Promovarea online a cabinetelor - Transparență constantă și susținută, admirată de client

(01.02.2013) Rețelele de socializare reprezintă, pentru orice tip de afacere, o modalitate foarte simplă și ieftină de promovare a serviciilor și de contact permanent cu clienții. Pentru o clinică veterinară, mentinerea unei relatii strânse cu proprietarii este vitală, astfel că multe cabinete și-au creat propria pagină in cadrul uneia sau mai multor rețele de socializare, precum Facebook , Twitter sau Google +.

Transparența, un act de curaj și profesionalism

Principalul atuu al deținerii unei astfel de pagini îl reprezintă promovarea prin transparență. Multe clinici au ales să facă publice cazurile lor clinice, însoțite de imagini relevante, obținând astfel un dublu beneficiu: promovarea prin rezultatele proprii în randul proprietarilor, dar și o formă de comunicare științifică aflată la dispoziția colegilor.


Un posesor aflat în căutarea unui cabinet veterinar va încerca să identifice acea clinică ce are experiență în cazuistica sau specia în care se încadrează animalul său. Astfel, regăsirea prezentării unor cazuri clinice ce au avut drept pacienți animale exotice va atrage atenția unui proprietar de papagal Ara, spre exemplu, în timp ce cazurile de boli asociate vârstei a III-a vor stârni interesul proprietarilor de animale în vârstă.

Vizibilitatea câștigată în mediul online a oferit clinicilor posibilitatea de a se implica în acțiuni sociale sau caritabile: campanii de informare în rândul proprietarilor, strângeri de fonduri, campanii de adopții pentru animale abandonate, etc. Toate aceste acțiuni contribuie la formarea unei imagini pozitive, dovedind implicare și compasiune, calități pe care orice client le apreciază.

Promovarea online nu este pentru oricine

Expunerea publică a cazuisticii din clinică poate avea, însă, și părți negative. Criticile, comentariile negative sau opiniile mai puțin măgulitoare ale proprietarilor devin, de asemenea, vizibile pentru toată lumea. Deși incomodă, o astfel de situație oferă, însă, dovada transparenței și a practicii corecte, verticalitatea medicului de a accepta și criticile, nu doar laudele. La final, balanța părerilor, fie ele favorabile sau dezaprobatoare, dă măsura satisfacției clienților acelei clinici. 

Ca orice tip de acțiune reprezentativă pentru firmă în fata clienților, menținerea paginii unei clinici veterinare nu este o activitate ușoară, și nici cu rezultate imediate. Pentru a fi credibilă și relevantă, pagina de profil a cabinetului trebuie sa fie adusă la zi în mod frecvent, prin încărcarea noilor cazuri însoțite de fotografii, adăugându-se și noutățile referitoare la campaniile, promoțiile sau evenimentele din cadrul clinicii. Efectul publicitar scontat al unui astfel de profil online apare doar atunci când munca din spatele paginii este constatntă, susținută și reflectă activitatea clinicii.

Rețeta succesului

Am dorit să aflăm părerea celor care au avut deja curajul de a-și crește expunerea prin intermediul rețelelor de socializare.
Dr. Adrian Iurcenco (Clinica Veterinară Speed Vet) este de părere că prezența on-line necesită "curaj și un grad ridicat de siguranță profesională. Cei 4 P ai marketingului au fost regândiți. "Price" a fost înlocuit cu "value", "product" cu "solution", "promotion" cu "education", "place" cu "access". "Soluția" pentru ultimii 2 "P" (educația și accesul) a primit "valoare" maximă cu ajutorul rețelelor de socializare, în special Facebook. Este locul cel mai bun pentru a-ți educa clienții și cu un acces facil la servicii.

Pe de altă parte, dezavantajul este acela că o promovare accelerată este ca un metabolizm accelerat, totul se întamplă mai repede, incusiv imaginea. Mediul romanesc on-line este, în mare procent, ocupat de oameni care postează lucruri negative. Acei 5-10 nemulțumiți din cei 2500 de clienți anuali, vor apărea nemulțumiți on-line cu urmări mult mai grave decât nemulțumirile venite prin recomandări directe."

O altă clinică ce a ales să iși promoveze imaginea și serviciile cu ajutorul rețelelor de socializare este Regatul Animalelor. Au adunat mii de persoane care le urmăresc activitatea on line, publică imagini din cadrul procedurilor de diagnostic sau cazuri de animale abandonate aflate în îngrijirea cabinetului.

