Animale sălbatice

Statul întins, șezutul sau statul în picioare: poziții de relaxare determinate de mărimea animalelor

Vacile se așează întotdeauna pe piept, astfel încât digestia lor să nu fie afectată. Rozătoarele se odihnesc uneori în șezut, în timp ce cangurii se întind uneori pe spate.
Citește mai mult

Soparle_desert

Șopârlele iubesc deșertul, iar șerpii preferă să trăiască în inima pădurilor tropicale

Cu cât mediul este mai aspru, cu atât scade rivalitatea între specii. Aceasta este principala concluzie publicată în Nature Communications, de către o echipă de biologi din Germania și Spania. Cercetătorii au analizat peste 900 de specii de șopârle și șerpi din Africa.
Citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult

UZH

Cea mai mare parte a mamiferelor au o durată de viață mai mare în grădinile zoologice

Viața în sălbăticie prezintă riscul de prădare, lipsa de hrană, climatul aspru și o concurență semnificativă. Animalele din grădinile zoologice, din contră, sunt protejate de aceste pericole. Cercetătorii UZH au făcut parte din echipa internațională care a studiat peste 50 de specii de mamifere pentru a stabili dacă animalele trăiesc mai mult în grădinile zoologice decât în sălbăticie.
Citește mai mult

bears_2_Antonio_Ramos

Daune cauzate de urși: Oamenii determină frecvența – Numărul urșilor este un factor neglijabil

Anual se fac peste 3200 de compensări pentru daune cauzate de urșii bruni în toată Europa. Proporțiile daunelor cauzate variază dramatic în funcție de țara în care au fost produse. Diferența dintre numărul de exemplare de urși din diferitele țări nu este o cauză.
Citește mai mult

Hyla orientalis

Împerecherea cu alte specii: broaștele arboricole cu cromozomi sexuali străini sunt mai puțin fertile

În timpul ultimei glaciațiuni, un scut imens de gheață a ajuns până la regiunea Berlinului de astăzi.
Când a început să se topească acum 20.000 de ani, s-a activat o recolonizare treptată pe latitudinea nordică cu multe plante și alte specii de animale.
Citește mai mult

Primele primate care hibernează în afara Madagascarului

Până în ziua de astăzi, 3 specii de lemuri din Madagascar au fost singurele primate cunoscute să hiberneze. Cercetătorii de la Vetmeduni din Viena, Austria, arată acum pentru prima dată faptul că speciile de primate care locuiesc în Vietnam, Cambodgia, Laos și China, lorisul pigmeu lent hibernează, de asemenea, cu scopul de a conserva energie.
Citește mai mult

Cerbul roșu se hrănește mult mai puțin pe perioada iernii

În timpul sezonului de iarnă, ierbivorele din zonele nordice trebuie să facă față unei resurse de alimente care este atât limitată cât și de calitate proastă. Capacitatea cerbului de a face față acestor situații extreme a fost studiată în cadrul unui studiu făcut de Institutul pentru Studiul Faunei Sălbatice de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena.
Citește mai mult

Hepatita_A

Hepatita A – Virusul de origine animală

Hepatita A poate cauza o inflamație hepatica acută care are în general o reacție ușoară la copii dar care poate să fie periculoasă la adulți. Virusul, care se regăsește în toată lumea, a fost considerat anterior ca fiind un agent patogen pur uman, care se găsește cel mult în cazuri izolate la primate.
Citește mai mult

IZW_LOGO

Bolile cu transmitere sexuală: mai mulți parteneri înseamnă o imunitate mai ridicată?

Se credea că ușoara proliferare a bolilor cu transmitere sexuală în cazul infidelității la animale este importantă în formarea imunității la mamifere.
Rezultatele publicate în jurnalul științific “Functional Ecology” din această săptămână demonstreză că această simplă idee nu se aplică și la rozătoare, ci mediul de viață și cel înconjurător pot să fie factori cheie în ceea ce privește variația în investiția imună asupra mamiferelor.
Citește mai mult

cai_salbatici

După 100 de ani în captivitate, o privire la ultimele cabaline cu adevărat sălbatice ale lumii

Pentru prima dată o echipă internațională de cercetători au înșiruit genele complete a unsprezece cabaline Przewalski, incluzând toate liniile fondatoare plus încă cinci linii istorice a exemplarelor de muzeu care datează de mai bine de un secol.
Citește mai mult

Soarece_alunar

Șoarecii-alunari își pot începe hibernarea mult mai devreme decât se credea

În mod normal hibernarea are loc in timpul iernii. Surprinzător însă este faptul că specialiștii  biologi în animale sălbatice de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena au demonstrat pentru prima oară că șoarecii pot intra în hibernare de prin iunie sau iulie.
Citește mai mult

Turtle_muscles

Țestoasele se folosesc de puterea musculaturii pentru a putea respira din cauza carapacei rigide

Carapacele țestoaselor sunt unice în regnul animal. Pentru a putea respira în această carcasă inflexibilă, țestoasele au o fascie musculară care este atașată la carapace pentru a ventila plămânii.
Citește mai mult

Competition

Competiţia cu strămoşii pisicilor a dus la dispariţia multor specii de câini din trecut

Competiţia a jucat un rol mai important în evoluţia familiei de câini (lupi, vulpi şi rudele acestora) decât schimbarea climatului, arată un nou studiu internaţional publicat în PNAS. 
Citește mai mult

