Şedinţa Grupului de lucru “Filiera laptelui “ din cadrul Consiliului Consultativ al ANSVSA

(17.09.2013) În data de 12.09.2013, la sediul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, s-a organizat şedinţa Grupului de lucru “Filiera laptelui“, din cadrul Consiliului consultativ al ANSVSA.

Această întâlnire se înscrie în seria de acţiuni şi măsuri pe care Autoritatea le-a iniţiat pentru construirea şi dezvoltarea unui dialog constructiv cu partenerii din sectorul privat, pentru soluţionarea problematicilor specifice domeniului de activitate.

În acest sens, unul dintre subiectele dezbătute cu acest prilej a fost cel privind perspectivele industriei laptelui şi a produselor lactate pentru anul 2014, având în vedere finalizarea perioadei de tranziţie pentru calitatea laptelui materie primă. Astfel, a fost analizat proiectul de ordin elaborat de ANSVSA, care stabileşte condiţiile sanitare veterinare în care se poate efectua procesarea laptelui neconform.

S-a  convenit ca prevederile actului normativ să fie aplicabile atât operatorilor înregistraţi cât şi celor autorizaţi şi s-a stabilit că este necesară adoptarea unor criterii naţionale privind calitatea laptelui crud neconform, în ceea ce priveşte conţinutul de germeni şi celule somatice.

Ideea introducerii în actul normativ a tipurilor şi sortimentelor de produse care vor putea fi fabricate,  a fost  agreată  de către toţi cei prezenţi. Proiectul de act normativ va fi publicat pe site-ul ANSVSA pentru dezbateri.

O altă temă de discuţie a fost cea privind stadiul pregătirii misiunii FVO (Food and Veterinary Office) din cadrul Comisiei Europene, pentru evaluarea modului în care sunt organizate controalele oficiale, în special a măsurilor tranzitorii, pentru procesarea laptelui neconform, în anumite unităţi de procesare.

Având în vedere atenţia deosebită pe care experţii europeni o vor acorda modului în care autorităţile veterinare competente de la nivel judeţean şi local au verificat aplicarea şi implementarea măsurilor cuprinse în Planul naţional privind îmbunătăţirea calităţii laptelui crud materie primă, cei prezenţi au analizat aspecte întâlnite la nivelul fermelor sau al exploataţiilor de animale producătoare de lapte, centrelor  de colectare a laptelui crud şi al unităţilor de procesare a laptelui crud.

Reamintim că, în luna iunie a acestui an, ANSVSA a organizat şi desfăşurat o campanie de informare la nivel naţional, prin care şi-a propus să aducă la cunoştinţa producătorilor şi procesatorilor măsurile care trebuie întreprinse, pentru asigurarea conformităţii laptelui crud cu standardele Uniunii Europene.

Scopul acestei campanii a fost de a oferi informaţiile necesare celor care cresc un număr mic de animale, astfel încât să-şi poată valorifica în continuare laptele, iar unităţile de procesare să aplice măsurile pentru a procesa şi vinde în continuare produsele în România.Mai multe Ştiri

Animal and Equine Veterinary Equipment Sale Announced

Animal and Equine Veterinary Equipment Sale Announced

Global advisory and asset management specialists, Gordon Brothers, has been instructed to manage the sale of the assets of The Animal Health Trust by the Trustees and their advisors
Citește mai mult

DDr. Camil Stoian PhD, Dipl.EVDC

DDr. Camil Stoian PhD, Dipl.EVDC a murit

Colega Camil Stoian ne-a lăsat complet pe neașteptate pe 26 iunie 2020
Citește mai mult

Hills

Webinar Hill's - Nutriția în cazurile de Dermatită atopică la câine

Un câine cu mâncărimi este o problemă frecventă a clienților și poate reprezenta o provocare pentru medicii veterinari. Dermatita atopică a câinelui (DAC) este o dermatoză inflamatorie pruriginoasă, cronică și recidivantă, care necesită adesea un management pe tot parcursul vieții și este o sursă de frustrare atât pentru medicul veterinar, cât și pentru familie.
Citește mai mult

Logo CMVRO

Recomandări adresate medicilor veterinari pentru evitarea contaminării cu COVID-19

În contextul pandemiei de COVID-19, Colegiul Medicilor Veterinari din Romania vine cu o serie de recomandări la adresa medicilor veterinari pentru evitarea contaminării.
Citește mai mult

Program workshop

Protocoale de lucru și monitorizare în anestezia inhalatorie

În intervalul 28-29 martie 2020, Maravet împreună cu Facultatea de Medicină Veterinară și Farmacie din Cluj-Napoca vă invită la un workshop în domeniul anesteziei veterinare, "Protocoale de lucru și monitorizare în anestezia inhalatorie.
Citește mai mult

Workshop Introducere în Oncologia Veterinară

Vineri, 13 martie 2020, vă așteptăm la modulul I al Workshop-ului „Introducere în oncologia veterinară”. Vă puteți înscrie accesând linkul https://rsvo.ro/introducere-in-oncologie-modulul-1/ sau contactând reprezentantul dvs. de vânzări de la Maravet.
Citește mai mult

Imagine predefinită

Teaser Überschrift

grwgwre  rgerg er gerg er
Citește mai mult

Congres Medicină Veterinară Alternativă Cluj-Napoca

În intervalul 6-7 martie 2020 vă așteptăm la primul Congres de Medicină Veterinară Alternativă din Romania. Evenimentul este organizat de Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca.
Mai multe informații despre programul evenimentului și modul de înscriere a participanților la adresa: https://fmv.usamvcluj.ro/index.php/anunturi.
Citește mai mult

Ştiinţa

Companii

Internaţional

Literatură