"Nu este o munca ușoară", ne mărturisește Dr. Rareș Căpitan ,"ci una care ne solicită (fiind un domeniu nou) în mod constant. Probababil de aceea majoritatea  medicilor veterinari nu își promovează serviciile pe internet.Totuși  pe masură ce depui efort, roadele muncii încep să se vadă.

Principalul plus pe care îl putem aduce prin prezența online este modul transparent în care clienții noștri, proprietarii animalelor de companie, pot vedea cu ce ne confruntăm zilnic ( când ei nu sunt la clinică) și modul pozitiv în care le soluționăm împărtășind astfel emoțiile pozitive cu ei, făcând astfel un mare pas în creșterea încrederii în calitatea serviciilor oferite. Alte plusuri ar fi inițierea unui nou serviciu despre care ei nu aveau cum să afle, oferte, promoții și toate noutățile din clinică."

Secolul XXI se desfășoară online, astfel că prezența oricărei afaceri în acest mediu a devenit imperativă. Însă un cabinet veterinar nu este "orice afacere", iar decizia expunerii cazuisticii trebuie luată de fiecare echipă medicală în parte, pe baza unei analize serioase a beneficiilor potențiale, precum și a profilului clienților.

Poveștile de succes, însă, dintre care am prezentat deja câteva, arată că deschiderea spre lumea virtuală a cliniclor veterinare nu înseamnă doar o simplă aderare la un curent al rețelelor de socializare, ci și o reală oportunitate de dialog cu proprietarii, dincolo de interacțiunea limitată din timpul consultațiilor.Mai multe Ştiri

Global Symposium 2019

Hill's Global Symposium 2019

Suntem bucuroși să vă anunțăm că Hill’s Global Symposium 2019 va avea loc în perioada 14-15 iulie! Va fi un eveniment extraordinar, în care se va discuta despre puterea microbiomului, comunicare, social media.
Citește mai mult

A apărut ediţia a II-a din Ghidul animalelor de companie

Maravet organizează anul acesta cea de-a IV-a ediție a Cupei pescarului veterinar

Suntem bucuroși să vă anunțăm că anul acesta vom organiza a IV-a ediție a „Cupei Pescarului Veterinar Maravet” la care vă așteptăm cu mare drag.
Citește mai mult

Piton_capuse

Caz GRAV de infestare cu căpuşe la un şarpe. Numărul „ireal” de paraziţi extraşi din pielea acestuia

Un piton a fost găsit într-o stare deplorabilă într-o piscină din Australia, potrivit Yahoo! News. Şarpele era infestat cu peste 500 de căpuşe. Animalul, care a primit numele „Nike”, a fost preluat de cei de la Gold Coast and Brisbane Snake Catcher.
Citește mai mult

Hemodialivet - Romanian Society of Veterinary Nephrology

European Congress of Veterinary Nephrology    

During the European Congress of Veterinary Nephrology, February 22nd - 23rd, 2019 in Bucharest, you will have the opportunity to have a masterclass with Dr. Dennis B. DeNicola
Citește mai mult

Forum Practica Veterinara

Workshop imagistică veterinară 1

În intervalul 19-20 aprilie 2019, Forumul pentur Practică Veterinară România, vă așteaptă la cea de-a III-a ediție la Crowne Plaza Hotel - București. Coordonatorul evenimentului este Prof. univ. dr. Mario Codreanu.
Citește mai mult

Ordin pentru modificarea și completarea normelor privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân

Ordin pentru modificarea şi completarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea
câinilor cu stapân aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 1/2014.
Citește mai mult

Stand Maravet AMVAC 2018_1

AMVAC 2018

Congresul Internațional AMVAC a reunit medici veterinari din întreaga țară și a reușit să-i aducă față în față atât cu companiile de top din domeniul sănătății animalelor cât și cu lectori în domeniul medicinei veterinare.
Citește mai mult

VetTube

GI disorders in dogs: new insights in diagnosis and management

Te invităm să afli noutățile din domeniul managementului și diagnosticului afecțiunilor gastrointestinale la câini!
Citește mai mult

Ştiinţa

Companii

Internaţional

Literatură