Marfloxin – Simplu și Rapid

(22.02.2012) Soluţia când restul antibioticelor nu au eficienţă satisfăcătoare

Marbofloxacina este un acid carboxilic derivat din a treia generaţie de fluorchinolone, cu acţiune bactericidă rapidă. 

Marfloxin

Mecanismul de acţiune este asemănător cu al celorlalte fluorchinolone, manifestat prin inhibarea girazei a ADN-ului bacterian. Acesta este solubil în apă şi mai puţin solubil în mediul alkalin.

Cu numeroase avantaje din punct de vedere farmacodinamic:

 • absorbţie rapidă, realizarea rapidă a Cmax.,
 • biodisponibilitate totală - 100%,
 • atingerea unei concentraţii sangvine de 1,5µg/ ml în maxim o oră,
 • legarea de proteinele plasmatice într-o cantitate mică (< 10% la porc şi mai < 30% la bovine), ceea ce generează o distribuţie uniformă în tot organismul şi în special, în ţesuturile parenchimatoase (ficat, rinichi, plămâni, uter), unde crează concentraţii mai mari decât cele plasmatice,
 • eliminarea lentă ( la vitele prerumegătoare T1/2 =  5-9 h, la porc T1/2= 8-10 h, iar la bovinele rumegătoare T1/2 = 4-7 h), în special sub formă activă prin urină şi fecale.

Toate aceste calităţi farmacodinamice fac ca Marfloxinul să fie un excelent antibiotic în tratarea bolilor bacteriene acute. Spectrul de activitate este foarte larg, ceea ce face din acest antibiotic, un excelent mijloc de luptă în Complexul Respirator Porcin şi în Complexul Bolilor Respiratorii la Bovine. Excelentele MICs la acest antibiotic al unor bacterii ca şi E. coli, Salmonela sp.,Vibrio parahaemoliticus, fac din acest antibiotic un excelent mijloc de tratament şi prevenţie împotriva bolilor digestive la tineretul porcin şi la cel bovin. De asemenea, rezultatele net superioare în tratamentul MMA la scroafe şi în tratamentul mastitelor generate de E. coli la vaci, vis a vis de preparatele pe bază de amoxicilina şi acid clavulanic, fac din acesta o alternativă mult mai eficientă în tratamentul acestor entităţi.

Indicaţiile principale sunt:

 • Tratamentul  infecţiilor respiratorii la viţei
 • Tratamentul infecţiilor respiratorii acute la purcei
 • Tratamentul infecţiilor digestive acute la tineretul porcin şi bovin
 • Tratamentul  sindromului MMA la scroafe
 • Tratamentul mastitelor acute generate de E.coli la vaci

Perioada scurtă de aşteptare atât pentru carne şi organe, cât şi pentru lapte, dă posibilitatea utilizării acestuia inclusiv la porcinele pentru îngrăşare, la bovinele de carne şi la bovine în perioada de lactaţie. Nu în ultimul rând, posologia acestui medicament dă posibilitatea de a fi utilizat fie ca un antibiotic normal (3-5 zile de administrare), fie ca un antibiotic one – shot, strategia de medicaţie fiind aleasă de medicul veterinar, în funcţie de boală şi animal. Putem spune că medicul veterinar beneficiază de “două medicamente într-unul singur “.

Marfloxin 20 mg/ml soluţie injectabilă pentru viţei şi suine

Marfloxin 20 mg/ml soluţie injectabilă pentru viţei şi suine Compoziţia calitativă  şi cantitativă: Fiecare ml conţine: Marbofloxacină - 20 mg;

Excipienţi: Metacrezol - 2 mg, Edetat disodic - 0,10 mg, Monotioglicerol - 0,50 mg

Specii ţintă: Viţei (pre-rumegători şi rumegători), Suine.

Indicaţii pentru utilizare, cu specificarea speciilor ţintă: 

Viţei: Tratamentul infecţiilor respiratorii determinate de tulpini sensibile de Pasteurella multocida, Mannheimia haemolytica şi Histophilus somni.

