Nutraceuticele au un rol în managementul afecţiunilor hepatice?

(22.02.2012) Afecţiunile hepatice pot avea multe cauze, de la medicamente şi toxine până la infecţie, inflamaţie şi neoplazie. Orice tulburare în funcţionarea ficatului poate rezulta în alterari fiziologice şi metabolice, cât şi în boli clinice.

Denamarin David Twedt, DVM, DACVIM - Colorado State University

Patofiziologia afecţiunilor ficatului implică adesea stres oxidativ şi nitrozativ, ce rezultă în mare parte, din scăderea producţiei de agenţi care asigură funcţia antioxidantă, la un ficat sănătos. De exemplu, glutationul are o puternică activitate antioxidantă.

Joacă, de asemenea, un rol important în funcţiile de detoxificare ale ficatului. Glutationul produs de hepotocite poate fi folosit de către ficat sau poate acţiona sistemic.

O complicaţie majoră a afecţiunilor hepatice este producţia scăzută de glutation. Câinii şi pisicile cu funcţia hepatobiliară afectată au arătat concentraţii de glutation hepatic scăzute; nivelurile necorespunzătoare de glutation hepatic  pot face ficatul mai vulnerabil la leziuni oxidative şi alte leziuni celulare.

Gestionarea leziunilor ficatului: Concentrare pe SAMe şi Silibină.

O terapie potrivită pentru leziunile ficatului depinde în mare parte de natura afecţiunii şi de condiţia clinică a pacientului. Pot fi indicate antibiotice, fluide şi management nutriţional. Alte ţinte de management pe termen scurt şi lung pot include reducerea inflamaţiei, scăderea stresului oxidativ/nitrozativ şi stimularea revenirii  la o funcţie normală. În vederea realizării acestor ţeluri, pot fi folosite sinergistic produse nutraceutice ce conţin S-adenosil metionină (SAMe) şi silibină, în managementul afecţiunilor hepatice la câini şi pisici. S-adenosil metionina este o substanţă endogenă. Este sintetizată de celulele corpului, inclusiv de hepatocite. S-adenosil metionina este derivată din ATP şi metionina (catalizată de enzima  SAMe sintetază), şi iniţiază căile biochimice implicate în funcţii critice precum detoxificarea; modularea efectelor hormonilor steroidieni; funcţia celulară şi comunicarea intercelulară; reglarea pompei Na/K ATPaza; şi protejarea AND-ului celular.  SAMe mai are roluri şi în citoprotecţie, modularea inflamaţiei, promovarea replicării celulare şi sinteza proteinelor, şi îmbunătăţirea funcţiei hepatocelulare.

Prin calea transulfurării, SAMe este precursor al glutationului. O parte din cazurile de epuizare a glutationului, observate o dată în leziuni hepatice, sunt un efect secundar al scăderii producţiei SAMe de către hepatocitele afectate, de aceea suplimentarea SAMe poate avea un efect benefic direct, atât asupra nivelului de SAMe cât şi  asupra celui de glutation. Suplimentarea cu glutation nu este ideală datorită biodisponibilităţii orale deficitare.

Spre deosebire de SAMe, silibina nu este produsă natural de celulele hepatice. Silibina este ingredientul cel mai activ din silimarina, un extract din ciulinul laptelui. Ciulinul laptelui a fost folosit multă vreme în medicina umană, pentru a ajuta în gestionarea tulburărilor hepatice. Silimarina/silibina este gunoierul radicalilor liberi, ce a primit atenţie şi datorită acţiunii sale împotriva stresului oxidativ sau nitrozativ.  Silimarina/silibina are şi acţiune antiinflamatoare, oferă suport în regenerarea hepatocitelor, îmbunătăţeşte secreţia biliară şi producţia sărurilor biliare, şi creşte nivelurile de glutation. A fost demonstrat că silibina inhibă toxicitatea hepatocelulară indusă de interleukina-1ß, acţiune ce demonstreză proprietăţile sale antioxidante şi antiinflamatorii.

Afecţiunile hepatice şi nutraceuticele:

Nutraceuticele pot fi benefice la pacienţii cu următoarele afecţiuni hepatice:

  • Toxicitate (farmacologice/plante)
  • Hepatita cronică activă
  • Lipidoza hepatică
  • Colangita
  • Colangiohepatita
  • Pacienţi cărora le sunt adimistrate medicamente cu potenţial hepatotoxic
  • Pacienţi cu funcţie hepatobiliară scăzută

SAMe şi silibina în practică

Efectele pozitive ale SAMe şi silibinei au fost demonstrate atât la câini cât şi la pisici. Într-un caz sever de toxicitate cu acetaminofen la câine, administrarea SAMe în timpul fazelor incipinte de terapie, a îmbunătăţit rezultatul, prin promovarea stoparea epuizării de glutation şi recuperarea din anemie hemolitica cu corpusculi Heinz. S-a demonstrat că folosirea SAMe la câini a diminuat efectul pro-oxidant al terapiei pe termen lung cu prednisolon. Administrarea SAMe la pisici cu afecţiuni hepatice s-a demonstrat a creşte nivelurile de cisteină şi taurină (necesare pentru conjugarea acidului biliar), iar un studiu din 2003 a arătat că SAMe a protejat eritrocitele de leziuni oxidative la pisicile cu intoxicaţie cu acetaminofen. Într-un alt studiu cu pisici, s-a descoperit, că sibilina creşte concentraţiile intracelulare de glutation în neutrofile şi le creşte şi funcţia fagocitară, susţinând rolul agentului la pisicile sub stres oxidativ. Studii mai vechi arătau că silibina îmbunătăţea timpul de supravieţuire, timpii de protrombină, şi nivelurile de enzime hepatice la câinii care sufereau de intoxicaţia acută cu ciuperci Amanita phalloides.

