Record mondial la randament la grâu: 16,52 tone la hectar

(02.10.2015) Noul record mondial la randament la grâu a fost obţinut în acest an la o fermă din Holy Island, din comitatul Northumberland (nord-estul Angliei). Randamentul obţinut de agricultorul englez Rod Smith a fost de 16,52 t/ha.

Recordul mondial anterior a fost deţinut ani la rând de neozeelandezul Mike Solari, în mai multe etape, chiar prin depăşirea propriului record. Ei bine, în acest an, recordul lui Mike Solari a avut parte nu de una, ci de două depăşiri. Ambele din partea fermierilor englezi.

În cazul recordului absolut pentru acest an, Rod Smith a obţinut de pe toate parcelele cultivate cu grâu, un randament mediu de 14 t/ha, după ce a avut parte de „o campanie ideală pentru culturi, fără stres climatic şi fără presiuni din partea unor maladii”, potrivit publicaţiei Farmers Weekly.


De pe unul din câmpurile sale, dintre cele mai fertile, englezul a obţinut la recolta din 1 septembrie, un randament de 16,52 t/ha. Astfel, el l-a devansat, aproape pe muchie de cuţit, pe compatrioul său Tim Lamyman, care cu doar zece zile înainte, la data de 22 august obţinuse un randament de 16,5 t/ha, depăşind cu 5% precedentul record, deţinut de cinci ani de zile de neozeelandezul Mike Solari.

Dacă neozeelandezul Mike Solari şi-a înregistrat succesul în Cartea Recordurilor (Guinness Book of Records), Tim Lamyman nu a făcut încă un astfel de demers. În schimb, compatriotul lui Tim Lamyman, fermierul Rod Smith care a depăşit ambele recorduri anterioare a apelat la o echipă independentă de  arbitraj pentru evaluarea recordului, din care au făcut parte observatorul - evaluator Rob Forrest şi vicarul local Victor Dickinson.

Recordul mondial de 16,52 t/ha a fost obţinut după recoltarea grâului de pe un teren de 11,3 hectare, la o umiditate măsurată de 15%.

Suprafaţa totală cultivată de Rod Smith cu grâu şi însumând mai multe parcele a fost de 400 de hectare. Ferma acestuia, Beal Farm, este amplasată la o distanţă de 16 kilometri sud de Berwick şi la aproape 80 de kilometri nord de Newcastle.

Mai multe Ştiri

Animal and Equine Veterinary Equipment Sale Announced

Animal and Equine Veterinary Equipment Sale Announced

Global advisory and asset management specialists, Gordon Brothers, has been instructed to manage the sale of the assets of The Animal Health Trust by the Trustees and their advisors
Citește mai mult

DDr. Camil Stoian PhD, Dipl.EVDC

DDr. Camil Stoian PhD, Dipl.EVDC a murit

Colega Camil Stoian ne-a lăsat complet pe neașteptate pe 26 iunie 2020
Citește mai mult

Hills

Webinar Hill's - Nutriția în cazurile de Dermatită atopică la câine

Un câine cu mâncărimi este o problemă frecventă a clienților și poate reprezenta o provocare pentru medicii veterinari. Dermatita atopică a câinelui (DAC) este o dermatoză inflamatorie pruriginoasă, cronică și recidivantă, care necesită adesea un management pe tot parcursul vieții și este o sursă de frustrare atât pentru medicul veterinar, cât și pentru familie.
Citește mai mult

Logo CMVRO

Recomandări adresate medicilor veterinari pentru evitarea contaminării cu COVID-19

În contextul pandemiei de COVID-19, Colegiul Medicilor Veterinari din Romania vine cu o serie de recomandări la adresa medicilor veterinari pentru evitarea contaminării.
Citește mai mult

Program workshop

Protocoale de lucru și monitorizare în anestezia inhalatorie

În intervalul 28-29 martie 2020, Maravet împreună cu Facultatea de Medicină Veterinară și Farmacie din Cluj-Napoca vă invită la un workshop în domeniul anesteziei veterinare, "Protocoale de lucru și monitorizare în anestezia inhalatorie.
Citește mai mult

Workshop Introducere în Oncologia Veterinară

Vineri, 13 martie 2020, vă așteptăm la modulul I al Workshop-ului „Introducere în oncologia veterinară”. Vă puteți înscrie accesând linkul https://rsvo.ro/introducere-in-oncologie-modulul-1/ sau contactând reprezentantul dvs. de vânzări de la Maravet.
Citește mai mult

Imagine predefinită

Teaser Überschrift

grwgwre  rgerg er gerg er
Citește mai mult

Congres Medicină Veterinară Alternativă Cluj-Napoca

În intervalul 6-7 martie 2020 vă așteptăm la primul Congres de Medicină Veterinară Alternativă din Romania. Evenimentul este organizat de Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca.
Mai multe informații despre programul evenimentului și modul de înscriere a participanților la adresa: https://fmv.usamvcluj.ro/index.php/anunturi.
Citește mai mult

Ştiinţa

Companii

Internaţional

Literatură