Naxcel pentru bovine: Simplu – Eficace – Sigur

(21.05.2012) Naxcel® simplifică munca medicilor veterinari şi a fermierilor. Un antibiotic cu spectru larg ce oferă un tratament complet cu o singură administrare.

Naxcel pentru bovine Ceftiofur este un antibiotic cefalosporinic de generaţia a treia care este activ împotriva a numeroşi patogeni Gram pozitivi şi Gram negativi. Ceftiofurul inhibă sinteza peretelui celular bacterian, exercitând prin urmare proprietăţi bactericide.

La bovine, ceftiofurul este activ, împotriva următoarelor microorganisme care sunt implicate in metrita post-partum (puerperala): Escherichia coli, Arcanobacterium pyogenes si Fusobacterium necrophorus şi a microorganismelor care cauzeaza necrobaciloza interdigitală: Bacteroides spp., Fusobacterium necroforum, Porphyromonas spp. si Prevotella spp.

Desfuroylceftiofur este principalul metabolit activ. Are o activitate antimicrobiană similară cu cea pe care ceftiofur o are împotriva patogenilor ţintă.

Utilizare adecvată: antibioticul corect – antibioticul raţional
WHO (World Health Organization) îndeamnă la lupta împotriva antibiorezistenţei. Prin intermediul cercetărilor avansate şi a recomandărilor, Pfizer este angajat în lupta antibiorezistenţei

WHO (World Health Organization) îndeamnă la lupta împotriva antibiorezistenţei. Prin intermediul cercetărilor avansate şi a recomandărilor, Pfizer este angajat în lupta antibiorezistenţei.

Naxcel® Cattle este un antibiotic foare eficient. Este un produs inovativ comparativ cu alte antibiotice.

NAXCEL 200 mg/ml, suspensie injectabilă pentru bovine

Nici un alt tratament nu vă poate oferi mai mult:

  • Eficient împotriva necrobacilozelor interdigitale acute.
  • Eficient împotriva metritelor post-partum.
  • Mai puţină muncă: doar o singură administrare la baza urechii (1 ml/30 kg).
  • Sigur: perioada de aşteptare în lapte este de “ZERO ZILE”.
  • Mai puţin stres.
  • Nu influenţează curba de lactaţie şi astfel nu există pierderi de lapte.

Compoziţia calitativă şi cantitativă 1 ml conţine: 

Substanţă activă: Ceftiofur (sub formă cristalizată fără acid) 200 mg

Specii ţintă - Bovine.

Indicaţii pentru utilizare, cu specificarea speciilor ţintă

Tratamentul necrobacilozelor acute interdigitale la bovine cunoscute ca şi Panaritium sau pododermatite.

Tratamentul metritelor acute post-partum (puerperale) la bovine, în cazurile unde tratamentul cu alte antimicrobiene nu a dat rezultate.

Gestaţia şi lactaţia

Gestaţie:

Studiile de laborator la şoarece nu au produs nici un efect evident de tip teratogenic, fetotoxic sau maternotoxic. Studiile de laborator la şobolan nu au aratat evidenţierea de efecte teratogenice dar s-au observat efecte maternotoxice (fecale moi) şi fetotoxice (reducerea greutăţii fetusului).

La ambele specii nu s-au observat efecte care să influenţeze performanţele reproductive. Nu au fost realizate studii pe vacile gestante. Va fi folosit numai de medicul veterinar responsabil pe baza evaluării raportului beneficiu/risc.

Lactatie:

Produsul poate fi folosit în timpul lactaţiei.

Fertilitate:

Nu au fost realizate studii pe bovinele de reproducţie. Va fi folosit numai de medicul veterinar responsabil pe baza evaluării raportului beneficiu/risc.

Posologie

O singură administrare pe cale subcutanată de 6,6 mg ceftiofur/kg greutate corporală (echivalent cu 1 ml de NAXCEL pe 30 kg greutate corporală) administrată la baza urechii.

Pentru a asigura o dozare corectă, greutatea corporală trebuie să fie determinată cu acurateţe pentru a se evita subdozarea.

Se recomandă să se limiteze volumul de injectat la maxim 30 ml efectuat într-un singur punct. Se va agita viguros flaconul timp de 30 de secunde sau până când dispare orice sediment vizibil.

