Informare privind carnea de mici suspectă de contaminare cu Salmonella spp. din judeţul Prahova

(10.06.2013) Conform Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, în cadrul controlului oficial, în data de 30.05.2013, au fost prelevate de la un depozit de produse congelate, 5 probe din carne  preparată “ mici”, produsă de o unitate de procesare a cărnii din judeţul Neamţ.

În urma analizelor de laborator efectuate în Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul DSVSA Prahova, în data de 7 iunie, s-a depistat prezenţa Salmonella spp. în probele analizate.

Conform procedurilor, tulpina de Salmonella spp izolată din probele de carne de mici a fost expediată către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică din Bucureşti ISPV Bucureşti, pentru tipizare.

Imediat a fost declanşată alerta prin Sistemul de Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje. Din primele date ale anchetei a rezultat că depozitul de produse congelate a recepţionat, în data de 29.04.2013, cantitatea de 840 de kg de carne preparată “mici”. Din această cantitate, până la data de 7 iunie, a fost livrată, în 23 de judeţe, o cantitate de 635 de kg.. 

La data controlului, au fost  reţinute oficial în depozitele din judeţul Prahova 205 kg de produs, care se  aflau în stoc.

De asemenea, DSVSA Prahova a notificat prin SRAFF, DSVSA din judeţele în care a fost distribuit produsul respectiv, care au declanşat, la rândul lor, procedura de reţinere oficială .

Analizele pentru tipizarea Salmonella spp durează între 7 şi 10 zile.

Ancheta este în desfăşurare, iar rezultatele urmează a fi făcute publice după finalizare.Mai multe Ştiri

ANSVSA

ANSVSA a descoperit un efectiv de pui de carne contaminat cu Salmonella

Cu ocazia verificărilor realizate în cadrul  programului de control al salmonelozelor zoonotice - boli transmisibile de la animale la om -inspectorii ANSVSA au descoperit la o fermă de pui de carne, un efectiv de 37.000 de păsări, contaminat cu Salmonella enteritidis
Citește mai mult

Ştiinţa

Companii

Internaţional

Literatură