Perizin, Checkmite și Bayvarol

(26.03.2012) Bayer şi Maravet vin în ajutorul apicultorilor în lupta împotriva varroozei cu medicamente de înaltă performanță:

Între 24 şi 26 martie  2012 la Câmpina în cadrul Târgului Mierii, Bayer împreună cu Maravet care este importatorul direct al produselor Bayer, a oferit apicultorilor posibilitatea de a se informa despre posibilitățile de tratament actuale împotriva varroozei.

Dr. Levy Weisz care este specialistul în domeniul apiculturii de la Bayer a prezentat celor prezenți informații practice legate de modul de folosire a produselor antivarroa.

Despre caracteristicile produselor Bayer pot fi găsite informații pe site-ul www.infoveterinar.com/group/apicultura/forum/topics/tratamentele-bayer-impotriva-varoozei pentru limba română sau www.animalhealth.bayerhealthcare.com/3400.0.html pentru limba engleză.

Pe scurt câteva informații despre varrooză și tratamentele propuse de Bayer:

Varrooza

Varrooza este o ectoparazitoză care afectează întreaga populaţie de albine şi se manifestă în tot cursul anului, dezvoltându-se în celulele cu puiet de trântor şi de lucrătoare. Agentul etiologic este acarianul Varroa Jacobsoni, cu un ciclu evolutiv de 7-8 zile, care se hrăneşte cu hemolimfă.

Atunci când puietul este prezent într-o colonie infestată cu varroa, durata de viaţă a parazitului este de 3-4 luni. În absenţa puietului durata de viaţă poate fi mult mai lungă. Prezenţa parazitului în număr ridicat într-o singură colonie de albine contribuie la reinfestarea întregii stupine şi la apariţia simptomelor de parazitoză.

Diagnosticare

Examenul clinic se face prin observarea directă a paraziţilor pe corpul albinelor, larvelor şi nimfelor de trântori şi lucrătoare şi pe fagurii cu puiet. În stupină diagnosticul se mai poate face şi cu ajutorul medicamentului produselor desemnate de la Bayer cum ar fi Bayvarol si Checkmite.

Simptome

În primul an de infestare semnele clinice sunt şterse. Pe măsură ce gradul de parazitare creşte (parazitul înmulţindu-se în progresie geometrică), semnele clinice devin evidente, albinele parazitate prezentând stări de agitaţie; în hiperparazitism, populaţia familiei se diminuează drastic şi albinele părăsesc stupul, o mare parte din albinele eclozionate din puiet infestat sunt neviabile, cu aripi nedezvoltate, subponderale, cu malformaţii ale abdomenului şi picioarelor, incapabile de zbor.

Propuneri de tratament de la Bayer:

Bayer propune apicultorilor cu 3 produse aprobare de Institutul de Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar (www.icbmv.ro).

Perizin 3.2 % - Cumafos - emulsie concentrată pentru albine melifere

CheckMite+ - Cumafos 100 mg / g -benzi impregnate pentru albine melifere

Bayvarol – Flumetrin - benzi impregnate pentru albine melifere

Pe scurt prezentăm în cele ce urmează elementele de interes pentru apicultori.

Perizin 3.2 % - emulsie concentrată pe bază de cumafos pentru albine melifere

Prezentare Perizin

Perizin Perizin este un produs medicinal veterinar pe bază de cumafos destinat combaterii infestărilor cu Varroa destructor si Braula coeca. Se prezintă sub formă de flacon de 10ml, un flacon fiind suficient pentru tratamentul a 5 familii de albine.

Instrucţiuni utilizare

Perizin trebuie folosit numai diluat cu apă.

Pentru prepararea emulsiei gata de utilizare, cantitatea necesară de Perizin, va fi vărsată în flacon şi amestecată cu cantitatea de apă necesară (10 ml Perizin la 500 ml de emulsie gata de folosire).

Pentru 50 ml de emulsie gata de utilizare se va utiliza 1 ml de Perizin emulsie concentrată care se va distribui în mod egal de-a lungul fagurelui, pe albine

Coloniile mature primesc 50 ml de emulsie proaspăt preparată pe tratament.

Coloniile mici, ocupând mai puţin de jumătate din fagure, primesc jumătate de doză (25 ml).

Nucleele şi coloniile tinere vor fi tratate cu 10 până la 25 ml, ţinându-se cont de puterea lor.

Atenţionări

Nu se vor  trata albinele înaintea culesului şi în timpul culesului. Tratamentul trebuie terminat cu cel puţin 6 săptămâni înainte de a începe culesul. A nu se trata albinele expuse la temperaturi mai scăzute de +50C.

Emulsia se foloseşte în tratament proaspătă, imediat după preparare, nu trebuie păstrată (înmagazinată).

Diagnostic

Pentru diagnostic, este suficient un singur tratament. Înainte de a începe tratamentul, puneţi o coală albă de hârtie în tava de pe podeaua stupului. După 24 ore verificaţi dacă pe coală există căpuşe de Varroa moarte.

Pentru supraveghere

Este eficientă aplicarea a 2 tratamente, la un interval de 7 zile. Trataţi toate coloniile din stupină.

Timp de aşteptare:

6 săptămâni (42 zile).

CheckMite+ - Cumafos 100 mg / g -benzi impregnate pentru albine melifere

Prezentare CheckMite+

CheckMite+ CheckMite+ este un produs medicinal veterinar pe bază de cumafos sub formă de benzi impregnate destinat combaterii infestarilor cu Varroa destructor și  gândacului mic de stup Aethinia Tumida. Se prezintă sub formă de cutii care conțin 10 benzi impregnate cu cumafos.

