ANSVSA şi IGPR au depistat şi sechestrat un transport ilegal de peste 30.000 de pui

(12.11.2014) Vineri, 7 noiembrie 2014, DSVSA Ialomiţa a fost înştiinţată de către proprietarul unei exploataţii de păsări (pui de carne), cu un efectiv de populare de 96.500 capete, despre creşterea procentului de mortalitate peste limitele tehnologice.

O echipă de inspectori de la DSVSA Ialomiţa s-a deplasat la faţa locului unde a constatat că sunt păsări bolnave şi muribunde. Conform procedurilor, au fost necropsiate cadavre la care s-au găsit leziuni ce pot fi atribuite Bolii de Newcastle* şi au fost recoltate probe pentru examen de laborator, în vederea precizării diagnosticului.

Existând suspiciunea prezenţei acestei boli, DSVSA a dispus restricţii sanitare veterinare în exploataţia respectivă de păsări, până la sosirea rezultatelor analizelor de laborator şi a informat ANSVSA.

Sâmbătă, 8 noiembrie 2014, DSVSA Ialomiţa a informat Instituţia Prefectului şi Consiliul Local despre suspiciunea de Newcastle şi au transmis şi afişat informări pentru cetăţeni privind boala. De asemenea s-au pus afişe la intrarea în exploataţie, informând despre faptul că exploataţia se află sub restricţie sanitară veterinară, datorită suspiciunii Bolii de Newcastle.

Tot în aceeaşi zi, reprezentanţii DSVSA Ialomiţa au revenit la exploataţia de păsări, în vederea continuării investigaţiei şi recoltării de probe suplimentare pentru trimiterea lor la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală(IDSA), pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii de boală.

În timpul derulării acestor acţiuni, inspectorii DSVSA au observat că efectivul de pui este mai mic faţă de ziua precedentă şi că nu a fost respectată interdicţia de a nu mişca efectivul de animale. Ca urmare, a fost aplicată o sancţiune contravenţională  în valoare de 20.000 lei şi au fost informate de îndată organele de Poliţie, respectiv, Direcţia de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR.

ANSVSA a notificat DSVSA judeţene din ţară pentru a investiga dacă pe teritoriul lor se găseşte transportul ilegal de păsări. În urma verificărilor s-a descoperit că transportul ilegal de păsări (32.280 de capete) a ajuns intr-un abator în judeţul Vaslui.

Verificările efectuate de către inspectorii DSVSA Vaslui şi de reprezentanţii Poliţiei au arătat că transportul nu era însoţit de Certificat sanitar veterinar şi aviz sanitar veterinar interjudeţean, deţinătorii unităţii de abatorizare nu anunţaseră personalul sanitar veterinar despre intenţia de sacrificare, formularul de lanţ alimentar nu avea număr şi nu era semnat de proprietarul exploataţiei de păsări.

S-a făcut reconstituirea lotului de carne obţinut din abatorizarea păsărilor şi a subproduselor rezultate, lot care a fost sechestrat şi dirijat spre neutralizare şi s-au dispus măsuri de dezinfecţie.

Abatorul a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 6.000 de lei.

Ca urmare a primirii de la IDSA, astăzi, 12 noiembrie, a buletinului de analiză prin care s-a confirmat existenţa Bolii de Newcastle la exploataţia din judeţul Ialomiţa, se va convoca Centrul Local de Combaterea Bolilor pentru a aproba Planul de măsuri care va fi aplicat.

Organele abilitate ale statului continuă ancheta.


*Pseudopesta aviară sau Boala de Newcastle - nu afectează omul, dar produce pagube economice. Reprezintă una dintre cele mai grave boli infecţioase şi contagioase ale păsărilor provocând pierderi importante în efectivele de păsări, indicele de mortalitate fiind de peste 90 % din efectiv.


Perioada de incubaţie variază între 2 - 14 zile, fiind, în medie, de 4 - 6 zile, mai scurtă la pui decât la adulte. Boala se exprimă prin sindrom infecţios acut însoţit de tulburări digestive, respiratorii şi nervoase, singulare sau asociate. Tulburările generale se insta­lează progresiv şi sunt traduse prin hipertermie (43 - 44°C), somnolenţă, stare tifică, anorexie, polidipsie şi accelerarea respiraţiei. Creasta şi bărbiţele sunt cianotice.


Mai multe Ştiri

ANSVSA

Numirea în funcţia de preşedinte al ANSVSA a domnului Andrei Butaru

Noul preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, numit prin decizie a primului - ministru, domnul Dacian CIOLOŞ, este  domnul Andrei BUTARU
Citește mai mult

ANSVSA

Vicepreşedintele Csutak Nagy Laszlo exercită atribuţiile preşedintelui ANSVSA

Domnul Csutak Nagy Laszlo, vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat,  exercită atribuţiile preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor până la numirea conducătorului instituţiei conform legii
Citește mai mult

OIE

Seminar al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animalelor (OIE) organizat în România

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor a ales România drept gazdă pentru organizarea Seminarului Regional OIE al punctelor focale naţionale pentru laboratoarele veterinare
Citește mai mult

ANSVSA

Întâlnire a conducerii AVSVSA cu reprezentanţii FSVR

În data de 30.09.2015, la solicitarea reprezentanţilor AVSVSA, a avut loc o întâlnire cu reprezentanţi ai FSVR, în vederea dezamorsării situaţiei create, pe fondul nemulţumirilor salariale exprimate şi a protestelor anunţate de federaţia sindicală
Citește mai mult

Diagnosticarea "Bolii limbii albastre"(Bluetongue) în 10 exploataţii non-comerciale din judeţul Botoşani

Actualizarea situaţiei privind evoluţia “Bolii limbii albastre”(Bluetongue)  în exploataţii non-comerciale din judeţul Botoşani

În data de 4.9.2015, în România, a fost diagnosticată “Boala limbii albastre”(Bluetongue), în judeţul Botoşani, în localitatea Bobuleşti, în apropiere de râul Prut şi de graniţa cu Republica Moldova
Citește mai mult

Diagnosticarea "Bolii limbii albastre"(Bluetongue) în 10 exploataţii non-comerciale din judeţul Botoşani

Diagnosticarea “Bolii limbii albastre”(Bluetongue) în 10 exploataţii non-comerciale din judeţul Botoşani

În data de 4.9.2015, în România, au fost diagnosticată “Boala limbii albastre”(Bluetongue),  în judeţul Botoşani, în trei exploataţii din localitatea Boboluşti, în apropiere de râul Prut şi de graniţa cu Republica Moldova
Citește mai mult

ANSVSA

Vizită de lucru a unei delegaţii din Republica Arabă Egipt

În perioada 7 – 9 septembrie, la invitaţia ANSVSA, o delegaţie din cadrul Ministerului Agriculturii din Republica Arabă Egipt, condusă de către Subsecretarul de Stat, dr. Sayed Gad El Moula, efectuează o vizită de lucru în ţara noastră
Citește mai mult

CMVRO

Adresa ANSVSA - domenii de competență

Atașat prezentei adrese vă inaintăm un tabel comparativ (ANEXA) care conține - "Domeniile de competență ale serviciilor sanitar-veterinare de stat", "Atribuțiile Autorității", "Drepturile și competențele Autorității", "Obligațiile principale ale medicilor veterinari oficiali", "Competențele dobândite prin diplomele de licență"
Citește mai mult

Ştiinţa

Companii

Internaţional

Literatură