Un produs de încredere pentru sănătatea auriculară

(28.02.2015) Evaluarea in vitro a arătat interacțiunea sinergică a Miconazolului și polymyxinei B împotriva tulpinilor clinice ale Malassezia pachydermatis

Chiavassa E et al., The Open Mycology Journal, (2013), 7, 7-10

Malassezia pachydermatis este o ciupercă frecvent implicată ca un factor secundar perpetuant care împreună cu numeroase specii de bacterii menţine otita externă canină.

Surolan Otita este în general tratată cu medicamente cu aplicare topică folosind combinații de antifungice, antimicrobiene și agenți antiinflamatori. Evaluarea efectului combinat al activilor incluşi în produsele disponibile pe piaţă este prin urmare importantă.

Obiective:

Investigarea actiunii sinergice “in vitro” a Miconazolului (MCZ) şi a Polymyxinei B (PMX) împotriva a cinci tulpini clinice de Malassezia pachydermatis.

Desfăşurarea studiului:

Au fost selectate aleator şi apoi investigate 5 tulpini de M. Pachydermatis de la câini cu otită externă din diferite regiuni ale Italiei. S-au recoltat probe din ureche cu ajutorul tamponelor sterile şi au fost izolate tulpini de Malassezia pe mediu Agar Sabouraud Dextrose îmbogăţit cu chloramphenicol şi gentamicină.

Concentraţia minimă inhibitorie (MIC) a fost interpretată ca fiind concentraţia cea mai mică a substanţei antimicrobiene care inhibă creşterea vizibil, aşa cum a reieşit folosind un spectrofotometru (cu filtru de 630 nm) Indexul FIC (Concentraţia inhibitorie fracţionară) a fost calculat după cum urmează: FIC al substanţei active A (MIC al substanţei active A în combinaţie/MIC al substanţei active folosite singură) + FIC al substanţei active B (MIC al substanţei active B în conbinaţie/MIC al substanţei active folosite singură). Indexul a fost interpretat după cum urmează: < 0. 5 = sinergie; > 0.5 – 4 = nici o interacţiune; > 4 = antagonism.

Rezultate:

Concentraţia minimă inhibitorie a Miconazolului ca unic agent împotriva tulpinilor de M. pachydermatis

are limite cuprinse între 1.46-5.86 mg/l şi MIC ul Polymyxinei B ca unic agent împotriva tuturor tulpinilor

testate a fost de 4.3 mg/l pentru a obţibine un indice de concentraţie inhibitorie fracţionară sub 0,5. Dacă

agenţii microbieni ar fi fost folosiţi împreună susceptibilitatea lui M. pachydermatis ar fi fost modificată la

un MIC de 0.18 mg/l cu un FIC corespondent de <0.50, rezultat care indică un răspuns sinergic.

Puncte principale:

Acest studiu confirmă actiunea sinergică a PMX şi MCZ împotriva tulpinilor de M. pachydermatis

  • Sinergia apare deoarece Polymyxina este capabilă să crească eficacitatea antibioticelor hidrofobe aşa cum este Miconazolul, prin facilitarea penetrării astfel încât Miconazolul să poată avea acces mai uşor în spaţiul intracelular pentru a-şi face efectul.
  • Miconazolul are acţiune inhibitorie a sintezei de ergosterol, un bioreglator al integrităţii membranei celulelor fungice.
  • Miconazolul poate funcţiona în rolul său antimicotic determinând reacţii care pot duce la moartea celulei fungice.
  • Aceste rezultate sprijină folosirea PMX şi MCZ în combinaţie pentru tratamentul otitei externe canine cauzată de M. pachydermatis.
  • În plus, faptul că aceste două medicamente au un efect sinergetic poate permite o reducere a dozei și duratei tratamentului, care, la rândul său, poate reduce riscul de dezvoltare a rezistenței la medicamente.

©2015 Elanco, o divizie a Eli Lilly and Company Limited. ROCAHSRL00004

MAI MULTE ŞTIRI

Comfortis

Comfortis® comprimate masticabile pentru câini şi pisici – începe să omoare puricii în 30 de minute

Anul trecut Elanco a lansat Trifexis® (Spinosad, Milbemycin Oximă) – produs cu spectru larg pentru controlul paraziţilor care combină tratamentul pentru purici cu prevenţia şi tratamentul viermilor inelaţi, viemilor cârlig şi viermilor bici şi prevenţia dirofilariozei cardiace la câini
Citește mai mult

Seminar de dermatologie

Seminar de dermatologie

Cazurile dermatologice se află printre provocarile zilnice cu care se confruntă medicii veterinari în practică
Citește mai mult

Seminarul Elanco în Cluj

Seminarul Elanco în Cluj

După evenimentul de lansare a produsului Trifexis în Bucuresti în data de 29 Septembrie - compania ELANCO ANIMAL HEALTH, a organizat un alt seminar în România, de data aceasta la Cluj-Napoca
Citește mai mult

Trifexis

Lansarea Trifexis®: protecție antiparazitară cu spectru larg într-o singură tabletă

Compania Elanco Companion Animal Health se angajază să furnizeze medicilor veterinari produse inovatoare care ajută animalele de companie să trăiască mai mult, mai sănătoase, o viață de calitate superioară
Citește mai mult

Trifexis

Seminar organizat de Elanco Animal Health

Elanco este o companie orientată spre inovare care dezvoltă şi comercializează produse care îmbunatatesc sănătatea animalelor şi producţia zootehnica în peste 75 de ţări
Citește mai multŞtiinţa

Revista

Internaţional

Literatură