Perioada de aşteptare

Carne şi organe: 9 zile.
Lapte: zero zile.
Este esenţial ca NAXCEL să fie administrat numai subcutanat, la baza urechii în ţesuturi moi aşa cum este descris mai sus pentru a respecta perioada de aşteptare în carne.

Particularităţi farmacocinetice

După administrare, ceftiofurul este bine absorbit la bovine cu disponibilitate completă ca urmare a administrării la baza urechii. După administrare ceftiofur este rapid metabolizat în desfuroylceftiofur, principalul metabolit activ.

Nivelul de legare al ceftiofur şi a metabolitului său major cu proteinele este mare, de aproximativ 70-90%.

La o oră după o singură administrare, concentraţiile plasmatice sunt peste 1 μg/ml. Concentraţiile maxime în plasmă (5 μg/ml) sunt atinse la aproximativ 12 de ore după administrare.

Concentraţiile plasmatice totale de peste 0,2μg/ml si 1μg/ml , ale ceftiofur şi ale metabolitilor săi activi, sunt menţinute pentru o perioadă de cel putin 7 zile si respectiv 4 zile.

Cu cât ciclul reproductiv este mai scurt, cu atât creşte producţia de lapte pe vacă

Cu cât ciclul reproductiv este mai scurt, cu atât creşte producţia de lapte pe vacă

Pentru a scurta timpul dintre două fătări, vaca aflată în perioada post-partum trebuie să fie inseminată cât mai repede posibil.

Durata gestaţiei este fixă. Un management cât mai eficient al perioadei post-partum, pentru ca vacile să fie din nou gestante cât mai repede, este determinat  în acest ciclu reproductiv.

Dacă se produc blocaje în perioada post-partum, perioadele de final de lactaţie, vor fi mai lungi şi mai puţin productive.

Metritele post-partum sunt sub diagnosticate

Metritele post-partum sunt sub diagnosticate

Într-o fermă din Scoţia, după fătare, vacile sunt împărţite aleator în două grupe de aproximativ 240 de capete. În grupa cu diagnosticare cu termometrie, metrita este urmărită prin măsurarea temperaturii rectale, începând cu ziua 1 şi până în ziua 10.

40% dintre vacile din această grupă au fost diagnosticate cu metrită. Sunt detectate datorită creşterii temperaturii rectale peste 39,5°C. În grupa cu diagnostricare fără termometrie, vacile sunt monitorizate după obiceiul fermierului. În această grupă doar 5% dintre vaci au prezentat semne clinice vizibile de metrită (scurgeri vaginale).

Prevalenţa metritelor post-partum atinge punctul maxim în decurs de 10 zile de la fătare, proporţia fiind de 40%.

În absenţa unei monitorizări sistematice a fiermierilor, metritele post-partum sunt subdiagnosticate.

Diagnosticarea metritelor post-partum – metode diferite, rezultate diferite

Diagnosticarea metritelor post-partum  metode diferite, rezultate diferite

Măsurarea zilnică a temperaturii în primele 10 zile post-partum este cea mai bună metodă de diagnosticare a metritelor post-partum. Dezavantajul acestei metode este greoaie şi dificil de îndeplinit.

O metodă de compromis este măsurarea temperaturii între 3 şi 7 post-partum sau de trei ori pe săptămână conform schemei de mai jos.

O metodă de compromis este măsurarea temperaturii între 3 şi 7 post-partum sau de trei ori pe săptămână conform schemei de mai jos

În ceea ce priveşte efectivele de animale unde performanţele reproductive sunt urmărite regulat, medicul veterinar poate efectua examinări genitale sistematice ale vacilor care tocmai au fătat, precum şi ale celor ce nu au fost încă inseminate.

Conformitate: Naxcel® - o singură administrare pentru um tratament complet

Conformitate: Naxcel® - o singură administrare pentru um tratament complet

Convenabil: Naxcel® uşor şi sigur de administrat la baza urechii

Contenţionare simplă, care permite accesul uşor la locul injectării.

Contenţionare simplă, care permite accesul uşor la locul injectării

Identificare locului injecţiei: în spatele urechii la baza conchiei auriculare. Palpaţi cu degetul până ce daţi de o zonă rotundă cu cartilaj auricular, moale.

