Specialisti in medicina felinelor mari vin la Bucuresti

(04.10.2011) Nume consacrate ale medicinei veterinare internationale vor veni la Bucuresti, pe 21 octombrie, pentru a impartasi colegilor romani experienta lor si cele mai noi metode de tratament, in cadrul seminarului ”Provocari in medicina felinelor mari”, organizat de VIER PFOTEN Romania.

Dr. med. vet. Katja Koeppel, senior veterinar la gradina zoologica din Johannesburg, Prof. Chris Walzer, profesor la Research Institute of Wildlife Ecology din Viena, Dr. Amir Khalil, veterinar sef la Vier Pfoten International, si Dr. Bogdan Aminkov, profesor la Facultatea de medicina din Sofia, vor tine prelegeri despre anestezia felinelor mari, metode contraceptive in gradinile zoologice, nutritie si patologie.

Evenimentul va avea loc vineri, 21 octombrie 2011, incepand cu ora 08.00, la Hotelul Golden Tulip Times din Bucuresti, sala Panorama.

La seminar vor vorbi si patru medici romani cu experienta: Dr. Alexandru Vitalaru, de la Facultatea de Medicina Veterinara Bucuresti, Dr. Dan Lescai, sef de clinica la Spitalul veterinar Salvavet - Ilioara, Dr. Anca Tomescu, director VIER PFOTEN Romania, si Dr. Cornel Stoenescu, medic veterinar la VIER PFOTEN Romania.  

Seminarul, organizat in colaborare cu Colegiul Medicilor Veterinari si Asociatia Medicilor Veterinari, se adreseaza medicilor care lucreaza sau colaboreaza cu gradinile zoologice din Romania, dar si celor care sunt pasionati si vor sa aprofundeze medicina felinelor exotice. 

La prelegeri sunt invitati si studentii de la facultatile de profil, care vor invata lucruri noi si vor gasi argumente solide pentru a se lasa atrasi de acest domeniu, insuficient de dezvoltat la noi in tara. 

Pentru participare, medicii si studentii se pot inscrie pe site-ul www.seminar-feline.info.

”Pentru mine a fost o dorinta, care apoi s-a transformat in ambitie, de a face si altceva decat programe de castrare. Inca de la prima editie a seminarului, cea de anul trecut, am ales alte animale decat cainii pentru a atrage interesul medicilor catre un subiect nou, care nu a mai fost tratat la noi. Anul trecut am avut ca  subiect ursii, care s-a bucurat de un mare succes. De data aceasta am ales felinele mari, fiind impresionata de aceste animale in urma experientei pe care am avut-o cu ele cand am fost in Africa. Unul dintre vorbitori este chiar medicul Amir Khalil, cel care a pus bazele sanctuarului pentru feline mari Lionsrock, din Africa de Sud”, a declarat Anca Tomescu, director administrativ al VIER PFOTEN Romania. 

Desi multi medici ar fi interesati, in Romania accesul la informatii si cursuri de specialitate in medicina animalelor salbatice si exotice sunt in prezent destul de limitate. 

”Un astfel de seminar este bun pentru orice medic, indiferent de tipul animalelor pe care le trateaza, si, de ce nu, o provocare noua. Romania are felinele ei, care traiesc prin circuri si gradini zoologice, in conditii mai mult sau mai putin bune. Desi ne facem ca nu e adevarat, la ora actuala medicii romani nu stiu exact ce tratamente specifice sa le aplice, in caz de nevoie”, a sublinat Anca Tomescu.

Datele Agentiei Nationale de Protectie a Mediului arata ca, in prezent, Romania are 26 de gradini,  menajerii si parcuri zoologice, dintre care patru au ramas fara autorizatie.  In multe cazuri, medicul veterinar nu este angajat al gradinii zoo, ci lucreaza in regim de colaborare. 

Pe langa accesul greu la specializare, unii medicii se confrunta, in cazul anesteziilor, si cu lipsa medicamentelor dovedite a fi cele mai sigure si eficiente in aceste interventii. Aceasta in contextul in care, intr-o gradina zoologica, anestezia este o interventie obligatorie, dar si delicata in lucrul cu animalele salbatice. 

