Întâlnirea de lucru între ANSVSA şi Autoritatea Veterinară Centrală  din Turcia

(31.01.2014) În data de 31.01.2014, a avut loc la Ankara întâlnirea de lucru între delegaţia Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), condusă de Preşedintele - Secretar de Stat, Vladimir Mănăstireanu şi Autoritatea Veterinară Centrală din Turcia, în vederea deschiderii exportului de ovine vii şi carne provenită de la acestea, precum şi reluarea tranzitului rutier prin Turcia cu ovine vii şi carne de ovine.

Întâlnirea a avut loc la invitaţia domnului Erol Ifran, șeful Autorităţii Veterinare Centrale din Turcia.

Partea turcă a salutat măsurile întreprinse de ANSVSA în vederea recunoaşterii de către OIE a celor 19 judeţe libere de scrapie (boală a ovinelor).

ANSVSA Dialogul permanent între cele două autorităţi privind exporturile şi tranzitul de ovine vii şi carne provenită de la acestea a fost intensificat în cursul anului 2013, problematica fiind abordată şi în cadrul discuţiilor oficiale dintre cei doi Prim-Miniştri conducând la identificarea de soluţii conforme cu codul OIE şi reglementările Uniunii Europene adoptate şi de Turcia.

A fost subliniat faptul că Turcia întotdeauna a acordat o atenţie specială relaţiilor bilaterale cu România, şi soluţionării acestei problematici în conformitate cu prevederile codului OIE şi legislaţiei Uniunii Europene.

Partea turcă a precizat că nu au fost impuse bariere artificiale împotriva exporturilor româneşti de carne şi animale vii din speciile bovine şi ovine, urmărind doar respectarea normelor şi reglementărilor OIE şi UE din domeniu, iar evoluţiile recente din România, ţară considerată ca foarte importantă pentru relaţiile bilaterale, îi determină să găsească soluţiile convenabile ambelor părţi pentru liberalizarea treptată a comerţului.

Se are în vedere, pe măsura schimbării statusului României la OIE faţă de bolile animalelor, stabilirea condiţiilor sanitare veterinare de export şi a procedurilor pentru fiecare specie în parte.

1. Exportul de ovine vii şi carne de ovine în Turcia

  • ovinele vii se pot exporta din cele 19 judeţe libere de scrapie, după ce o delegaţie de experţi veterinari din Turcia va vizita România pentru a evalua şi agrea fermele de carantina. Procedura agreării este aplicabilă de Turcia în cazul tuturor partenerilor externi.
  • fiecare transport trebuie însoţit de un certificat veterinar de sănătate, conform modelelor agreate de ambele părţi în cursul întâlnirii din 31.01.2014. Un exemplar original al modelului de certificat semnat de ambele părţi a fost preluat de delegaţia română, celălalt exemplar original a rămas la autorităţile veterinare turce.
  • în ceea ce priveşte carnea de ovine, Turcia nu importă având un excedent de animale destinate sacrificării (35 milioane capete)

2. Tranzitul de ovine vii şi carne de ovine

  • ovinele vii provenite din cele 19 judeţe libere de scrapie şi fermele de carantină agreate pot tranzita Turcia fără restricţii. Autorităţile veterinare turce urmând a propune punctul de staţionare obligatorie al camioanelor cu animale vii. Ca regulă, sunt folosite facilităţile de staţionare pentru camioane aflate în judeţul Mersin.
  • tranzitul cu carcase de ovine provenite de la oi cu orginea din cele 19 judeţe libere de scrapie se poate derula fără restricţii, cu respectarea legislaţiei Uniunii Europene
  • tranzitul cu carne de ovine provenită de la animale cu originea în alte judeţe decât cele libere de scrapie se poate efectua numai dacă carnea a fost tranşată şi îndepartat tot materialul cu risc specificat, conform reglementărilor OIE şi UE.  
  • în cazul în care animalele vii şi carnea, urmează să tranziteze Irakul, este obligatoriu prezentarea la intrarea în Turcia a unui document de acceptare a tranzitului eliberat de autorităţile irakiene. În lipsa acestui document nu se va permite intrarea în Turcia.

În ceea ce priveşte exportul de bovine vii şi carne de bovine, s-a convenit că discuţiile vor avea loc după publicarea în Jurnalul Oficial al OIE a statusului de ţară pentru România. Delegaţia română a informat că cel mai probabil acest lucru se va întâmpla la sfârşitul lunii mai 2014.

De asemenea, delegaţia română a adresat invitaţia omologilor turci de a face o vizită în România pentru vedea modul cum este organizat şi funcţionează sistemul  veterinar din România.


Mai multe Ştiri

Boli_hepatice_banner

Conferință online

Sunteți invitat la evenimentul nostru exclusiv online cu Dr. Penny Watson
Penny este lector principal în Medicina Animalelor Mici la Universitatea Cambridge
Citește mai mult

Maravet_2021

Maravet angajează reprezentant medical de vânzări aparatură pentru zona Moldova

Dacă ești pasionat de tehnologie în medicina veterinară, îți place să interacționezi cu oamenii, ești dinamic și îți place să fii tot timpul în mișcare, te așteptăm în echipa noastră! 
Citește mai mult

Anunt angajare ferme

Maravet SRL angajează reprezentant medical de vânzări - divizia Ferme, zona Transilvania

Angajăm reprezentant medical de vânzări - divizia Ferme pentru zona de Transilvania! Dacă ești pasionat de medicină veterinară, iți place să interacționezi cu oamenii, ești dinamic și îți place să fii tot timpul în mișcare, te așteptăm în echipa noastră! 
Citește mai mult

Asociaţia Română a Producătorilor de Hrană pentru Animale de Companie (ARPAC) ; Bildquelle: ARPAC

Conferinţă online

Rezultatele studiului „Atitudini şi comportamente ale românilor din mediul urban privind animalele de companie”, în contextul pandemiei de Coronavirus
Citește mai mult

Animal and Equine Veterinary Equipment Sale Announced

Animal and Equine Veterinary Equipment Sale Announced

Global advisory and asset management specialists, Gordon Brothers, has been instructed to manage the sale of the assets of The Animal Health Trust by the Trustees and their advisors
Citește mai mult

DDr. Camil Stoian PhD, Dipl.EVDC

DDr. Camil Stoian PhD, Dipl.EVDC a murit

Colega Camil Stoian ne-a lăsat complet pe neașteptate pe 26 iunie 2020
Citește mai mult

Hills

Webinar Hill's - Nutriția în cazurile de Dermatită atopică la câine

Un câine cu mâncărimi este o problemă frecventă a clienților și poate reprezenta o provocare pentru medicii veterinari. Dermatita atopică a câinelui (DAC) este o dermatoză inflamatorie pruriginoasă, cronică și recidivantă, care necesită adesea un management pe tot parcursul vieții și este o sursă de frustrare atât pentru medicul veterinar, cât și pentru familie.
Citește mai mult

Ştiinţa

Companii

Internaţional

Literatură