Declarație privind procedurile dentare efectuate la câini si pisici fără anestezie
(14.10.2013) Bolile orale (inclusiv bolile dentare si parodontale ) reprezintă unele dintre cele mai frecvente și importante probleme de sănătate care afectează animalele de companie din Marea Britanie și Europa. Un tratament eficient este o parte importantă a asistenței medicale. O examinare dentară profesională și curățirea dinților (detartraj și lustruire) formează o parte esențială a tratamentului.
Cea mai importanta localizare pentru examinarea și curățirea eficienta a tartrului si plăcii bacteriene este șanțul gingival si punga parodontala. Șanțul gingival este zona de sub linia gingiei care înconjoară dinții. Fibrele parodontale care fixează dintele in maxilare pot fi deteriorate cu ușurință. Acest lucru poate duce la durere și posibil chiar la pierderea dinților.
Detartrajul dentar necesită utilizarea de instrumente ascuțite și / sau ultrasunete si răcire cu apă. Mișcările mici, necontrolate ale capului în timpul detartrajului dentar ar putea duce cu ușurință la deteriorarea parodonțiului si lezarea gingiei.
Curățarea sub linia gingiei este întotdeauna neconfortabila. La om este posibila efectuarea detartrajului fără anestezie, dar la animalele de companie care nu sunt anesteziate corespunzător efectuarea procedurilor stomatologice este imposibila.
Efectuarea doar a unui detartraj supragingival deasupra liniei gingivale nu este suficienta si eficace în combaterea bolilor dentare. Procedura face pur și simplu ca dinții sa arate mai bine, creând un fals sentiment de încredere și de securitate pentru proprietari și poate dăuna prin întârzierea aplicării unui tratament eficient si complet care poate fi efectuat doar de un medic veterinar specialist.
Multe probleme orale pot fi diagnosticate complet doar sub anestezie generală. Unele zone ale cavitații orale nu pot fi văzute fără o anestezie prealabila. Unele tipuri de cancer oral precoce pot fi văzute numai în cazul în care animalul este sub anestezie.
Amânarea diagnosticării acestor probleme poate însemna ca boala sa devina mult mai dificil de tratat, sau pot ajunge chiar netratabile. Multe boli orale pot fi diagnosticate doar prin examenul radiologic. Acest lucru este posibil doar la un animal de companie anesteziat .
Procedurile moderne de anestezie, împreună cu monitorizarea și sprijinul adecvat, presupun un nivel scăzut de risc. În termeni generali, beneficiile tratamentului dentar si parodontal eficient depășesc cu mult riscurile de anestezie.
Utilizarea intubării cu scopul de a transporta gazele anestezice direct în trahee (tub endotraheal) protejează pacientul de inhalarea de resturi dentare sau aerosoli bogați in bacterii care se creează în timpul procedurilor dentare .
În rezumat procedurile stomatologice efectuate fără anestezie:
- nu permit efectuarea unui examen oral complet și diagnostice extrem de importante pot fi pierdute sau întârziate ;
- nu se permite o curățare completă și efectivă a celor mai importante zone sub- gingivale;
- poate provoca de fapt deteriorarea țesuturilor din jurul dinților;
- poate provoca durere și /sau disconfortului animalului;
- sunt susceptibile de a întârzia cererea clienților pentru o îngrijire orala eficace, corespunzătoare;
- dacă au fost efectuate sub masca unui "tratament stomatologic" ar putea fi considerate înșelătoare, cu excepția cazului în care proprietarii sunt conștienți de natura inadecvată și potențial dăunătoare a procedurii.
Această declarație a fost emisa cu acordul :
- EVDC ( Colegiul European Dentar Veterinar )
- EVDS ( Societatea Dentara Veterinara Europeana )
- Specialiștilor recunoscuți in Stomatologie veterinară care practica in Marea Britanie
- BVDA (Asociația Veterinara Dentara Britanica)
- ARVS (Asociația Romana Veterinara de Stomatologie)