Cea de a doua etapă a acţiunii ANSVSA la nivel naţional pentru verificarea laptelui
(15.03.2013) Acţiunea de control, dispusă în data de 7 martie de către preşedintele ANSVSA, dr. Mihai Ţurcanu, privind stabilirea conţinutului de aflatoxina M1 în laptele crud şi în cel pasteurizat a continuat şi va fi finalizată săptămâna viitoare.
Raportarea parţială, pentru perioada 7 14 martie, arată că prin programul de autocontrol al unităţilor şi acţiunea inspectorilor sanitari veterinari s-au prelevat 1.284 de probe de lapte din fermele de vaci de lapte, centrele de colectare a laptelui, unităţi de procesare, automate pentru vânzarea directă a laptelui crud.
Laboratoarele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de stat, acreditate pentru determinarea aflatoxinei M1 din lapte, au analizat în această perioadă un număr de 1.062 de probe.
Astăzi, datele arată că, de la demararea acţiunii au fost depistate 7 unităţi, cu rezultate neconforme şi anume: 3 ferme, 2 unităţi de procesare şi 2 unităţi de colectare.
Precizăm că unităţile colectare şi procesare prelucrează cantităţi mici de lapte, între 2 şi 7 tone, iar distribuţia se face pe o zonă mică, limitată.
Laptele contaminat este sechestrat în tancuri, nu a intrat la procesare şi urmează a fi distrus.
La două dintre fermele la care au fost constatate limite depăşite ale aflatoxinei M1 în lapte, situaţia a fost remediată.
Ca urmare a măsurilor dispuse de ANSVSA, de scoatere din alimentaţia bovinelor a furajelor contaminate şi administrarea unei raţii bazate pe materii prime care nu sunt contaminate, rezultatele de astăzi ale buletinelor de analiză, eliberate de către Institutul Naţional de Referinţă arătă că laptele este bun pentru consum.
În consecinţă, restricţia va fi ridicată, iar laptele poate fi trimis către comercializare sau procesare.
Producţia de lapte a fermelor respective va fi în continuare monitorizată de inspectorii ANSVSA..
Cantitatea de lapte neconform depistat, sechestrat şi care va fi distrus reprezintă un procent de sub 0,2% din producţia zilnică de lapte a României.
Laptele şi produsele din lapte, care se comercializează în unităţile şi spaţiile autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor din ţara noastră, nu constituie un pericol pentru sănătatea publică pentru că au asigurată trasabilitatea şi sunt în permanenţă monitorizate de personal de specialitate.
În perioada următoare, fermele şi unităţile de procesare a laptelui vor continua aplicarea programelor de autocontrol, iar ANSVSA va continua acţiunile de prelevare şi analizare a probelor din lapte. Se urmăreşte finalizarea acestei acţiuni după jumătatea săptămânii viitoare, când se vor centraliza toate datele, iar publicul va fi informat despre rezultatele acţiunii.
În cadrul Programului naţional oficial pentru controlul reziduurilor, numărul de probe pentru depistarea micotoxinelor din lapte este stabilit şi aprobat de Comisia Europeană, în funcţie de cantitatea de lapte produsă în România.
Stabilirea numărului de probe se face în funcţie de producţia de lapte, de neconformităţile descoperite în anii anteriori şi de incidenţa acestora.
Controlul laptelui se face prin programe de autocontrol, care se realizează obligatoriu de către agentul economic şi prin controlul oficial, realizat de către autoritatea competentă (ANSVSA).
Pentru programele de autocontrol, analizele se pot face în orice laborator autorizat.
În cazul în care o probă este dubioasă sau pozitivă se notifică obligatoriu ANSVSA, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor pun produsul sub sechestru (se identifică lotul şi se sechestrează până la emiterea buletinului de analiză de confirmare de către Laboratorul Naţional de Referinţă).
În situaţia în care se confirmă rezultatul pozitiv, se face o anchetă care presupune:
- Verificarea procesului verbal de recoltare probe pentru identificarea lotului de unde s-a recoltat proba, şi identificarea unităţii producătoare;
- Buletinul de analiză a probei pozitive sau suspecte, eliberat de către laboratorul autorizat, în cadrul programului de autocontrol;
- Documentul SRAFF de informare baza pentru punere sub sechestru;
- Buletinul de analiză cu confirmarea rezultatului, eliberat de către Laboratorul Naţional de Referinţă;
- Nota de control cu identificarea lotului de unde provine materia primă şi lotizarea în unitate;
Dacă este vorba de o fermă, se identifică animalele de la care au provenit produsele incriminate, identificarea sursei de contaminare şi prevenirea contaminării.Ancheta se finalizează după ce s-a identificat cauza contaminării şi s-au luat măsuri de prevenire a contaminării şi aplicare unui probe program de recoltare probe pentru fiecare lot, al cărui cost este suportat de agentul economic.