Mystery about domestication of horse has been unravelled – now location and time are proofed

(24.04.2009) Wild horses were domesticated in the Ponto-Caspian steppe region (today Russia, Kazakhstan, Ukraine, Romania) in the 3rd millennium B.C.

Despite the pivotal role horses have played in the history of human societies, the process of their domestication is not well understood.

In a new study published in the scientific journal Science the jointed analysis of German researchers from the Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research, Berlin, the German Archaeological Institute, the Humboldt University Berlin, the Max Planck Institute of Evolutionary Anthropology, Leipzig in cooperation with American and Spanish scientists unravelled the mystery about domestication of horse.

Based on ancient DNA spanning the time between the Late Pleistocene and the Middle Ages targeting nuclear genes responsible for coat colorations allows to shed light on the timing and place of horse domestication.

Furthermore the study demonstrates how rapid the number of colorations increased as one result of the domestication. As well it shows very clearly that the huge variability of coloration in domestic horses which can be observed today is a result of selective breeding by ancient farmers.

Our modern human societies were founded on the Neolithic revolution which was the transformation of wild plants and animals into domestic ones available for human nutrition. Within all domestic animals, no other species has had such a significant impact on the warfare, transportation and communication capabilities of human societies as the horse.

For many millennia, horses were linked to human history changing societies on a continent-wide scale, be it with Alexander the Great’s or Genghis Khan’s armies invading most of Asia and Eastern Europe or Francis Pizarro destroying the Inca Empire with about 30 mounted warriors.

The horse was a costly and prestigious animal in all times, featured in gifts from one sovereign to another as a nobleman’s mark.

www.izw-berlin.de

Ştiinţa

Veterinary Dermatology

The usefulness of a hydrolysed fish and rice starchelimination diet for the diagnosis of adverse food reactions in cats: an open clinical trial

Diagnosis of adverse food reaction (AFR) is based on an eight week elimination diet (ED) and isconfirmed by relapse upon re-challenge with the previously fed diet. Hydrolysed EDs are commonly used for thispurpose.
Citește mai mult

Statul întins, șezutul sau statul în picioare: poziții de relaxare determinate de mărimea animalelor

Vacile se așează întotdeauna pe piept, astfel încât digestia lor să nu fie afectată. Rozătoarele se odihnesc uneori în șezut, în timp ce cangurii se întind uneori pe spate.
Citește mai mult

Lupii conduc, câinii urmează – ambele specii cooperează cu oamenii

Un studiu recent realizat de cercetători de comportament din Vetmeduni Viena, arată totuși că lupii  și câinii lucrează la fel de bine cu oamenii, deși în moduri diferite. Frații presupuși inegali sunt astfel mult mai asemănători decât se presupune adesea.
Citește mai mult

ARDIV

Workshop-uri homeopatie veterinara la Cluj-Napoca si Iasi

ARDIV, în colaborare cu FMV Iaşi şi FMV Cluj-Napoca, organizează la Cluj în perioada 24, 25, 26 mai 2019 si la Iaşi în perioada 31 mai, 01 şi 02 iunie 2019 workshopul de homeopatie veterinară, la care sunt așteptați să participe atât medici veterinari practicieni cât și studenți din anii terminali.
Citește mai mult

Soparle_desert

Șopârlele iubesc deșertul, iar șerpii preferă să trăiască în inima pădurilor tropicale

Cu cât mediul este mai aspru, cu atât scade rivalitatea între specii. Aceasta este principala concluzie publicată în Nature Communications, de către o echipă de biologi din Germania și Spania. Cercetătorii au analizat peste 900 de specii de șopârle și șerpi din Africa.
Citește mai mult

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Revista

Companii

Internaţional

Literatură