Lista actualizata a produselor medicinale veterinare

(06.10.2011) ANSVSA - Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Institutul Pentru Controlul Produselor Biologice si Medicamentelor de uz Veterinar au emis lista produselor medicinale veterinare autorizate în perioada ianuarie 2007 - august 2011, care se elibereaza cu/fara prescriptie medicala.

Lista poate fi descarcata de pe website-ul www.cmvro.ro.


Lista actualizata a produselor medicinale veterinare Datorită specificului de activitate, medicul veterinar (în special cel din mediul rural) este nevoit să preia si activitatea de farmacist veterinar fiind pus în situaţia de a-si prepara o serie de forme medicamentoase utilizate mai apoi în terapia animalelor bolnave.

În accepţiunea legislaţiei UE în domeniu, unităţile farmaceutice veterinare sunt de mai multe categorii după cum urmează:

a. Farmacie veterinară - Este unitatea unde pe baza ordonanţei medicale se prepară formule medicamentoase si se asigură asistenţa veterinară cu specialităţi farmaceutice autorizate: condiţionări medicamentoase de uz veterinar, produse de igienă, cosmetice, produse naturiste veterinare, substanţe active, hrană pentru animale, suplimente nutritive si alte produse de uz veterinar si instrumentar veterinar.

Produsele medicinale veterinare pot fi eliberate de orice farmacie veterinara autorizata de autoritatea competenta, conform actelor normative in vigoare. Farmaciile veterinare elibereaza, pe baza de prescriptie medicala, numai acele produse medicinale veterinare care sunt autorizate de Institutul pentru Controlul Produselor Biologice si Medicamentelor de Uz Veterinar (ICPBMUV) pentru a fi comercializate in Romania.

Conform Ordinului ANSVSA, personalul farmaciei va fi angajat pe bază de contract de muncă, va fi compus din:

 • medic veterinar,
 • personal cu pregătire de specialitate corespunzătoare,
 • personal administrativ

În farmaciile veterinare este interzisă comercializarea produselor biologice de uz veterinar. Eliberarea medicamentelor se poate face cu amănuntul dar este interzisă divizarea lor sau autoservirea. În afara reţelei de farmacii veterinare individuale se mai pot organiza si farmacii ale clinicilor si spitalelor veterinare mari.

Conform legislaţiei, medicii veterinari mai au dreptul si pot înfiinţa si unităţi mai mici denumite:

b. Punct farmaceutic veterinar - Punctul farmaceutic veterinar este unitatea farmaceutică veterinară, aprobată sanitar-veterinar, care are ca obiect de activitate comercializarea produselor medicinale de uz veterinar care se elibereaza fără prescriptie medicală, sau over-the-counter (sau nonprescription drugs)(OTC)1, care sunt procurate din unităţi farmaceutice care deţin autorizatie de distribuţie eliberată de ANSVSA.

Punctul farmaceutic veterinar poate deţine si elibera inclusiv:

 • produse biocide,
 • produse din plante care nu sunt supuse legilor speciale,
 • produse de igiena si cosmetice destinate animalelor,
 • instrumentar medical care este procurat din unitati farmaceutice autorizate de A_SVSA,
 • hrana completă sau complementară pentru animale
 • diete specifice si
 • accesorii pentru animale.

Conform legislaţiei în vigoare în punctele farmaceutice veterinare este interzisă comercializarea produselor biologice de uz veterinar si a produselor medicinale de uz veterinar care se eliberează pe baza de prescripţie medicală veterinară.

c. Pet shop - Este magazinul destinat comercializării hranei pentru animale de

companie, accesorii si altele, care achiziţionează, depozitează si

comercializează hrană pentru animalele de companie, produse cosmetice,

accesorii si alte produse de uz veterinar care nu sunt supuse înregistrării.

d. Depozit de produse de uz veterinar - Este unitatea aprobata sanitar-veterinar in conformitate cu legislatia in vigoare, care are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al produselor medicinale de uz veterinar, incluzând achiziţia, stocarea, asigurarea calităţii acestora si distribuţia produselor medicinale de uz veterinar.

