Metode noi pentru stabilirea sexelor la păsări
(18.10.2009) Penajul la masculul de raţă sălbatică este splendid, în timp ce femela trece neobservată. O nediferenţiere la aceasta specie este exclusă.
Mai greu este însă la speciile de păsări la care nu se poate deosebi masculul de femelă. De exemplu la unele specii de papagal ca Ara sau Amazon la care sexele se pot stabili cu certitudine doar endoscopic sau prin metode de genetică moleculară.
Când cercetătorii vor să ştie cu exactitate sexul, aceştia nu sunt împinşi doar de curiozitate ci şi de interesul ştiinţific. Pentru a salva speciile care sunt pe cale de dispariţie aceştia trebuie sa ştie cu certitudine dacă au de a face cu o pereche sau cu 2 indivizi de acelaşi sex. Metoda de cercetare a animalelor in narcoză implică o oarecare doză de risc.
Orice narcoză este un risc pentru pasăre spune Dr. Petra Rösch de la Universitatea Friedrich-Schiller, Jena. Chimista împreună cu Prof. Dr. Jürgen Popp şi doctoranzii Michaela Harz, Mario Krause au inventat o tehnică prin care se poate stabili sexul la păsări fără ca acestea sa fie stresate.
Partener al echipei de la Universitatea din Jena este PD Dr. Thomas Bartels de la clinica de păsări si reptile a universităţii din Leipzig. Procedura a fost brevetată şi a fost publicată în revista de specialitate americană Analytical Chemistry.
Pentru stabilirea sexului avem nevoie de o pană în creştere, pe care păsările le dezvoltă în perioada de năpârlire spune Jürgen Popp. Celulele aflate la rădăcina penei vor fi recoltate cu o spatulă şi introduse în aparatul de analiză. Proba este analizată cu un microscop Raman.
Principiul metodei: prin radierea moleculei cu lumină monocromatică, acesta este reflectată in toate direcţiile spaţiului. Un anumit fascicul de lumină conţine date despre probă, aşa numitul fascicul Raman. Acest efect l-a descoperit fizicianul indian Chandrasekhara Venkata Raman, pentru care a şi câştigat premiul Nobel in anul 1930.
Pentru stabilirea sexelor la păsări proba este supusă unei lumini ultraviolete cu o lungime de undă de 244 nanometri. Sub microscop este analizat ADN-ul păsării. La analiza ADN se poate stabili după cantitatea de ADN a cromozomilor sexul păsării susţine Rösch.
În timp ce la om combinaţia de cromozomi XY este specifică bărbatului, păsările de sex masculin au 2 cromozomi Z iar femelele prezintă o combinaţie ZW.
Tehnica a fost elaborată studiind găina domestică (Gallus gallus), însă în proiect sunt incluse si alte specii care urmează a fi studiate.
Ca viitor scop al acestui proiect, cercetătorii vor să elaboreze o metodă care să permită stabilirea sexului încă din ou. Prin această metodă s-ar putea elimina uciderea de rutină a masculilor puilor de găină, în crescătoriile de găini ouătoare. O problemă care preocupă nu numai organizaţiile de protecţie a animalelor.