Metode noi pentru stabilirea sexelor la păsări


(18.10.2009) Penajul la masculul de raţă sălbatică este splendid, în timp ce femela trece neobservată. O nediferenţiere la aceasta specie este exclusă.


Mai greu este însă la speciile de păsări la care nu se poate deosebi masculul de femelă. De exemplu la unele specii de papagal ca Ara sau Amazon la care sexele se pot stabili cu certitudine doar endoscopic sau prin metode de genetică moleculară.

Când cercetătorii vor să ştie cu exactitate sexul, aceştia nu sunt împinşi doar de curiozitate ci şi de interesul ştiinţific. Pentru a salva speciile care sunt pe cale de dispariţie aceştia trebuie sa ştie cu certitudine dacă au de a face cu o pereche sau cu 2 indivizi de acelaşi sex. Metoda de cercetare a animalelor in narcoză implică o oarecare doză de risc.  

„Orice narcoză este un risc pentru pasăre” spune Dr. Petra Rösch de la Universitatea Friedrich-Schiller, Jena. Chimista împreună cu Prof. Dr. Jürgen Popp şi doctoranzii  Michaela Harz, Mario Krause au inventat o tehnică prin care se poate stabili sexul la păsări fără ca acestea sa fie stresate.  

Partener al echipei de la Universitatea din Jena este PD Dr. Thomas Bartels de la clinica de păsări si reptile a universităţii din Leipzig. Procedura a fost brevetată şi  a fost publicată în revista de specialitate americană „Analytical Chemistry”.

„Pentru stabilirea sexului avem nevoie de o pană în creştere, pe care păsările le dezvoltă  în perioada de năpârlire” spune Jürgen Popp. Celulele aflate la rădăcina penei vor fi recoltate cu o spatulă şi introduse în aparatul de analiză. Proba este analizată cu un microscop Raman.

Principiul metodei: prin radierea moleculei cu lumină monocromatică, acesta este reflectată  in toate direcţiile spaţiului. Un anumit fascicul de lumină conţine date despre probă, aşa numitul fascicul Raman. Acest efect l-a descoperit fizicianul indian Chandrasekhara Venkata Raman, pentru care a şi câştigat premiul Nobel in anul 1930.

Pentru stabilirea sexelor la păsări proba este supusă unei lumini ultraviolete cu o lungime de undă de 244 nanometri. Sub microscop este analizat ADN-ul păsării. „La analiza ADN se poate stabili după cantitatea de ADN a cromozomilor sexul păsării” susţine Rösch.

În timp ce la om combinaţia de cromozomi XY este specifică bărbatului, păsările de sex masculin au 2 cromozomi Z iar femelele prezintă o combinaţie ZW.  

Tehnica a fost elaborată  studiind găina domestică (Gallus gallus), însă în proiect sunt incluse si alte specii care urmează a fi studiate.

Ca viitor scop al acestui proiect, cercetătorii vor să elaboreze o metodă care să permită stabilirea sexului încă din ou. Prin această metodă s-ar putea elimina uciderea de rutină a masculilor puilor de găină, în crescătoriile de găini ouătoare. O problemă care preocupă nu numai organizaţiile de protecţie a animalelor.

Ştiinţa

Veterinary Dermatology

The usefulness of a hydrolysed fish and rice starchelimination diet for the diagnosis of adverse food reactions in cats: an open clinical trial

Diagnosis of adverse food reaction (AFR) is based on an eight week elimination diet (ED) and isconfirmed by relapse upon re-challenge with the previously fed diet. Hydrolysed EDs are commonly used for thispurpose.
Citește mai mult

Statul întins, șezutul sau statul în picioare: poziții de relaxare determinate de mărimea animalelor

Vacile se așează întotdeauna pe piept, astfel încât digestia lor să nu fie afectată. Rozătoarele se odihnesc uneori în șezut, în timp ce cangurii se întind uneori pe spate.
Citește mai mult

Lupii conduc, câinii urmează – ambele specii cooperează cu oamenii

Un studiu recent realizat de cercetători de comportament din Vetmeduni Viena, arată totuși că lupii  și câinii lucrează la fel de bine cu oamenii, deși în moduri diferite. Frații presupuși inegali sunt astfel mult mai asemănători decât se presupune adesea.
Citește mai mult

ARDIV

Workshop-uri homeopatie veterinara la Cluj-Napoca si Iasi

ARDIV, în colaborare cu FMV Iaşi şi FMV Cluj-Napoca, organizează la Cluj în perioada 24, 25, 26 mai 2019 si la Iaşi în perioada 31 mai, 01 şi 02 iunie 2019 workshopul de homeopatie veterinară, la care sunt așteptați să participe atât medici veterinari practicieni cât și studenți din anii terminali.
Citește mai mult

Soparle_desert

Șopârlele iubesc deșertul, iar șerpii preferă să trăiască în inima pădurilor tropicale

Cu cât mediul este mai aspru, cu atât scade rivalitatea între specii. Aceasta este principala concluzie publicată în Nature Communications, de către o echipă de biologi din Germania și Spania. Cercetătorii au analizat peste 900 de specii de șopârle și șerpi din Africa.
Citește mai mult

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Revista

Companii

Internaţional

Literatură