Acizii graşi esenţiali Omega-3

(26.10.2011) Acizii graşi Omega 3 sunt consideraţi acizi graşi esenţiali (EFA), atât pentru oameni cât şi pentru câini şi pisici, deoarece ei nu pot fi produşi de organism. Pentru menţinerea stării de sănătate optime, aceşti acizi graşi trebuie obţinuţi din dietă şi suplimente nutritive.

Sally Perea, D.V.M., M.S., D.A.C.V.N.

Acizii graşi Omega 3 se regăsesc în membrana celulară, făcând-o fluidă şi flexibilă, calităţi necesare pentru funcţionarea unei celule sănătoase şi pentru neurotransmisie.

Cei doi acizi graşi Omega 3, vitali pentru menţinerea sănătăţii, sunt Acidul Eicosanpentenoic (EPA) şi Acidul Docosahexaenoic (DHA). EPA şi DHA sunt acizi graşi Omega 3 cu catena lungă şi se găsesc în cantitate mare în carnea de peşte. 

Acizii graşi esenţiali Omega-3

Uleiul din seminţe de in conţine Acid Alfalinoleic (ALA), un acid Omega 3 cu catena mai scurtă, care are nevoie de enzima delta 6 pentru a fi convertită în EPA si DHA de către organism.

Oamenii, ca şi câinii, au o capacitate limitată de a converti ALA în EPA şi DHA. În cazul pisicilor, această abilitate este şi mai scazută (2) – aşadar se recomandă suplimentarea dietei cu acizi Omega 3 de calitate atât pentru oameni cât şi pentru câini sau feline.

Una din funcţiile esenţiale ale EPA este de a susţine răspunsul anti-inflamatoriu natural al organismului.

Câinii şi pisicile pot suferi de numeroase afecţiuni inflamatorii, care le pot afecta sănătatea şi starea generală (tonusul).

Studiile demonstrează că suplimentarea dietei câinilor şi pisicilor suferind de afecţiuni inflamatorii cu acizi grasi Omega 3 proveniţi din peşte ameliorează condiţia acestora, în special în afecţiuni ale pielii, articulaţiilor, rinichilor şi inimii (3, 4).

În plus, EPA este cunoscut pentru capacitatea sa de a regla şi îmbunătăţi nivelul trigliceridelor la câini (3).

In cazul puilor de câine sau pisică, DHA are un rol cheie în dezvoltarea neurologică şi a retinei (3, 5).

Studiile demonstrează că suplimentarea dietei căţelelor gestante sau care alăptează cu acizi graşi Omega 3 are influenţă asupra dezvoltării armonioase a puilor (5).

Căţeii înţărcaţi cu hrană suplimentată cu DHA au un raspuns electroretinografic superior iar testele de dresaj au rezultate mai bune (1, 5).

Nutrivet Studiile pe oameni au demonstrat că acizii graşi Omega 3 sunt benefici pentru menţinerea funcţiei cognitive în stadiile târzii de viata (6). De asemenea, suplimentarea dietei cu acizi graşi esenţiali menţine şi îmbunătăţeşte starea pielii şi a blănii la câini şi pisici.

Medicul veterinar trebuie să consulte raţia zilnică pe care câinele sau pisica trebuie să o primescă, în funcţie de specie, rasă, vârstă, nivel de activitate, dietă, stadiu de viaţă şi stare de sănătate.

Importator SC CAROSHEL Import-Export SRL : 0722983442, office@best4pets.ro


(1) Dunbar Bl, Bauer Je. Conversion of essential fatty acids by delta 6-desaturase in dog liver microsomes. J Nutr 2002;132:1701S–1703S.

(2) Bauer Je. Fatty acid metabolism in domestic cats (Felis catus) and cheetahs (acinoyx jubatas). Proceedings of the Nutrition Society 1997;56:1013–1024.

(3) Bauer Je. responses of dogs to dietary omega-3 fatty acids. J Amer Vet Med Assoc 2007;11:1657–1661.

(4) Smith Ce, Freeman lm, rush, Je, et al. omega-3 fatty acids in Boxer dogs with arrhythmogenic right ventricular cardiomyopathy. J Vet Intern Med 2007;21:256–273.

(5) Heinemann Km, Waldron mK, Bigley Ke. long-chain (n-3) polyunsaturated fatty acids are more eicient than alpha-linolenic acid in improving electroretinogram responses in puppies exposed during gestation, lactation, and weaning. J Nutr 2005;135:1960–1966.

(6) Freemantle e, Vanda m, Tremblay-mercier J, et al. omega-3 fatty acids, energy substrates, and brain function during aging. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids 2006;75:213–220.Mai multe Ştiri

Cryopen B - Aparat pentru Cryoterapie

Cryopen B+ → Siguranță, confort, eficacitate, economie de timp pentru medicii veterinari și pentru pacienți, toate acestea și multe alte beneficii cu Cryopen B+! Convinge-te singur! 
Citește mai mult

scil_analizor

Analizor de sediment urină Scil Vet SA

Scilvet SA → Cea mai nouă tehnologie, în palma ta! Tehnologie revoluționară de măsurare pentru determinarea sedimentului urinar! Scil Vet SA este un analizor inovator care evaluează rapid și precis sedimentul urinar datorită tehnologiei optice patentate! 
Citește mai mult

Grupul Farmavet  Pasteur oferă medicilor peste 1,5 tone de detergenți, săpunuri și dezinfectanți prin asociația Dăruiește Viață

Grupul Farmavet – Pasteur oferă medicilor peste 1,5 tone de detergenți, săpunuri și dezinfectanți prin asociația Dăruiește Viață

Grupul Farmavet - Pasteur, unul dintre cei mai importanți integratori de soluții farmaceutice și de nutriție pentru domeniul veterinar din România, a oferit asociației Dăruiește Viață săpunu
Citește mai mult

Fortune_Change_the_World

Henry Schein numit în lista Fortune „Change the World”

Henry Schein a fost recunoscut pentru eforturile sale de a ameliora sănătatea orală a persoanelor aflate la nevoie prin intermediul a trei inițiative pe care compania le-a sprijinit ca parte a programului Henry Schein Cares.
Citește mai mult

Henry Schein urcă pe locul 238 în topul Fortune 500

Henry Schein Inc., cea mai mare companie din Long Island cotată la bursă, a avansat 5 locuri în ultima ediție a Fortune 500 lansată luni. Distribuitorul de produse pentru stomatologi, veterinari și practicieni a urcat pe locul 238 în topul anual al companiilor cotate la bursă, raportat la cifra de afaceri.
Citește mai mult

Elanco Animal Health

Elanco - se vinde

Compania Lilly, care detine compania Elanco AH, sanatatea animala - ia in calcul vanzarea acesteia, pentru ca acest sector (sanatatea animala) se confrunta cu o competitie din ce in ce mai mare.
Citește mai mult

Henry-Schein

Henry Schein urmeaza sa achizitioneze Merritt Veterinary Supplies

Extinderea prezenței în Estul Statelor Unite pentru a beneficia de relatia cu clinicile veterinare cu o gamă mai largă largă de produse, servicii cu valoare adăugată și soluții tehnologice.
Citește mai mult

Dermatita

Hill’s Romania, prin Maravet și Biovet Distribution, a organizat, la Cluj, seminarul ”Dermatita atopică”

Hill’s România, prin companiile Maravet și Biovet Distribution a continuat seria evenimentelor științifice dedicate medicilor veterinari prin organizarea unui nou seminar ce a avut lor în data 8 septembrie, la Cluj.
Citește mai mult

Ştiinţa

Revista

Internaţional

Literatură