Totodata, ani la randul alimentatia in gradinile zoo a fost defectuoasa, in majoritatea cazurilor bazandu-se doar pe pui congelati. Acest lucru a dus la numeroase boli metabolice, cum ar fi rahitismul, osteoporoza, degenerari ale articulatiilor si, in general, la nedezvoltarea corespunzatoare a animalelor. 

O alta mare problema a gradinilor zoo din Romania este suprapopularea cu animale, cauzata de lipsa unui program de control al reproducerii. VIER PFOTEN incearca sa demareze in acest sens, impreuna cu Garda Nationala de Mediu, o strategie privind controlul reproducerii si, implicit, de asigurare a conditiilor optime de tinere in captivitate a animalelor salbatice.

Seminarul ”Provocari in medicina felinelor mari” va trata toate aceste teme, avand ca invitati medici veterinari cu o vasta experienta: 

Dr. med. Vet. Katja N. Koeppel este medic veterinar senior la Gradina Zoologica din Johannesburg, Africa de Sud. Este responsabila pentru intreaga colectie de animale, ce cuprinde 370 de specii de nevertebrate, pesti, amfibieni, reptile, pasari si mamifere. Dr. Katja N. Koeppel are o vasta experienta in domeniul conservarii si animalelor exotice si salbatice, colaborand cu fundatii si parcuri zoologice internationale. Tema abordata de Dr.  Katja N. Koeppel va fi: Diagnosticul si tratamentul bolilor nutritionale la felinele exotice

Pof. Univ. Dr. Med. Vet. Chris Walzer este profesor la Research Institute of Wildlife Ecology, din cadrul Universitatii de Medicina Veterinara din Viena, Austria. Are o experienta de lucru recunoscuta la nivel international cu specii salbatice, in special ecvide salbatice si carnivore, acumulata din anii de munca si de studiu in Mongolia, Europa, Asia si Africa. A fost solicitat in calitate de consultant in materie de fauna salbatica de catre organizatii cum ar fi WWF, IRF, SOS Rihno si alte cateva ONG-uri si universitati. Tema abordata de Dr. Chris Walzer va fi: Discutie generala cu privire la anesteziera felinelor mari

Dr. Amir Khalil este in prezent director de proiecte internationale si veterinar sef la Fundatia VIER PFOTEN INTERNATIONAL. El a pus bazele sanctuarului VIER PFOTEN pentru feline mari LionsRock din Africa de Sud, pe care l-a condus in perioada 2006 - 2009. Dr. Khalil este implicat in organizarea echipelor de interventie in caz de dezastru, fiind lider de proiect al misiunilor din Kosovo (1999), Baghdad Zoo (2003), Tsunami in Sri Lanka (2004/05), Hwange National Park in Zimbabwe (2008), Seceta in Marlal, Kenia (2009), Deversare de petrol in Louisiana,USA (2010), inundatii Pakistan (2010), ajutor pentru cai si camile in regiunea piramidelor din Egipt (februarie 2011), Tripoli Zoo, Libia (Sept. 2011). Detine o vasta experienta in tratamentul felinelor mari, fiind considerat unul dintre cei mai mari specialisti in domeniu. Tema prelegerii sale este intitulata: Me and LionsRock.

Dr. Bogdan Aminkov este seful Departamentului de Chirurgie la Facultatea de medicina din Sofia, Bulgaria. El colaboreaza cu VIER PFOTEN inca de la deschiderea biroului organizatiei in Bulgaria. Profesorul Aminkov si echipa sa sunt implicati in fiecare an in analizele veterinare ale animalelor din Parcul ursilor dansatori de la Belitsa. El a asistat VIER PFOTEN in misiunile de salvare si tratamentul animalelor salbatice, precum ursii, vulpile sau felinele mari.

Dr. Alexandru Vitalaru este asistent la Facultatea de Medicina Veterinara Bucuresti, catedra obstetrica-ginecologie. A participat la numeroase seminarii stiinţifice si congrese ale profesiei, unde a susţinut peste 20 de lucrari stiintifice pe teme legate de patologia reproductiei si biotehnologii de reproductie. El va sustine o prelegere cu tema Managementul reproductiei la felinele salbatice

Dr. Constantin Daniel Lescai este sef de clinica la Spitalul veterinar Salvavet - Ilioara. Este absolvent al FMV Bucuresti, iar in prezent isi finalizeaza doctoratul.