Instrucţiuni utilizare

Pentru infestarea cu acarieni: este suficient să agățați benzile CheckMite+® de rame prin intermediul aripioarelor de prindere între ramele cu faguri. O bandă este suficientă pentru cinci faguri în zona cu cuiburi de puiet. Toate coloniile din vecinătate ar trebui tratate în acelaşi timp. Prin urmare, utilizarea CheckMite+ este recomandată în principal primavara înainte de primul cules sau toamna după ultima recoltare a mierii. Benzilevor rămâne în stup pentru o durată de 42 de zile.

Timp de aşteptare

0 (zero) zile. Trataţi toate coloniile infestate din aceeaşi stupină.

Bayvarol - Flumetrin - benzi impregnate pentru albine melifere

Prezentare Bayvarol

Bayvarol Bayvarol  este un produs medicinal veterinar, pe bază de flumetrină.  Cutia conține  5 pungi a câte 4 benzi  pe bază de flumetrin destinate combaterii infestărilor cu Varroa destructor.

Instrucţiuni utilizare

Pentru o eficiență maximă cel mai bun moment pentru a trata şi pentru a prevenii infestarea cu Varroa destructor se recomandă utilizarea după ultimul cules şi după recoltarea mierii din faguri.

Bayvarol se poate folosi atât în scopul tratamentului varroozei cât și în scopul diagnosticării.

Ca tratament: Benzile vor fi lăsate în colonie maxim şase săptămâni, după care se vor scoate.

Coloniile normal dezvoltate primesc patru benzi.

Nucleele şi coloniile tinere primesc jumătate de doză de exemplu, două benzi.

Coloniile mari care au mai multe rame cu puiet, primesc patru benzi pentru fiecare spaţiu dintre ramele cu puiet, distribuite uniform.

In scop de diagnostic: Benzile se introduc în stup timp de 24 de ore. Înainte de introducerea benzilor, acoperiţi podeaua stupului sau tăviţa din stup cu o coală albă de hârtie. După 24 de ore de la introducerea benzilor, verificaţi dacă pe coală există căpuşe de Varroa moarte.

Eficacitate maximă se obţine când Bayvarol se utilizează spre sfârşitul verii, după recoltarea mierii. Bayvarol poate fi utilizat în orice moment al anului în scop de diagnostic sau în infestaţii severe, când este ameninţată supravieţuirea coloniei.

Timp de aşteptare:

0 (zero) zile

Pentru informații legate de produse, prețuri, promoții vă rugăm contactați firma MARAVET. Baia-Mare Str. Europa nr. 9 Jud. Maramures

tel: 0262-211.964 / www.maravet.com / email: office@maravet.comMai multe Ştiri

MRV_logo

Maravet SA angajează reprezentant vânzari pentru județele Constanța, Ialomița, Călărași

MARAVET S.A., angajează reprezentant vanzări pentru județele Constanța, Ialomița, Călărași.
Citește mai mult

conferinta

Conferința "Prevenția bolilor transmise de vectori la animalele de companie"

Bayer și Maravet au plăcerea să vă invite la Conferința „Prevenția bolilor transmise de vectori la animalele de companie" în data de 2 aprilie la Cluj-Napoca.
Citește mai mult

Anka-Vet Puder Spray

Anka-Vet Puder spray - spray protector pe bază de oxid de zinc

Maravet lansează astăzi noul spray cu oxid de zinc și uleiuri de oregano, mușețel și dafin: Anka-Vet Puder Spray 400 ml.
Citește mai mult

maravet_logo

Căutăm REPREZENTANT VÂNZĂRI INSTRUMENTAR VETERINAR – Bucuresti si zona SUD

MARAVET SA caută coleg nou pentru postul de Reprezentant vânzări instrumentar veterinar- SUD.
Citește mai mult

Henry-Schein

Donație de 100,000$

Vreau să vă informez că săptămâna trecută Fundația „Henry Schein Cares” a semnat un memorandum de înțelegere atât cu IVSA (Asociația Internațională Studenților veterinari) cât și cu „ Mission Rabies” pentru sprijin material pe următorii trei ani. Valoarea totală a sprijinului este de 100mii USD.
Citește mai mult

Performanta prin Specializare in Medicina Veterinara

Performanta prin Specializare in Medicina Veterinara

Compania Bayer, alaturi de Facultatea de Medicina Veterinara Bucuresti si partenerul sau, Maravet, are deosebita placere sa va invite maine, 22 noiembrie 2014, de la ora 9:30, in aula “Prof. Dr. Aurel Popoviciu” la conferinta cu tema “Performanta prin Specializare in Medicina Veterinara”
Citește mai mult

Conferință de Oftalmologie Veterinară - 17 Mai 2013, Budapesta

Conferință de Oftalmologie Veterinară - 17 Mai 2013, Budapesta

Cabinetul veterinar Szentesi Kiseri, împreună cu Organizația Națională a Crescătorilor de Câini din Ungaria (MEOE) organizează conferința de oftalmologie, ajunsă la cea de-a III-a ediție
Citește mai mult

Maravet

Seminar de Neurologie - 18-19 Mai, București

Maravet vă invită să participați la seminarul cu tema " O abordare practică a afecțiunilor neurologice a animalelor de companie"
Citește mai mult

Ştiinţa

Revista

Internaţional

Literatură