Malpraxisul în medicina veterinară -Faci distincţia între greşeală şi eroare?

(13.10.2011) Malpraxisul este un subiect sensibil pentru profesioniştii din lumea medicală. Deşi până de curând plângerile erau făcute doar prin prisma internetului, pe forumurile dedicate posesorilor (deşi ştim cât de dăunătoare pot fi chiar şi acestea), în anul 2011 a crescut numărul cazurilor de malpraxis în medicina veterinară înaintate legal. Primul pas este nevoia să se facă mai întâi distincţia între greşeală şi eroare.

“Greşeala” constă în nerespectarea regulilor privind conduita profesională a unui medic, în situaţia în care un alt medic cu aceeaşi pregătire profesională le respectă. “Eroarea” intervine atunci când evoluţia complicată a bolii sau simtomele atipice îl fac pe medic să reacţioneze în acelaşi mod indiferent de situaţia în care se află.

Malpraxisul are o definiţie legală cuprinsă în legea nr. 95/2006 privind reforma în sectorul sanitar: “Malpraxis este eroarea profesională săvârşită în exercitarea actului medical, sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personajului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale. În această definiţie malpraxisul presupune o eroare profesională, săvârşită în exercitarea atribuţiilor de medic şi generatoare de prejudicii asupra pacientului”.

Personalul medical, prin exercitarea profesiunii sale nobile, contribuie la respectarea drepturilor fundamentale ale pacientului, consacrate în art. 22 al Constituţiei Romaniei - dreptul la viaţă şi dreptul la integritate fizica şi psihică.Exercitarea profesiunii medicale implică respectarea unor norme deontologice şi juridice, aici fiind de actualitate expresia “nu facem comerţ, facem medicină”.

Colegiul Medicilor Veterinari, alături de Asociaţia Medicilor Veterinari pentru Animale de Companie, va lansa în luna noiembrie, în cadrul Congresului AMVAC 2011, primul ghid de proceduri de diagnostic şi terapie.  

Ghidul de proceduri furnizează informaţii practice, paşi în diagnosticarea şi tratarea corectă a celor mai des întâlnite proceduri practicate în medicina veterinară pentru animale de companie, abordează examinarea clinică a sistemelor majore ale organismului şi protocoalele managementului urgenţelor.

Suplimentar faţă de tehnica actuală, fiecare procedură conţine informaţii referitoare la indicaţii şi contraindicaţii, necesarul de echipament, potenţiale complicaţii, alături de sfaturi practice oferite de către editor.

Procedurile medicale standardizate sunt elaborate cu scopul de a orienta medicii veterinari în gestionarea cazurilor medicale şi în luarea deciziilor rapide şi corecte pentru îngrijirea animalelor de companie, fiind astfel protejaţi de malpraxis.

Caracteristici speciale:

  • un format A-Z util pentru obtinerea informaţiilor necesare;
  • desene special concepute;
  • format practic.

Acesta este un ghid cu adevarat practic, ce oferă referinţe extrem de utile deopotrivă medicilor veterinari, tehnicienilor veterinari şi studenţilor în medicina veterinară.


Mai multe Ştiri

Ordin pentru modificarea și completarea normelor privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân

Ordin pentru modificarea şi completarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea
câinilor cu stapân aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 1/2014.
Citește mai mult

CMVRO

Regulamentul de organizare Congres Medici Veterinari

Regulamentul de organizare și desfășurare a celui de-al VIII-lea Congres National al Medicilor Veterinari și a Adunărilor Generale ale Medicilor Veterinari.
Citește mai mult

CMVRO

Adresa ANSVSA nr. 2734/24.05.2016

Adresa ANSVSA - posibilitatea modificarii si completarii Ordinului ANSVSA 16/2010 - obtinerea autorizatiei sanitar - veterinare pentru targurile de animale vii.
Citește mai mult

CMVRO

Congres AVER în colaborare cu World Equine Veterinary Association

Congresul va avea loc în perioada 15-17 aprilie la FMV Cluj Napoca.
Citește mai mult

CMVRO

Adresa ANSVSA ref. modificare Anexa HG. nr. 1214

Adresa ANSVSA referitoare la modificarea Anexei HG. nr. 1214/2009 privind metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise, sau atlfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor.
Citește mai mult

CMVRO

Adresa ANSVSA ref. modificare și completare Ordinul 40

Adresa ANSVSA referitoare la modificarea și completarea ordinului 40 din 2010 privind aprobarea Normei Sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare și înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor și bovinelor.
Citește mai mult

CMVRO

Adresa ANSVSA ref. ordinul 83

Adresa ANSVSA referitoare la ordinul nr. 83/2014 pentru aprobarea normei sanitare veterinare privind condițiile de organizare a unităților farmaceutice veterinare, precum și procedura de întregistrare sanitară veterinară/autorizare sanitară veterinară a unităților și activităților din domeniul farmaceutic veterinar.
Citește mai mult

Ştiinţa

Companii

Internaţional

Literatură