A colaborat cu Sanctuarul ursilor de la Zarnesti si cu gradinile zoologice din Bucuresti si Braila, si desfasoara activitate clinica zilnica.

Dr. Anca Tomescu este director administrativ al VIER PFOTEN Romania si coordonatorul programului national Stray Animal Care desfasurat de VIER PFOTEN. In ultimii 10 ani a coordonat numeroase campanii de castrare si returnare a cainilor comunitari, a participat la programe nationale si internationale de salvare a animalelor in urma dezastrelor si a finalizat un stagiu de experienta in tratamentul si ingrijirea felinelor mari la sanctuarul LionsRock din Africa de Sud.

Dr. Cornel Stoenescu este medic veterinar la VIER PFOTEN Romania. A participat la tratarea si transportul a peste 20 de lei din Romania si face parte din echipa de raspuns la dezastre participand la actiuni umanitare in Romania, India, Kenia, Pakistan. Este coordonator de echipa in proiectele de castrare  si returnare a cainilor comunitari.

Fundatia VIER PFOTEN este o organizatie non-guvernamentala non-profit cu sediul central la Viena, al carei scop este de a imbunatati legislatia si conditiile de viata ale animalelor de ferma, animalelor salbatice si animalelor de companie. In Romania, Fundatia desfasoara mai multe campanii importante, intre care „Stray Animal Care” - proiecte gratuite de sterilizare si returnare in comunitate a animalelor fara stapan, „Caini pentru Oameni”- proiect de terapie asistata de animale si de cautare si salvare, „Animale Salbatice in Captivitate” - imbunatatirea conditiilor de viata ale animalelor salbatice din gradinile zoologice si interzicerea detinerii acestora in captivitate privata, „Copiii invata sa protejeze animalele” - program educational de imbunatatire a cunostintelor si atitudinii copiilor fata de animale si ”Ursii” - program de salvare a ursilor tinuti in captivitate si transferarea lor in centre de reabilitare.Mai multe Ştiri

Ordin pentru modificarea și completarea normelor privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân

Ordin pentru modificarea şi completarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea
câinilor cu stapân aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 1/2014.
Citește mai mult

CMVRO

Regulamentul de organizare Congres Medici Veterinari

Regulamentul de organizare și desfășurare a celui de-al VIII-lea Congres National al Medicilor Veterinari și a Adunărilor Generale ale Medicilor Veterinari.
Citește mai mult

CMVRO

Adresa ANSVSA nr. 2734/24.05.2016

Adresa ANSVSA - posibilitatea modificarii si completarii Ordinului ANSVSA 16/2010 - obtinerea autorizatiei sanitar - veterinare pentru targurile de animale vii.
Citește mai mult

CMVRO

Congres AVER în colaborare cu World Equine Veterinary Association

Congresul va avea loc în perioada 15-17 aprilie la FMV Cluj Napoca.
Citește mai mult

CMVRO

Adresa ANSVSA ref. modificare Anexa HG. nr. 1214

Adresa ANSVSA referitoare la modificarea Anexei HG. nr. 1214/2009 privind metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise, sau atlfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor.
Citește mai mult

CMVRO

Adresa ANSVSA ref. modificare și completare Ordinul 40

Adresa ANSVSA referitoare la modificarea și completarea ordinului 40 din 2010 privind aprobarea Normei Sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare și înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor și bovinelor.
Citește mai mult

CMVRO

Adresa ANSVSA ref. ordinul 83

Adresa ANSVSA referitoare la ordinul nr. 83/2014 pentru aprobarea normei sanitare veterinare privind condițiile de organizare a unităților farmaceutice veterinare, precum și procedura de întregistrare sanitară veterinară/autorizare sanitară veterinară a unităților și activităților din domeniul farmaceutic veterinar.
Citește mai mult

Ştiinţa

Companii

Internaţional

Literatură