1.1.1. Condiţii legale obligatorii

 • “în aceste unităţi pot activa doar medicii veterinari cu atestat de liberă practică emis de către Colegiul Medicilor Veterinari din România (CMVR), precum si personal de specialitate medicală veterinară cu pregătire corespunzătoare” (Art. 2.(1) Normă).
 • “domeniul principal este activitatea medicală veterinară si comerţul cu ridicata si amănuntul cu produse de uz veterinar, produse de igienă, cosmetice, instrumentar, produse din plante medicinale, hrană pentru animale, suplimente nutritive si alte produse de uz veterinar” (Art. 2.(1) Normă).
 • farmaciile veterinare pot deţine si pot comercializa numai produse medicinale de uz veterinar pentru care au autorizaţie de comercializare pe teritoriul României.
 • sunt înregistrate în Registrul unic al unităţilor medicale veterinare (care se ţine la Biroul Executiv al Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor Veterinari din Romania (BECNCMVR)) si deţin certificat de înregistrare aprobat de (BECNCMVR).
 • “Pregătirea personalului medical veterinar de specialitate, care îsi desfăsoară activitatea în unităţile farmaceutice trebuie să fie continuă, prin asigurarea a cel puţin a unui curs de perfecţionare pe an” (Art. 3.(1) Normă).
 • farmaciile veterinare vor avea ca semn distinctiv sigla de culoare albastră pe fond alb, formată dintr-o cruce cu laturile egale, circumscrisă într-un cerc.
 • pe firma unităţii farmaceutice se va scrie, în mod obligatoriu, cu litere de culoare albastră pe fond alb, denumirea unităţii, precedată de tipul de unitate: farmacie veterinară, depozit farmaceutic veterinar, punct farmaceutic veterinar, pet shop, conform instrucţiunilor CMVR. (Art. 4 si 5. Normă).
 • “schimbarea sediului sau încetarea activităţii unităţilor farmaceutice se va face obligatoriu cu notificarea ANSVSA si a Colegiului Judeţean al Medicilor Veterinari, respectiv a municipiului Bucuresti, cu 30 de zile înainte de data de la care urmează schimbarea sediului sau încetarea activităţii”. (Art. 6. Normă).

Pentru mai multe detalii viziteaza: www.cmvro.roMai multe Ştiri

Boli_hepatice_banner

Conferință online

Sunteți invitat la evenimentul nostru exclusiv online cu Dr. Penny Watson
Penny este lector principal în Medicina Animalelor Mici la Universitatea Cambridge
Citește mai mult

Maravet_2021

Maravet angajează reprezentant medical de vânzări aparatură pentru zona Moldova

Dacă ești pasionat de tehnologie în medicina veterinară, îți place să interacționezi cu oamenii, ești dinamic și îți place să fii tot timpul în mișcare, te așteptăm în echipa noastră! 
Citește mai mult

Anunt angajare ferme

Maravet SRL angajează reprezentant medical de vânzări - divizia Ferme, zona Transilvania

Angajăm reprezentant medical de vânzări - divizia Ferme pentru zona de Transilvania! Dacă ești pasionat de medicină veterinară, iți place să interacționezi cu oamenii, ești dinamic și îți place să fii tot timpul în mișcare, te așteptăm în echipa noastră! 
Citește mai mult

Asociaţia Română a Producătorilor de Hrană pentru Animale de Companie (ARPAC) ; Bildquelle: ARPAC

Conferinţă online

Rezultatele studiului „Atitudini şi comportamente ale românilor din mediul urban privind animalele de companie”, în contextul pandemiei de Coronavirus
Citește mai mult

Animal and Equine Veterinary Equipment Sale Announced

Animal and Equine Veterinary Equipment Sale Announced

Global advisory and asset management specialists, Gordon Brothers, has been instructed to manage the sale of the assets of The Animal Health Trust by the Trustees and their advisors
Citește mai mult

DDr. Camil Stoian PhD, Dipl.EVDC

DDr. Camil Stoian PhD, Dipl.EVDC a murit

Colega Camil Stoian ne-a lăsat complet pe neașteptate pe 26 iunie 2020
Citește mai mult

Hills

Webinar Hill's - Nutriția în cazurile de Dermatită atopică la câine

Un câine cu mâncărimi este o problemă frecventă a clienților și poate reprezenta o provocare pentru medicii veterinari. Dermatita atopică a câinelui (DAC) este o dermatoză inflamatorie pruriginoasă, cronică și recidivantă, care necesită adesea un management pe tot parcursul vieții și este o sursă de frustrare atât pentru medicul veterinar, cât și pentru familie.
Citește mai mult

Ştiinţa

Companii

Internaţional

Literatură