Malpraxisul în medicina veterinară -Faci distincţia între greşeală şi eroare?
(13.10.2011) Malpraxisul este un subiect sensibil pentru profesioniştii din lumea medicală. Deşi până de curând plângerile erau făcute doar prin prisma internetului, pe forumurile dedicate posesorilor (deşi ştim cât de dăunătoare pot fi chiar şi acestea), în anul 2011 a crescut numărul cazurilor de malpraxis în medicina veterinară înaintate legal. Primul pas este nevoia să se facă mai întâi distincţia între greşeală şi eroare.
Greşeala constă în nerespectarea regulilor privind conduita profesională a unui medic, în situaţia în care un alt medic cu aceeaşi pregătire profesională le respectă. Eroarea intervine atunci când evoluţia complicată a bolii sau simtomele atipice îl fac pe medic să reacţioneze în acelaşi mod indiferent de situaţia în care se află.
Malpraxisul are o definiţie legală cuprinsă în legea nr. 95/2006 privind reforma în sectorul sanitar: Malpraxis este eroarea profesională săvârşită în exercitarea actului medical, sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personajului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale. În această definiţie malpraxisul presupune o eroare profesională, săvârşită în exercitarea atribuţiilor de medic şi generatoare de prejudicii asupra pacientului.
Personalul medical, prin exercitarea profesiunii sale nobile, contribuie la respectarea drepturilor fundamentale ale pacientului, consacrate în art. 22 al Constituţiei Romaniei - dreptul la viaţă şi dreptul la integritate fizica şi psihică.Exercitarea profesiunii medicale implică respectarea unor norme deontologice şi juridice, aici fiind de actualitate expresia nu facem comerţ, facem medicină.
Colegiul Medicilor Veterinari, alături de Asociaţia Medicilor Veterinari pentru Animale de Companie, va lansa în luna noiembrie, în cadrul Congresului AMVAC 2011, primul ghid de proceduri de diagnostic şi terapie.
Ghidul de proceduri furnizează informaţii practice, paşi în diagnosticarea şi tratarea corectă a celor mai des întâlnite proceduri practicate în medicina veterinară pentru animale de companie, abordează examinarea clinică a sistemelor majore ale organismului şi protocoalele managementului urgenţelor.
Suplimentar faţă de tehnica actuală, fiecare procedură conţine informaţii referitoare la indicaţii şi contraindicaţii, necesarul de echipament, potenţiale complicaţii, alături de sfaturi practice oferite de către editor.
Procedurile medicale standardizate sunt elaborate cu scopul de a orienta medicii veterinari în gestionarea cazurilor medicale şi în luarea deciziilor rapide şi corecte pentru îngrijirea animalelor de companie, fiind astfel protejaţi de malpraxis.
Caracteristici speciale:
- un format A-Z util pentru obtinerea informaţiilor necesare;
- desene special concepute;
- format practic.
Acesta este un ghid cu adevarat practic, ce oferă referinţe extrem de utile deopotrivă medicilor veterinari, tehnicienilor veterinari şi studenţilor în medicina veterinară.