S-a lansat numarul 15 al revistei "Veterinaria"
(01.10.2014) Revista Veterinaria ca publicaţie patronată de Colegiul Medicilor Veterinari din România va contribui la dezvoltarea profesiei şi la pregătirea confraţilor pentru a putea face faţă provocărilor induse de societatea românească şi europeană.
Pagina 4 - Stiri
Al IX - lea Congres al Asociatiei Medicilor Veterinari pentru Animale de Companie (AMVAC)
Pagina 8 - Info CMV
Hotarari ale Comisiei Superioare de Deontologie si Litigi
Pagina 16 - Practica si cercetare
Epilepsia clinica la animale, cu precadere la caini
Pagina - 48 Interviu
Profesorul Nicolae Constantin, o viata dedicata fiziologiei veterinare
Pagina 52 - Evenimente
Consiliul National al Colegiului Medicilor Veterinari din Romania
Colaborarea dintre noi este importanta
In urma cu mai multe zile am vizitat cateva ferme mari de vaci de lapte din tari europene, tari dezvoltate din punct de vedere al cresterii acestei specii.
Sistemul cu asigurare a sanatatii si reproductiei in fermele vizitate consta in contracte cu medici veterinari si cu specialisti in reproductie, nutritie, controlul mamitelor etc.
In toate fermele vizitate specialistii in reproductie si controlul mamitelor, dar si o parte din cei care se ocupau de nutritie sau management, erau medici veterinari.
Pana aici nimic nou sub soare, dar ceea ce m-a frapat nu au fost nici productiile (care in aceste ferme se situau la un nivel mediu de 30 litri/vaca), nici adaposturile (chiar daca am intalnit unele solutii ingenioase care asigurau un trai mai bun animalelor si economii la bugetul fermei), nici managementul (chiar daca era performant), deoarece avem si in Romania ferme cu productii mari, management performant si adaposturi corespunzatoare, dar m-a frapat colaborarea dintre acesti specialisti (destui de multi pentru o ferma) si dintre ei si managerul sau proprietarul fermei.
Nu am auzit niciodata o remarca negativa despre unul din colegi, iar proprietarul fermei accepta sfaturile specialistului si investea bani continuu pentru imbunatatirea tehnologiilor si toate acestea in conditiile in care pretul laptelui la preluare este mai mic decat la noi.
Bineinteles, ca toate aceste investitii se realizau dupa ce acesta era convins ca ori va castiga mai mult ori isi va usura munca.
Mi-as dori mult ca si in Romania conceptiile medicului veterinar sa se modifice, sa dispara in totalitate discutiile negative despre unii colegi, iar concurenta dintre noi sa se desfasoare de pe pozitii egale, deoarece concurenta intre medicii veterinari exista si in aceste tari, dar este pusa pe baze de egalitate.
Redactor sef Prof. Univ. Dr. Alin Bîrțoiu