Hai să concurăm calitativ, nu cantitativ
(05.02.2013) Interviu Sef. Lucr. Dr. Nicolae Bercaru primul implant de stimulator cardiac la câine din România
Dr. Nicolae Bercaru
Medic practician și cadru didactic universitar, Dr. Nicolae Bercaru este cel care, în 2010, introducea o nouă perocedură în lumea medicală veterinară din România: implantul de stimulator cardiac la câine. Condus de aceeași pasiune și dedicare, domnia sa s-a implicat în acțiuni umaniatare în favoarea animalelor abandonate, continuându-și, în acelasi timp, practica medicală din cadrul clinicii Facultății de Medicină Veterinară Spiru Haret, precum și activitatea didactică la catedra de Patologie Chirurgicală a aceleiași facultăți.
Interviu realizat de Dr. Mădălina Popescu Medical Media Division Manager AdVice Communication
Am dorit să aflăm opinia dlui. Dr. Nicolae Bercaru asupra unor subiecte de actualitate: sistemul de învățământ veterinar din România, activitatea medicilor practicieni și gradul de implementare a noilor descoperiri științifice în activitatea zilnică a medicului veterinar român. Vă prezentăm în continuare interviul, pe care domnia sa a avut amabilitatea sa îl acorde echipei Vet Magazin.
M.P.:Fără doar și poate generațiile tinere de medici veterinari vin puternic din urmă, cu o mentalitate nouă, cu forțe proaspete, cu ambiții noi. Sunteți cadru didactic universitar, cum sunt diferiți studenții de acum sau tinerii practicieni în comparație cu cei ce practică medicina veterinară de mai mult de 10-15 ani?
Dr.Nicolae Bercaru: Studenții nu sunt diferiți, diferită e mentalitatea și mediul din care provin. Pe vremuri prima conștinciozitatea, poate plecată din respect și din educația primită, acum a apărut superficialitatea. Cât despre tinerii practicieni s-ar putea spune că cei ce aleg meseria asta din pasiune o practică cu pasiune, mai există o categorie, cei care prind drag de meserie abia după ce termină facultatea, dar nu e rău nici așa, important este să își facă meseria bine. Ar trebui ca toti să aibă o mentalitate benefică sistemului, ambiția o dezvolți în copilărie, iar forța e direct proporțională cu ambiția. Față de acum 10-15 ani există mult mai multe posibilități de a învăța, de a te documenta, iar medicina veterinară presupune asta toată viața, totul e să vrei. Dovada vie a acestei pregătiri continue și a ambiției stau colegi de ai mei mai tineri, care au idealuri mărețe și care au înțeles cu adevărat ce presupune medicina veterinară.
M.P.:În urmă cu trei ani ați realizat primul implant de stimulator cardiac la câine din România. Puțini știu, însă, că această procedură se realizează în SUA încă din 1968, în ziua de azi ajungându-se la aproximativ 300 de implanturi anuale. Ce credeți că îi lipsește medicinei veterinare românești pentru a deveni contemporană cu lumea medicală din Europa sau America?
Dr. Nicolae Bercaru: Nu cred că puțini știu că implantul de stimulator cardiac are un istoric așa de lung în SUA, cred că cei care nu știu pur și simplu nu vor să știe. În medicina veterinară lipsește exact ceea ce lipsește societății românești, dorința de a vrea mai mult, eradicarea ideii lasă că merge și așa. Din păcate majorității îi place ideologia de il dolce far niente. Ne lipsește dorința, ne omoară birocrația și interesele, dar acestea există în orice domeniu nu numai în medicina veterinară. Puțini se gândesc la progres, puțini vor.
M.P.:Să discutăm despre medicul practician: vă confruntați direct cu problemele fiecărui medic din țară concurența, lipsa informării proprietarilor de animale de companie, cu malpraxisul, cu perioada dificilă de ordin economic. Care sunt secretele unei practici de succes și care sunt elementele ce atribuie calitatate serviciilor?
Dr. Nicolae Bercaru: Consider că trebuie să existe concurență, e foarte importantă, fără ea nu putem face progrese. Mă întrebați de lipsa de informare a proprietarului care și ea ține de educație, de fiecare în parte, de lipsa de respect, de lipsa dorinței de cunoaștere sau de a învăța din greșeli.
