Tartrul – o problema pentru animale

(25.09.2011) Tartrul este termenul folosit pentru depunerea tare, calcificata sau pe cale de a se calcifica, ce se acumuleaza pe coletele dintilor si sub gingii.

Tartrul  o problema pentru animale Tartrul se formeaza pornind de la placa dentara. Suprafetele dentare cele mai expuse la tartru sunt cele care se afla in fata canalelor excretoare ale glandelor salivare, adica fetele interne ale incisivilor de jos si fetele externe ale molari lor de sus.

Un efect secundar neplacut al tartrului este respiratia urat mirositoare care provine de la bacteriile care sunt ferm atasate tartrului. Tartrul provine de la depunerea mineralelor din saliva pe suprafata dintilor. Tartrul contine, alaturi de substante minerale, si componente organice, comparabile cu cele ale placii dentare.

Aceasta reprezinta un amestec de bacterii, leucocite, celule epiteliale descuamate si complexe polizaharide-proteine. Acestea sunt depozitate pe dinti pana se formeaza o crusta si produc acizii care ataca smaltul dentar. O mare cantitate de tartru este formata in zona glandelor salivare: pe partea interioara a incisivilor din maxilarul inferior si pe partea exterioara a maxilarului superior.

Teoriile mai vechi considerau tartrul ca agent etiologic in parodontopatii. Formarea de tartru este un proces care afecteaza aproape toti cainii si pisicile. Consecintele variaza de la infectii dureroase ale gingiei pana la degenerarea oaselor si pierderea dintilor. Tartrul dentar este un factor favorizant al inflamatiei parodontale, prin faptul ca exercita un rol mecanic de mentinere a placii bacteriene in contact strans, chiar iritant, prin cresterea sa in volum, cu tesuturile parodontiului marginal, si impiedica, in unele zone, accesul mijloacelor de curatire artificiala si de autocuratire a placii bacteriene. In cazul in care parodontoza nu este tratata - doar doctorul veterinar mai poate indeparta tartrul sub anestezie totala - in cel mai rau caz, se va ajunge la extractia dintelui.

Tartrul si consecintele sale

In cazul in care tartrul nu este tratat la timp, se dezvolta urmatoarele procese: gingiile se vor infecta si se vor indeparta incet, dar sigur. Bacteriile vor ataca oasele maxilarului. Dintii nu vor mai fi ferm ancorati. Deoarece acest proces provoaca durere continua, animalul va manca mai putin sau deloc. In plus, bacteriile, care cauzeaza tartrul, pot afecta, de asemenea, organele interne ale animalului, de exemplu inima. Medicul veterinar poate elimina tartrul mecanic cu instrumente manuale sau cu ultrasunete. De regula, animalul trebuie sa fie anesteziat pentru aceasta. Insa, in cazul in care animalul este in varsta sau are o conditionare medicala prealabila, o anestezie completa nu este intotdeauna recomandata.

Alternativele eliminarii tartrului

Platinum Natural Modul natural si eficient de eliminare a tartrului la caini si pisici se numeste OralClean+Care – simplu de folosit si mai ieftin decat alte tratamente. „Arma secreta” impotriva tartrului: Gelul si spray-ul 3 in 1 indeparteaza tartrul cu siguranta, inlatura respiratia urat mirositoare si ajuta la tratarea infectiilor gingiei. Daca sunt folosite in timp util, impiedica formarea tartrului. Ingredientele naturale din extract de seminte de citrice si uleiurile din plante medicinale inmoaie tartrul incet si il elimina de pe dinte.

Efectul OralClean+Care

Extractul de seminte de citrice si uleiurile din plante medicinale lupta impotriva bacteriilor, respiratiei urat mirositoare, tartrului si a parodontozei. Dupa doar cateva zile de folosire regulata de OralClean+Care veti observa un efect pozitiv: animalul dumneavoastra va avea o respiratie semnificativ mai putin urat mirositoare. Treptat, tartrul va disparea. OralClean+Care face acest lucru doar prin puterea de curatare naturala din extractele de seminte de citrice si uleiurile din plante medicinale.

Modul OralClean+CareUleiurile benefice nu au efect doar asupra dintilor, ci se „strecoara” si in buzunarul gingival si lupta impotriva bacteriilor, care cauzeaza tartrul si parodontoza. Tartrul este dizolvat treptat la o utilizare si aplicare regulata dimineata si seara, tartrul va disparea complet dupa cateva saptamani. Folosit ca o masura preventiva, impiedica formarea tartrului.

www.platinum-natural.ro

eMail: viorel.metea@platinum-natural.ro Telefon: 0735309221


Mai multe Ştiri

Cryopen B - Aparat pentru Cryoterapie

Cryopen B+ → Siguranță, confort, eficacitate, economie de timp pentru medicii veterinari și pentru pacienți, toate acestea și multe alte beneficii cu Cryopen B+! Convinge-te singur! 
Citește mai mult

scil_analizor

Analizor de sediment urină Scil Vet SA

Scilvet SA → Cea mai nouă tehnologie, în palma ta! Tehnologie revoluționară de măsurare pentru determinarea sedimentului urinar! Scil Vet SA este un analizor inovator care evaluează rapid și precis sedimentul urinar datorită tehnologiei optice patentate! 
Citește mai mult

Grupul Farmavet  Pasteur oferă medicilor peste 1,5 tone de detergenți, săpunuri și dezinfectanți prin asociația Dăruiește Viață

Grupul Farmavet – Pasteur oferă medicilor peste 1,5 tone de detergenți, săpunuri și dezinfectanți prin asociația Dăruiește Viață

Grupul Farmavet - Pasteur, unul dintre cei mai importanți integratori de soluții farmaceutice și de nutriție pentru domeniul veterinar din România, a oferit asociației Dăruiește Viață săpunu
Citește mai mult

Fortune_Change_the_World

Henry Schein numit în lista Fortune „Change the World”

Henry Schein a fost recunoscut pentru eforturile sale de a ameliora sănătatea orală a persoanelor aflate la nevoie prin intermediul a trei inițiative pe care compania le-a sprijinit ca parte a programului Henry Schein Cares.
Citește mai mult

Henry Schein urcă pe locul 238 în topul Fortune 500

Henry Schein Inc., cea mai mare companie din Long Island cotată la bursă, a avansat 5 locuri în ultima ediție a Fortune 500 lansată luni. Distribuitorul de produse pentru stomatologi, veterinari și practicieni a urcat pe locul 238 în topul anual al companiilor cotate la bursă, raportat la cifra de afaceri.
Citește mai mult

Elanco Animal Health

Elanco - se vinde

Compania Lilly, care detine compania Elanco AH, sanatatea animala - ia in calcul vanzarea acesteia, pentru ca acest sector (sanatatea animala) se confrunta cu o competitie din ce in ce mai mare.
Citește mai mult

Henry-Schein

Henry Schein urmeaza sa achizitioneze Merritt Veterinary Supplies

Extinderea prezenței în Estul Statelor Unite pentru a beneficia de relatia cu clinicile veterinare cu o gamă mai largă largă de produse, servicii cu valoare adăugată și soluții tehnologice.
Citește mai mult

Dermatita

Hill’s Romania, prin Maravet și Biovet Distribution, a organizat, la Cluj, seminarul ”Dermatita atopică”

Hill’s România, prin companiile Maravet și Biovet Distribution a continuat seria evenimentelor științifice dedicate medicilor veterinari prin organizarea unui nou seminar ce a avut lor în data 8 septembrie, la Cluj.
Citește mai mult

Ştiinţa

Revista

Internaţional

Literatură