O sare stabilă de SAMe s-a dovedit a fi biodisponibilă la câini şi pisici. SAMe ar trebui administrată pe stomacul gol, deoarece prezenţa hranei interferează cu absorbţia.

Silimarina/silibina are o biodisponibilitate orală scăzută datorită solubilităţii scăzute în apa. Asociind silibina cu fosfatidilcolina, s-a demonstrat a creşte considerabil biodisponibilitatea faţă de cea obţinută cu exctract de silimarină standard. Acest complex silibina-fosfatidilcolina (SPC) s-a demonstrat şi că este biodisponibil la pisici. Acest complex se găseşte în produsele Denamarin şi Marin (Nutramax Laboratories, Inc, Edgewood,MD).

Standardele de fabricare SAMe sunt extrem de importante, deoarece este un compus foarte instabil care trebuie produs sub un control strict de temperatură şi umiditate. Ambalarea în folie şi filmarea tabletei protejează SAMe de mediul înconjurător şi previn degradarea. A fost dezvoltată de curând o nouă formulă de tabletă palatabilă (Denamarin) cu SAMe, învelită “individual” pentru a proteja produsul de degradare, pentru îmbunătăţirea conformării. Într-un studiu efectuat pe câini, concentraţiile plasmatice maxime de SAMe  au fost atinse mai devreme cu formula palatabilă versus tabletele filmate, şi s-a înregistrat o variabilitate mai scăzută a absorbţiei.

 Denamarin şi Denosyl au profile excelente de siguranţă. Administrarea SAMe şi SPC oferă o abordare multiplă în suportul funcţiei hepatice prin acţiunea lor combinată. Aceste produse nutraceutice care conţin SAMe şi silibina (în SPC) oferă o opţiune excelentă în suportul funcţiei hepatice, ca parte a unei abordări polimodale, atât în formele acute cât şi cronice.

Distribuitor pentru România:

SC Altius SRL SC Altius SRL , Strada Roma, Nr. 51, sector 1, Bucureşti.

Tel : 021.310 88 82, Timişoara : 0745. 349.513, Bacău : 0745.349.514 , Cluj : 0745.349.510.

www.altius.ro
Mai multe Ştiri

Vetmedin 5 mg

Vetmedin 5 mg comprimate masticabile pentru câini

Contactati-ve reprezentantul zonal Altius petru a va prezenta conditia comerciala a acestui produs
Citește mai mult

Altius Magazin 2

Altius Magazin 2

Altius vă invită să parcurgeţi al doilea număr al revistei Altius Magazin, o revistă dedicată în exclusivitate medicilor veterinari
Citește mai mult

YPOZANE

YPOZANE

Prezentul document este un rezumat al Raportului Public European de Evaluare. Scopul acestuia este de a explica modul în care evaluarea efectuată de către Comitetul pentru Produse Medicinale de Uz Veterinar (CVMP), în baza documentaţiei furnizate, a condus la recomandările privind condiţiile de utilizare
Citește mai mult

Onisor 40 mg pentru câini

Onisor 40 mg pentru câini

Onisor conține robenacoxib, pentru tratamentul durerii şi inflamaţiei în cazul osteoartritei cronice la câini
Citește mai mult

Onsior 6 mg comprimate pentru pisici Robenacoxib

Onsior 6 mg comprimate pentru pisici Robenacoxib

Comprimatele Onsior - pentru tratamentul durerii şi inflamaţiei acute asociate cu tulburări musculo-scheletale la pisici - sunt uşor de administrat şi bine tolerate de majoritatea pisicilor
Citește mai mult

Altius Showroom

NOU Showroom de aparatură și instrumentar medical în București!

Altius a deschis în luna Mai a acestui an primul showroom de aparatură și instrumentar medical veterinar, oferind medicilor din București și zonele limitrofe, un spațiu de prezentare a tuturor produselor din portofoliu
Citește mai mult

Conferința de Dermatologie

Conferința de Dermatologie

Altius împreună cu AMVAC au plăcerea de a vă  invita să participați la Conferința de Dermatologie Veterinarã, care va avea loc la Rin Grand Hotel din Bucureşti, Soseaua Vitan - Bârzeşti numărul 7D, Sector 4, în perioada 11 - 12 August 2012
Citește mai mult

Altius Magazin

Altius Magazin

Altius vă invită să parcurgeţi primul număr al revistei Altius Magazin, o revistă dedicată în exclusivitate medicilor veterinari din cabinete, farmacii veterinare şi  CSV-uri
Citește mai mult

Ştiinţa

Revista

Internaţional

Literatură