Populația de tigri a crescut semnificativ în India, conform unui nou raport oficial

(15.02.2015) În ultimii ani populația de tigri a înregistrat o creștere spectaculoasă, de la 1411 de exemplare în 2006 ajungându-se la 2226 în 2014, conform raportului Situația tigrilor din India, 2014.

Lansat recent, acesta este cel mai mare și mai aprofundat studiu de acest gen desfășurat vreodată: acoperă 18 state (peste jumătate dintre statele federale ce compun India) cu mai mult de 300.000 de km2 studiați, inclusiv zone din afara rezervațiilor de tigri.


Creșterea populației de tigri poate fi atribuită în mare măsură faptului că există o mai bună gestionare și un grad de protecție mai ridicat în rezervații și alte zone protejate pentru tigru. Braconajul rămâne însă cea mai mare amenințare pentru tigrii sălbatici, produsele provenite de la aceste specii fiind foarte căutate în Asia.

Aceste rezultate confirmă faptul că mai mult de jumătate din populația de tigri din lume se află în India și, prin urmare, o estimare la zi, precisă, devine imperativă pentru a evalua succesul eforturilor viitoare de conservare.

Rezultatele mai indică și impactul activităților de conservare a speciilor, mai ales atunci când în astfel de demersuri sunt îmbinate voința politică, baza științifică și munca de teren specifică, a declarat  Ravi Singh, Secretar General și CEO, WWF-India.

Raportul, publicat de Autoritatea Națională pentru Conservarea Tigrului din cadrul Guvernului Republicii India, mai subliniază și faptul că viitorul tigrilor din India depinde de menținerea intactă a habitatelor-cheie pentru reproducerea acestei specii, de conectivitatea habitatelor și protejarea împotriva braconajului atât a tigrilor, cât și a prăzii acestora.

Într-un moment în care populația globală de tigri este amenințată cu dispariția, este încurajator faptul că numărul tigrilor din India este în creștere.

Situația era total diferită cu un deceniu în urmă și sunt mândru că am putut să răspundem provocării și situația s-a răsturnat, a spus Prakash Javadekar, ministrul indian pentru Mediu și Păduri.

Din 2010, când populația de tigri din India a fost estimată la 1706 exemplare, toate țările în care trăiește această specie și-au îndreptat eforturile pentru a dubla numărul de tigri la nivel mondial, un țel cunoscut sub numele de Tx2.

Acest rezultat nou din India, cuplat cu creșterea de la ultimul recensământ, demonstrează că obiectivele ambițioase pentru refacerea populației unei specii pot fi atinse, chiar și într-o zonă dens populată și aflată în plină expansiune economică, așa cum e Asia. O parte esențială a Tx2 este ca țările în care trăiește tigrul să realizeze un recensământ al speciei.

La Conferința de la Dhaka (Bangladesh) din septembrie 2014, țările care au populații de tigri au agreat să facă publică o nouă cifră privind populația de tigri la nivel mondial, în 2016, marcând jumătatea programului Tx2.

În acest an Rusia va efectua un recensământ pentru tigrul Amur (Siberian), astfel de studii fiind așteptate și din partea Bangladeshului, Chinei, Nepalului și Bhutanului. Alte recensăminte sunt necesare de urgență în Malaezia, Indonezia, Thailanda, Myanmar, Laos, Cambodgia și Vietnam.

Realizarea unui recensământ la această scară reflectă dedicarea, experiența și calitatea de lider a Autorității Naționale pentru Conservarea Tigrului din India, a declarat Mike Baltzer, directorul Tigers Alive Initiative la WWF. Însă această investiție și efortul depus pot fi atât de ușor anulate de braconieri încât este imperativ tuturor guvernelor din țările cu tigru să-și intensifice eforturile pentru a eradica braconajul.

În cazul acestui demers de estimare a populației de tigri din India a fost vizibil efortul fără precedent al Autorității Naționale pentru Conservarea Tigrului, departamentelor de stat forestiere, Institutului pentru specii sălbatice din India (Wildlife Institute of India) și al organizațiilor de conservare, inclusiv WWF India.


Revista

Companii

Internaţional

Literatură