Suine: Tratamentul infecţiilor respiratorii determinate de tulpini bacteriene sensibile şi tratamentul sindromului Metrită Mastită Agalaxie (MMA), determinat de tulpini bacteriene sensibile.

Contraindicaţii:

Nu se utilizează dacă  agentul patogen implicat este rezistent la alte fluorochinolone (rezistenţă încrucişată). Nu se administrează la animale cu hipersensibilitate cunoscută la fluorochinolone.

Precauţii speciale care trebuie luate de persoana care administrează  produsul medicinal veterinar la animale:

Persoanele cu hipersensibilitate conoscută la fluorochinolone trebuie să evite contactul cu acest produs.

În caz de contact cu pielea sau ochii, spălaţi cu apă din abundenţă.

Auto-injectarea accidentală  poate determina iritaţie locală uşoară.

Cantităţi de administrat şi calea de administrare:

Doza recomandată este de 2 mg/kg greutate corporală/ zi (1 ml/10 kg greutate corporală)  în doză unică, administrată intramuscular, subcutanat sau intravenos la viţei, şi pe cale intramusculară la porcine. Durata tratamentului este de 3 până la 5 zile la viţei şi porcine.

Pentru o dozare corectă  şi evitarea subdozării, trebuie determinată greutatea corporală  cât mai corect posibil. Capacul flaconului poate fi puncţionat de până la 20 ori. Dacă este necesară puncţionarea de mai mult de 20 ori, trebuie utilizat un ac de perfuzie.

Timp de aşteptare:

Viţei - Carne şi organe: 4 zile;

Suine - Carne şi organe: 2 zile.

Incompatibilităţi:

În absenţa studiilor de compatibilitate, acest produs medicinal veterinar nu trebuie amestecat cu alte produse medicinale veterinare.

Deţinătorul autorizaţiei de comercializare: KRKA, d.d., Novo mestro – Smarjeska cesta 6, 8501 Novo mestro – Slovenia

Marfloxin 100 mg/ml soluţie injectabilă  pentru bovine şi suine

Marfloxin 100 mg/ml soluţie injectabilă pentru bovine şi suine Compozitia calitativa si cantitativa: Fiecare ml conţine: Marbofloxacină - 100 mg;

Excipienţi: Edetat disodic - 0,10 mg, Monotioglicerol - 1 mg, Metacrezol - 2 mg

Specii ţintă: Bovine şi suine.

Indicaţii pentru utilizare, cu specificarea speciilor ţintă:

Bovine:

 • Tratamentul infecţiilor respiratorii determinate de tulpini sensibile de Pasteurella multocida, Mannheimia haemolytica şi Histophilus somni
 • tratamentul mastitei acute cauzate de E.coli.

Suine:

 • tratamentul sindromului Metrită Mastită Agalaxie (MMA) determinat de tulpini bacteriene sensibile.

Contraindicaţii:

Nu se utilizează dacă  agentul patogen implicat este rezistent la alte fluorochinolone (rezistenţă  încrucişată). Nu se administrează la animale cu hipersensibilitate cunoscută la fluorochinolone.

Precauţii speciale care trebuie luate de persoana care administrează produsul medicinal veterinar la animale:

Persoanele cu hipersensibilitate conoscută la fluorochinolone trebuie să evite contactul cu acest produs. În caz de contact cu pielea sau ochii, spălaţi cu apă din abundenţă. Auto-injectarea accidentală poate determina iritaţie locală uşoară.

Cantităţi de administrat şi calea de administrare:

Bovine: - tratamentul mastitei acute cauzată de E. coli: 2 mg/kg greutate corporală sau 1 ml/50 kg greutate corporală în doză unică pe zi, pe cale intramusculară, subcutanată sau intravenoasă. Durata tratamentului este de 3 până la 5 zile.

tratamentul infecţiilor respiratorii cauzate de tulpini sensibile de Pasteurella multocida, Mannheimia haemolytica şi Histophilus somni:

2 mg/ kg greutate corporală sau 1 ml/50 kg greutate corporală în doză unică pe zi, pe cale intramusculară, subcutanată sau intravenoasă. Durata tratamentului este de 3 până la 5 zile.

sau 8 mg/kg greutate corporală sau 2 ml/25 kg greutate corporală în doză unică pe zi, pe cale intramusculară.

