Farmacia pe teren: Fitofarmacia aduce şanse noi dar si riscuri

(19.10.2009) Nu este o noutate ca omul foloseşte substanţe din natură pentru a preveni sau a trata diferite boli, dar fitofarmacia este o ştiinţă relativ nouă.


Se studiază producerea de către plante a substanţelor farmaceutice, pe care acesta nu le produc in mod normal. De exemplu s-a produs experimental prin transfer de gene pe banane, in laborator aşa numita „banană injectabilă”.

O idee care se prefigurează  acum este producerea unor banane înarmate cu anticorpi împotriva indigestiei. Aşa s-ar putea imuniza o mare parte a populaţiei prin mijloace simple.

Contestatarii fitofarmaciei consideră că modificarea genetică a seminţelor si plantelor ar putea duce la apariţia acestora in industria alimentară sau chiar in natură. Cercetătorii văd însă tot mai multe domenii in care acestea ar putea fi aplicate.

Academia Europeană pentru Cercetare si Evaluare a Dezvoltării Ştiinţei şi Tehnici din Bad Neuenahr-Ahrweiler a realizat în anul 2008 un studiu despre şanse si riscuri in noile tehnici de producere a „biomedicamentelor”. Ca urmare a acestui studiu aceste medicamente au putut fi produse mult mai repede şi mult mai ieftin.

Se presupune ca piaţa de consum a  acestor medicamente a ajuns la circa  56 miliarde de Euro. Dar o serie de întrebări legate de etică, ecologie şi impactul social rămân încă deschise. Acestea sunt însă luate în considerare în studiul realizat.

Criticii însă atrag atenţia asupra faptului că se investesc sume enorme in studierea si tehnologizarea acestor metode, nu si a efectelor negative pe care acestea le-ar putea avea.

In acest moment este important să se studieze aceste avantaje si riscuri cât se poate de obiectiv. Adevărul este că în momentul de faţă nimeni nu ştie dacă este o aplicare a tehnicii sau o eroare care poate periclita omenirea, a căror urmări nu se pot vedea in zilele noastre.

Ştiinţa

Veterinary Dermatology

The usefulness of a hydrolysed fish and rice starchelimination diet for the diagnosis of adverse food reactions in cats: an open clinical trial

Diagnosis of adverse food reaction (AFR) is based on an eight week elimination diet (ED) and isconfirmed by relapse upon re-challenge with the previously fed diet. Hydrolysed EDs are commonly used for thispurpose.
Citește mai mult

Statul întins, șezutul sau statul în picioare: poziții de relaxare determinate de mărimea animalelor

Vacile se așează întotdeauna pe piept, astfel încât digestia lor să nu fie afectată. Rozătoarele se odihnesc uneori în șezut, în timp ce cangurii se întind uneori pe spate.
Citește mai mult

Lupii conduc, câinii urmează – ambele specii cooperează cu oamenii

Un studiu recent realizat de cercetători de comportament din Vetmeduni Viena, arată totuși că lupii  și câinii lucrează la fel de bine cu oamenii, deși în moduri diferite. Frații presupuși inegali sunt astfel mult mai asemănători decât se presupune adesea.
Citește mai mult

ARDIV

Workshop-uri homeopatie veterinara la Cluj-Napoca si Iasi

ARDIV, în colaborare cu FMV Iaşi şi FMV Cluj-Napoca, organizează la Cluj în perioada 24, 25, 26 mai 2019 si la Iaşi în perioada 31 mai, 01 şi 02 iunie 2019 workshopul de homeopatie veterinară, la care sunt așteptați să participe atât medici veterinari practicieni cât și studenți din anii terminali.
Citește mai mult

Soparle_desert

Șopârlele iubesc deșertul, iar șerpii preferă să trăiască în inima pădurilor tropicale

Cu cât mediul este mai aspru, cu atât scade rivalitatea între specii. Aceasta este principala concluzie publicată în Nature Communications, de către o echipă de biologi din Germania și Spania. Cercetătorii au analizat peste 900 de specii de șopârle și șerpi din Africa.
Citește mai mult

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Revista

Companii

Internaţional

Literatură