zimbri sălbatici., continuă Helmer.
În câteva săptămâni, WWF va organiza un seminar cu medici veterinari și specialiști în animale sălbatice, în cadrul grupului de lucru constituit în acest sens în urmă cu mai bine de șase luni. Grupul de lucru va fi consultat în elaborarea unui plan de acțiune pentru a susține turma de zimbri pe timp de iarnă. Riscurile răspândirii virusului sunt în scădere, insectele hematofage care îl transmit devenind inactive în anotimpul rece.
În Mai 2015, turma de zimbri din Munții Țarcu va fi eliberată și va deveni prima care trăiește în sălbăticie, în Carpații Meridionali, din secolul 18 încoace.
Tot în primăvara viitoare, un nou grup de zimbri va fi adus în Munții Tarcu în vederea formării unei populații viabile de 500 de animale până în 2022.