Dacă volumul pentru injectat este mai mare de 20 ml, doza trebuie divizată în două sau trebuie administrată în locuri multiple.

Suine: - tratamentul sindromului Metrită Mastită Agalaxie (MMA), cauzat de tulpini bacteriene sensibile: 2 mg/kg greutate corporală sau 1 ml/50 kg greutate corporală în doză unică pe zi, pe cale intramusculară. Durata tratamentului este de 3 zile.

La bovine şi suine, zona adecvată  pentru administrare injectabilă este gâtul.

Timp de aşteptare:

Bovine - 2 mg/kg timp de 3 până la 5 zile (i.m./s.c./i.v) Carne şi organe: 4 zile, Lapte: 24 ore.

-8 mg/kg în doză unică (i.m.) Carne şi organe: 3 zile,Lapte: 72 ore.

Suine: Carne şi organe: 2 zile.

Incompatibilităţi:

În absenţa studiilor de compatibilitate, acest produs medicinal veterinar nu trebuie amestecat cu alte produse medicinale veterinare.

Deţinătorul autorizaţiei de comercializare: KRKA, d.d., Novo mestro – Smarjeska cesta 6, 8501 Novo mestro – Slovenia

Distribuitor pentru România:

SC Altius SRL SC Altius SRL , Strada Roma, Nr. 51, sector 1, Bucureşti.

Tel : 021.310 88 82, Timişoara : 0745. 349.513, Bacău : 0745.349.514 , Cluj : 0745.349.510.

www.altius.roMai multe Ştiri

Vetmedin 5 mg

Vetmedin 5 mg comprimate masticabile pentru câini

Contactati-ve reprezentantul zonal Altius petru a va prezenta conditia comerciala a acestui produs
Citește mai mult

Altius Magazin 2

Altius Magazin 2

Altius vă invită să parcurgeţi al doilea număr al revistei Altius Magazin, o revistă dedicată în exclusivitate medicilor veterinari
Citește mai mult

YPOZANE

YPOZANE

Prezentul document este un rezumat al Raportului Public European de Evaluare. Scopul acestuia este de a explica modul în care evaluarea efectuată de către Comitetul pentru Produse Medicinale de Uz Veterinar (CVMP), în baza documentaţiei furnizate, a condus la recomandările privind condiţiile de utilizare
Citește mai mult

Onisor 40 mg pentru câini

Onisor 40 mg pentru câini

Onisor conține robenacoxib, pentru tratamentul durerii şi inflamaţiei în cazul osteoartritei cronice la câini
Citește mai mult

Onsior 6 mg comprimate pentru pisici Robenacoxib

Onsior 6 mg comprimate pentru pisici Robenacoxib

Comprimatele Onsior - pentru tratamentul durerii şi inflamaţiei acute asociate cu tulburări musculo-scheletale la pisici - sunt uşor de administrat şi bine tolerate de majoritatea pisicilor
Citește mai mult

Altius Showroom

NOU Showroom de aparatură și instrumentar medical în București!

Altius a deschis în luna Mai a acestui an primul showroom de aparatură și instrumentar medical veterinar, oferind medicilor din București și zonele limitrofe, un spațiu de prezentare a tuturor produselor din portofoliu
Citește mai mult

Conferința de Dermatologie

Conferința de Dermatologie

Altius împreună cu AMVAC au plăcerea de a vă  invita să participați la Conferința de Dermatologie Veterinarã, care va avea loc la Rin Grand Hotel din Bucureşti, Soseaua Vitan - Bârzeşti numărul 7D, Sector 4, în perioada 11 - 12 August 2012
Citește mai mult

Altius Magazin

Altius Magazin

Altius vă invită să parcurgeţi primul număr al revistei Altius Magazin, o revistă dedicată în exclusivitate medicilor veterinari din cabinete, farmacii veterinare şi  CSV-uri
Citește mai mult

Ştiinţa

Revista

Internaţional

Literatură