Convenabil: Naxcel® uşor şi sigur de administrat la baza urechii

Administrarea se face la baza urechii spre ochiul opus.

Administrarea se face la baza urechii spre ochiul opus

Injectaţi tot conţinutul.

Injectaţi tot conţinutul.

Se recomandă folosirea unui ac special pentru vacile de lapte: diametru de 16 mm, lungime de < 2,5 cm.

Doza recomandată: 1 ml/30 kg greutate vie.

Nu s-au observat probleme post-administrare la 99,1% din vaci, în condiţii de utilizare în teren.

Perioada de aşteptare pentru carne este doar de 9 zile, datorită administrării la baza urechii.

Eficent: Naxcel®, activ împotriva germenilor ce cauzează metritele post-partum

Eficent: Naxcel®, activ împotriva germenilor ce cauzează metritele post-partum

Concentaţii care arată eficienţa produsului timp de cel puţin 6 zile în endometru şi scurgerile vaginale.

Concentaţii care arată eficienţa produsului timp de cel puţin 6 zile în endometru şi scurgerile vaginale

CIM90 la majoritatea germenilor izolaţi este mai mică sau egală cu 0,1µg/ml.

Concentraţiile în serul sangvin, endometru şi scurgerile vaginale se situează peste aceste CMI.

Deţinătorul autorizaţiei de comercializare

Pfizer Limited Pfizer Limited
Ramsgate Road Sandwich
Kent CT13 9NJ
Marea Britanie

 

Mai multe Ştiri

Zoetis

Zoetis colaborează cu Institutul Roslin în domeniul cercetării

Zoetis, fosta divizie de sănătate animală a companiei Pfizer, a anunțat începerea colaborării cu Institutul Roslin din cadrul Universității Edinburgh, în vederea dezvoltării unor proiecte de cercetare ce vizează studiul infecției cu Salmonella la bovine
Citește mai mult

Alejandro Bernal; Bildquelle: Picture Partnership 2013

Zoetis, o nouă viziune de business

Zoetis, fosta divizie veterinară a trustului Pfizer și-a anunțat viziunea pentru mediul de afaceri din Europa, Africa și Orientul Mijlociu. Cu 60 de ani de experiență în domeniul sănătății animalelor, compania pune la dispoziția clienților regionali și globali cele mai importante produse și servicii precum și cei mai pregătiți oameni în domeniu
Citește mai mult

Cazitel Plus

Pfizer, partenerul dvs. în Programul de Prevenție

Și cum orice moment este un bun moment pentru a afla ceva nou, Pfizer, partenerul dvs. în Programul de Prevenție prezintă: NOUA soluție pentru combaterea endoparaziților
Citește mai mult

Pfizer Animal Health

Produse noi Pfizer Animal Health – pentru bovine

În ultima perioadă Pfizer Animal Health a lansat pe piaţă 4 noi produse medicinale veterinare dedicate bovinelor
Citește mai mult

Produse noi Pfizer Animal Health  animale de companie

Produse noi Pfizer Animal Health – animale de companie

În ultima perioadă Pfizer Animal Health a lansat pe piaţă 2 noi produse veterinare pentru animale de companie
Citește mai mult

Cerenia® - Eliberează câinele de disconfortul cauzat de vomă

Voma - principala manifestare cu semnificaţie digestivă

Cerenia® - Eliberează câinele de disconfortul cauzat de vomă
Citește mai mult

Stronghold

Stronghold şi rolul Selamectinei în deparazitare: o abordare integrată

Selamectina este un compus semi-sintetic aparţinând clasei ivermectinelor. Selamectina paralizează şi/sau omoară o gamă largă de paraziţi nevertebraţi prin acţiunea pe care o are asupra conductivităţii canalelor de clor ale acestora, producând întreruperea neurotransmiterii normale
Citește mai mult

Durerea şi progresia osteoartritei la câini

Durerea şi progresia osteoartritei la câini – managementul durerii

Denumită şi boala articulară degenerativă, afectează aproximativ 90% din carnivorele domestice de vârstă înaintată, precum şi 20% din câinii şi pisicile cu vârsta sub 5 ani
Citește mai multŞtiinţa

Revista

Internaţional

Literatură