S-a lansat numarul 14 al revistei "Veterinaria"
(25.06.2014) Revista Veterinaria ca publicaţie patronată de Colegiul Medicilor Veterinari din România va contribui la dezvoltarea profesiei şi la pregătirea confraţilor pentru a putea face faţă provocărilor induse de societatea românească şi europeană.
Pagina 4 - Stiri
Adunarea Generala FVE
Pagina 8 - Info CMV
Hotarari ale Consiliului National al Colegiului Medicilor Veterinari din Romania si ale Comisiei Superioare de Deontologie si Litigii
Pagina 12 - Practica si cercetare
Mecanismele de aparare imuna in perioada peri- si post-partum la vaca
Pagina - 48 Interviu
Prof. univ. Dr. Ioan Paul, Magistrul Scolii de anatomie patologica veterinara ieaeana
Pagina 52 - Evenimente
Conferinta extraordinara ANSVSA - 10 ani de excelenta in domeniul sanitar-veterinar si al sigurantei alimentare
Ne aflam la un moment mai special in activitatea unor medici veterinari romani, respectiv terminarea perioadei de valabilitate a celor mai multe dintre contractele de concesiune pentru realizarea
actiunilor sanitare-veterinare obligatorii din Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului.
Discutiile privind modul in care se vor realiza in continuare aceste actiuni, pentru unitatile sanitare-veterinare ale caror contracte expira in acest an, sunt oarecum diferite, unii colegi dorind prelungirea acestora, altii dorind scoaterea lor la licitatie.
Daca vom judeca cu foarte mare atentie si fara patima cele doua optiuni sunt sigur ca in final va fi adoptata solutia care sa-i multumeasca pe cei mai multi dintre noi.
Cu toate acestea, trebuie sa intelegem ca este necesar sa dam o sansa si colegilor tineri care acum incearca sa patrunda in profesie si nu intotdeauna dispun de posibilitati financiare importante.
In acest sens exista multiple posibilitati care stau la indemana noastra, a tuturor si mai ales a titularilor de cabinete din zone in care exista efective mai mari de animale si care pot angaja medici tineri cu ajutorul carora isi pot desfasura atat activitatea de asistenta sanitara-veterinara cat si actiunile concesionate.
De asemenea, nu trebuie sa uitam ca una din activitatile principale ale medicului veterinar o reprezinta asistenta sanitara-veterinara si in acest context avem ca obligatie deontologica asigurarea acesteia pe tot teritoriul Romaniei.
Astfel, in toate localitatile trebuie sa existe medici veterinari care sa asigure aceasta activitate, ori trebuie sa fim cinstiti cu noi insine si sa recunoastem ca acest lucru nu se realizeaza la parametri optimi peste tot.
De aceea consider acest aspect extrem de important si necesar pentru activitatea noastra si care, in acelasi timp, ne poate ridica prestigiul profesional.
Redactor șef Prof. Univ. Dr. Alin Bîrțoiu