EFSA

Pesta Porcină Africană: EFSA recomandă măsuri de restricţie combinate

EFSA recomandă o combinaţie între diferitele măsuri de gestionare pentru a înfrâna răspândirea pestei porcine africane asupra populaţiilor de mistreţi sălbatici din Europa de Est.
Citește mai mult

broasca_cu_dinti

Broaștele cu dinți – Patru noi specii autohtone în pădurile din Africa de Vest

Din singura familie de vertebrate autohtone din Africa de Vest, broaștele cu dinți, doar o singură specie mai este cunoscută.
Citește mai mult

Alertă pentru natură; Bildquelle: Wild Wonders of Europe/Staffan Widstrand/WWF

Număr-record de europeni cer politicienilor să protejeze natura

Aproape jumătate de milion de europeni au transmis Comisiei Europene mesajul de a păstra legislația de protejare a naturii în Europa
Citește mai mult

Chelonia

Rezervaţiile de ţestoase identificate în jurul lumii conţin bogăţie şi specii diverse

Conservarea şi Biologia Chelonienilor – Biodiversitatea globală este tot mai ameninţată pe măsura ce populaţia umană continuă să crească şi să folosească resursele mondiale.
Citește mai mult

Pantera

Îmbunătățirea serviciilor veterinare pentru animalele domestice sunt relevante pentru conservarea leoparzilor

Specialiștii biologi în conservarea speciilor investighează conflictele dintre om și sălbăticie de lângă Parcul Național din Iran.
Citește mai mult

IZW

10th International Conference on Behaviour, Physiology and Genetics of Wildlife

The conference will be held from September 28th to October 01st, 2015 in Berlin in the facilities of the Federal Institute for Risk Assessment (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR).


Citește mai mult
Campania de vaccinare antirabică a vulpilor; Bildquelle: United States Fish and Wildlife Service

Campania de vaccinare antirabică a vulpilor

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin structurile sale specializate, de la nivel central şi teritorial, desfăşoară campania de vaccinare antirabică a vulpilor de pe teritoriul României, prin distribuirea aeriană şi distribuirea manuală a momelilor vaccinale antirabice
Citește mai mult

Populația de tigri a crescut semnificativ în India, conform unui nou raport oficial; Bildquelle: Vivek R. Sinha / WWF

Populația de tigri a crescut semnificativ în India, conform unui nou raport oficial

În ultimii ani populația de tigri a înregistrat o creștere spectaculoasă, de la 1411 de exemplare în 2006 ajungându-se la 2226 în 2014, conform raportului Situația tigrilor din India, 2014
Citește mai mult

EMBO Molecular Medicine

Bats are a possible source of the Ebola epidemic in West Africa

The outbreak of the Ebola virus disease occurring in West Africa may have originated from contact between humans and virus-infected bats, suggests a study led by researchers from the Robert Koch-Institute in Berlin, Germany
Citește mai mult

Zimbrii din parcul Avesta care și-au facut drum spre Munții Țarcu; Bildquelle: Staffan Widstrand / Rewilding Europe

Zimbrii suedezi resălbăticesc Europa

Săptămâna aceasta, Rewilding Europe a semnat un acord de cooperare cu Parcul de zimbri Avesta din Suedia, cel mai vechi și cunoscut centru de reproducere al zimbrului din Europa
Citește mai mult

Zimbrii din Armeniș își recapătă forțele ; Bildquelle: Daniel Hurduzeu / WWF-Romania

Turma de zimbri din Armeniș își recapătă forțele, în ciuda răspândirii bolii limbii albastre

Deși ultimele luni au pus la încercare turma de zimbri din Munții Țarcu, rangerii WWF raportează că starea fizică a acestora este mai bună
Citește mai mult

Prima încăierare pentru stabilirea ierarhiei grupului; Bildquelle: Silviu Matei

O veste nedorită despre zimbrii din Munții Țarcu

Recent, am aflat că primul pui de zimbru născut în Carpații Meridionali, la Armeniș, a murit, cel mai probabil din cauza unui incident avut cu unul dintre adulții grupului de zimbri
Citește mai mult

Natura are și vești bune

Natura are și vești bune

Pe 26 septembrie, la Londra, au fost prezentate concluziile studiului Wildlife Comeback in Europe, o cercetare care arată că efectivele a treizeci și șapte de specii de păsări și mamifere aflate pe cale de dispariție, s-au refăcut spectaculos în ultimii cincizeci de ani, oferind o lecție valoroasă specialiștilor din domeniul conservării
Citește mai mult

WWF

Bardău, al patrulea membru în familia de urși monitorizați de WWF

WWF-România anunță capturarea celui de-al patrulea exemplar de urs brun, în cadrul proiectului „Granițe deschise pentru urșii din Carpații României și Ucrainei”
Citește mai mult

WWF România

Primul urs brun monitorizat in Maramures prin GPS GSM de catre WWF

WWF11621 este un nume de cod de referință în activitatea organizației WWF, fiind numele acordat primului exemplar de urs brun capturat pentru montarea unui colar GPS GSM în cadrul proiectului Granițe deschise pentru urși
Citește mai mult

Male Brown Bear; Bildquelle: Alexander Kopatz, Bioforsk

Genome of the brown bear is now sequenced

A research group led by Prof. Axel Janke at the Biodiversity and Climate Research Centre (BiK-F) in Frankfurt am Main has just finished sequencing the genome of the brown bear
Citește mai mult

Revista

Companii

Internaţional

Literatură