Participarea reprezentanţilor ANSVSA la prima sesiune a Comisiei interguvernamentale România Republica Moldova pentru Integrare Europeană
(03.07.2012) Creată ca urmare a semnării Planului de Acţiune pentru aplicarea Declaraţiei Comune privind Instituirea unui Parteneriat Strategic între România şi Republica Moldova pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, cu ocazia şedinţei comune a celor două guverne, care a avut loc la Iaşi pe data de 3 martie 2012, Comisia interguvernamentală România Republica Moldova pentru Integrare Europeană a avut prima sesiune de lucru în perioada 2-3 iulie.
Prima reuniune a Comisiei a fost prezidată, pentru partea română, de ministrul afacerilor externe, domnul Andrei Marga, şi de ministrul afacerilor europene, domnul Leonard Orban, iar pentru Republica Moldova, de ministrul afacerilor externe şi integrării europene,domnul Iurie Leancă.
Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au făcut parte din delegaţia română prezentă la lucrările sesiunii, alături de reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Europene, Ministerului Justiţiei, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.
Specialiştii ANSVSA au participat atât la şedinţa grupului de lucru pe tematica siguranţei alimentelor, care a avut loc pe data de 2 iulie, cât şi la şedinţa plenară de pe data de 3 iulie.
Subiectele, convenite cu autorităţile din Republica Moldova şi care au fost discutate de către specialiştii Autorităţii pe perioada celor două zile, au vizat :
Sprijin pentru definitivarea procesului de funcţionare al Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova.
Consolidarea capacităţii instituţionale a Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova, în vederea respectării măsurilor sanitare şi fitosanitare la standardele UE.
Identificarea resurselor necesare în vederea consolidării controlului veterinar la nivel naţional în Republica Moldova, inclusiv la nivelul punctelor comune de inspecţie la frontieră.
Toate acestea au ca obiectiv definitivarea procesului de funcţionare şi întărire a capacităţii instituţionale a Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova, astfel încât această instituţie să devină punct naţional de contact pentru instituţiile similare din Uniunea Europeană şi să asigure dezvoltarea unei economii de piaţă funcţională.