Malpraxis la noi nici în medicina umană nu e pus la punct ce înseamnă malpraxisul, în medicina veterinară mai sunt atâtea de făcut până la malpraxis Nu e rău să ai o lege de malpraxis, poate vom avea și noi, dar cred că abia după ce medicii umani vor stabilii exact cu ce se mănâncă, abia atunci vom știi și noi, sau să dea Dumnezeu să ne mișcăm ceva mai repede decât ei pentru că asta ar însemna că facem progrese mari.
Cât despre secretele unei practici de success cred că ar trebui mai degrabă să dicutăm despre deontologie, de progres, de respect reciproc și de dorința de face mai mult și mai bine. Calitatea serviciilor medicale e dată de mentalitate, de modul cum privești lucrurile tu ca medic practician care pui la dispoziție servicii medicale de calitate sau nu.
M.P.:Sunteți totodată absolvent, dar și membru al corpului didactic al Facultății de Medicină Veterinară din cadrul Universității Spiru Haret. Care sunt avantajele formării într-o instituție de învățământ superior din domeniul privat?
Dr. Nicolae Bercaru: Eu personal cred că poți fi la fel de bine format în oricare dintre instituțiile de învățământ superior, fie ea din sectorul de stat sau privat, atât timp cât studentul știe ce vrea, cât profesorul își face treaba la cel mai înalt nivel și cât timp concurența este loială. Pornim de la premiza că studentul e cel mai bun profesor. Un mare avantaj al învățământului privat este numărul mai mic de studenți, care implicit duce la o mai bună comunicare între profesori și discipoli.
M.P.:Prețurile serviciilor medicale veterinare în România sunt cu mult sub cele din țările dezvoltate ale Europei. Credeți că acest fenomen este doar consecința dimensiunii veniturilor populației sau considerați că există și alți factori?
Dr. Nicolae Bercaru: Este importantă dimensiunea venitului, dar în același timp la noi în țară animalul de companie nu e considerat ca în alte țări un lux, ci la noi se acționează mai întâi cu inima apoi se consultă bugetul. Nu știu cât de greșită e această gândire, dar dacă prețurile bat pasul pe loc și progresul face la fel. Din nefericire de multe ori rutina ne obligă din dragoste pentru animale sa adaptăm tariful actului medical la bugetul salvatorului". Revenind la concurență, așa cum am mai spus ea stimulează progresul, dar hai să concurăm calitativ nu cantitativ.
M.P.:V-ați implicat activ în campaniile de sterilizări gratuite, colaborarea cu Asociația Robi fiind doar un exemplu. Ca și iubitor de animale, care credeți că este soluția problemei animalelor fără stăpân?
Dr. Nicolae Bercaru: Soluții pentru animalele fără stăpân sunt multe, totul este să existe cineva care să aleagă soluția cea mai bună, eu momentan fac pentru această categorie de animale tot ce pot și cum pot mai bine.
M.P.:Din păcate, medicina veterinară se confruntă cu același fenomen ca și medicina umană: pacientul ajunge la medic doar în caz de boală, rareori pentru consult periodic. Care este, în opinia dvs, profilul proprietarului român de animale de companie și ce schimbări de mentalitate credeți că ar fi necesare?
Dr. Nicolae Bercaru: Nu neapărat, au început și la noi să apară proprietari care au înțeles că prevenția e importantă și că un control periodic poate însemna enorm, în această categorie intră mai ales proprietarii care au trecut deja printr-o experiență neplăcută ce putea fi evitată de un control periodic. Însă, și noi medicii veterinari trebuie să insistăm în discuțiile pe care le avem cu deținătorii de animale pe acest aspect și cred că astfel, cu timpul tot mai mulți vor înțelege necesitatea unor astfel de controale.
M.P.:Unde vedeți medicina veterinară peste 10 ani și ce mesaj aveți pentru toți cei ce activează în domeniul veterinar?
Dr. Nicolae Bercaru: Eu sunt un optimist realist, partea mea optimistă speră că peste 10 ani să fim martorii unor progrese remarcabile, însă realistul din mine mă trage de mânecă și zice că așteptările mele vor fi satisfăcute doar la jumătate, ceea ce până la urmă nu e chiar tragic.
Nu sunt în măsură să dau sfaturi colegilor mei, cred că un simplu hai să fim mai uniți și mai buni e suficient și nu e valabil doar pentru medicii veterinari. Așa cum am mai spus-o e importantă conștiința, pentru noi ca oameni, ca societate și așa cred că vom face progrese remarcabile.