Progresul anesteziei: Simpozion de anesteziologie si terapie a durerii
(17.05.2012) Profesia de medic veterinar are acum, oficial, 250 de ani. Este greu de crezut cât de multe progrese au fost ȋnregistrate în această perioadă de timp. Chiar dacă ar fi doar sa amintim progresele facute ȋn domeniul bolilor ce pot fi prevenite am rămâne uimiţi. Cu toate acestea, gestionarea bolilor infecţioase nu este singurul obiectiv al profesiei noastre.
Charles E. Short, DVM, PhD, DACVA, DECVAA (Diplomate, American College of Veterinary Anesthesiologists. Diplomate, European College of Veterinary Anesthesia and Analgesia. Emeritus Professor of Anesthesia and Pain Management)
Ce ziceţi de preocuparea noastră pentru ameliorarea durerii şi a suferinţei?
Sunt traumele sau numărul de condiţii patologice o preocupare majoră? Absolut!
Dar suntem preocupaţi doar de durerile acute ce au cauze naturale?
Ce părere aveţi despre durerea chirurgicală şi prevenirea acesteia, prin utilizarea anesteziei şi analgezicelor?
Unde eram noi când pacienţii nostri trăiau mult şi dezvoltau osteoartrita, cancerul sau alte condiţii de durere cronică?
Progresele înregistrate în calitatea anesteziei şi analgezicelor pentru animale au avut un început lent. Acest lucru nu ar trebui să vină ca o surpriză, deoarece anestezicul dietil eter nu a fost descoperit până în anul 1847.
Chiar şi în anii 1960, multe spitale nu aveau servicii moderne medicale de anestezie. A fost notată o creştere semnificativă în managementul anestezic pentru animale în anul 1970.
Din fericire, aceasta a continuat şi mişcarea pentru excelenţă în îngrijirea pacientului s-a răspândit în întreaga lume.
Dacă vă întrebaţi de ce progresul a fost atât de mare în cursul ultimilor 50 de ani, va trebui doar să luaţi în considerare numărul disponibil acum de anestezice și analgezice avansate.
În acelaşi timp, ar trebui recunoscute îmbunătăţirile aduse echipamentelor de anestezie disponibile, atât pentru administrarea de substanţe inhalante, cât şi de monitorizare a pacienţilor noştri.
În timp ce progresul a fost făcut pentru o mai bună îngrijire a pacientului "uman", la fel a fost şi pentru pacientul "animal". În administrarea majorităţii medicamentelor trebuie doar o "ajustare" de dozaj pentru specii diferite.
În cele din urmă, toţi pacienţii au sisteme similare: cardiorespirator, neurologic, metabolic şi alte sisteme necesare pentru viaţă.
Această serie, "Seminarii de anestezie şi managementul durerii la animalele de companie", reprezintă un efort de a vă încuraja să practicaţi mai bine îngrijirea pacienţilor dumneavoastră față de trecut.
Acesta nu este o metodă de a critica practicile din trecut, atunci când cele mai recente medicamente sau echipamente nu erau disponibile. Chiar şi astăzi, există multe practici veterinare care nu au medicamente şi echipamente moderne disponibile, dar eforturile sunt în curs de desfăşurare pentru a corecta aceste probleme.
Această serie se bazează pe experienţele clinice, susţinute de cercetarea fundamentală şi clinică. Multe cazuri clinice au furnizat date pentru aceste seminarii. Ele au fost gestionate fie de mine sau colegii mei, de multe ori cu ajutorul major al studenţilor veterinari, stagiarilor sau rezidenţilor.
Vom începe cu anestezicele injectabile de bază şi vom avansa, incluzând anestezia echilibrată aşa cum se arată în acest caz de intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea unui corp străin din intestin.
Anestezicele perioperatorii şi de terapie a durerii sunt cuplate ca un concept modern de gestionare chirurgicală a pacientului, această discuţie va ajuta nu numai în selecţiile de medicamente, dar, de asemenea, şi la reacţiile ce sunt aşteptate.
Multe condiţii, ca şi în cazul traumei severe, nu au fost tratate cu succes în trecut, dar acum ştim cum să le rezolvăm într-un mod sigur şi eficient.
Ne-am dezvoltat la fel de bine și standarde de gestionare a durerii în condiţii cronice. În această dezvoltare am aflat că există o diferenţă în gestionarea durerii acute versus durerea cronică.
Practica noastră în anestezia modernă şi de terapie a durerii nu va fi fără complicaţii la fiecare pacient.
Cu toate acestea, prin înţelegerea modului în care recunoaştem problemele şi tratarea într-un mod mai eficient, vom salva vieţi.
Putem citi despre unde am fost, cunoaşteţi unde suntem azi.
Ştim din rezultatele anterioare că schimbul de informaţii între medicii veterinari, precum şi discuţiile cu personalul dumneavoastră, au dezvoltat progrese.
Să sperăm că viitorul din clinicile dumneavoastră e chiar mai bun mâine decât este astăzi.
Nu meritaţi nimic mai puţin pentru munca dedicată pe care o depuneţi.
Charles E. Short, DVM, PhD, DACVA, DECVAA
Vă așteptăm cu drag la simpozionul de anesteziologie și terapie a durerii din data de 5 iunie 2012, organizat la sediul Maravet din sos. Odai, nr 38 (Centura de Nord a Capitalei), Otopeni, judetul Ilfov.
Vă așteptăm cu drag la simpozionul de anesteziologie și terapie a durerii din data de 5 iunie 2012, organizat la sediul Maravet din sos. Odai, nr 38 (Centura de Nord a Capitalei), Otopeni, judetul Ilfov.
Vă rugăm să confirmați prezența dumneavoastră la:
[email protected] sau la telefon 0757 099 195