Atenție la căpușe! Șase pacienți, între care și o fetiță de șase ani, diagnosticați cu boala Lyme
345 de buzoieni au ajuns la spital înţepaţi de căpuşe, de la debutul verii, iar şase dintre pacienţi, între care şi o fetiţă în vârstă de şase ani din Râmnicu Sărat, au fost diagnosticaţi cu boala Lyme, în timp ce doi dintre bolnavi aveau febră butonoasă, informează news.ro.
Potrivit medicului epidemiolog Carmen Scîntei de la Direcţia de Sănătate Publică Buzău, de la debutul sezonului cald s-au prezentat la spital 345 de persoane muşcate de căpuşe, iar 31 dintre ele au intrat în monitorizare întrucât exista suspiciunea că vor dezvolta boala Lyme sau febra butonoasă.
În urma analizelor, şase buzoieni - cinci din mediul urban şi unul din mediul rural - au primit diagnosticul de boala Lyme, iar doi - unul din urban, altul din rural - au fost diagnosticaţi cu febră butonoasă.
Printre pacienţii diagnosticaţi cu boala Lyme se află şi o fetiţă de 6 ani din Râmnicu Sărat, care însă nu a necesitat internarea. De altfel, niciunul dintre bolnavi nu a fost spitalizat, primind tratament acasă.
Temperaturile ridicate şi ploile favorizează apariţia şi răspândirea insectelor responsabile cu transmiterea mai multor boli la om, în această categorie fiind incluse, printre altele, căpuşele şi ţânţarii. La nivel mondial, după ţânţari, căpuşele sunt insectele cel mai adesea responsabile pentru transmiterea bolilor la oameni, spun specialiştii.
Potrivit directorului medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş" din Bucureşti, dr. Simin Aysel Florescu, în medie, aproximativ 20-30 de pacienţi ajung săptămânal la acestă unitate medicală după ce au fost înţepaţi de căpuşe. La Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş sunt, anunal, aproximativ 1.500 de cazuri de persoane cu înţepături de căpuşe.
În cazul căpuşelor, deşi nu toate muşcăturile provoacă infectarea, acestea pot transmite la om boala Lyme, o afecţiune gravă care afectează întregul organism. Din cauza simptomelor care nu sunt specifice (manifestări pseudogripale, oboseală accentuată, dureri de cap şi articulare, tulburări de somn), boala Lyme, denumită şi borelioză, nu este uşor de depistat şi poate fi confundată cu alte afecţiuni. Acesta este motivul pentru care afecţiunea este numită şi boala cu 1000 de feţe. Simptomul distinctiv este o pată de dimensiuni mari pe piele, în locul înţepăturii de căpuşă, un eritem migrator pe baza căruia medicul poate da un prim diagnostic al bolii în primul stadiu al infecţiei.
Sursa: news.ro