O nouă cale de tratament al tulburărilor intestinale cronice şi/sau recurente

(13.10.2011) Diareea cronică şi/sau recurentă: o problemă frustrantă. Diareea cronică şi/sau recurentă reprezintă pentru medicul veterinar practician cazuri frustrante. Stabilirea etiologiei diareei cornice şi implementarea unui tratament adecvat poate fi o adevarată provocare datorită funcțiilor multiple de digestie, absorbție şi imune îndeplinite de către intestine.


ENTERO-CHRONIC

De exemplu, în boala inflamatorie cronică intestinală, răspunsul la tratamentele standard este foarte variabil iar prognosticul rezervat. Un studiu (Craven şi col. Boala inflamatorie intestinală la câine: o analiză retrospectivă a diagnosticelor şi rezultatelor obținute în 80 de cazuri; 1995-2000; J. Small Pract.2004)  concluziona că:

 • Doar 25% din cazuri au prezentat vindecare completă.
 • 50% dintre subiecți  prezentau simptomatologie clinică recurentă chiar dacă erau sub tratament.
 • 17% dintre subiecți nu au răspuns la tratament sau au fost eutanasiați datorită lipsei răspunsului la tratament.

Prin urmare, cu toate că tratamentele standard sunt foarte folositoare în anumite cazuri, marea majoritate a acestora nu duc la dispariția completă a semnelor clinice şi, administrate timp îndelungat, prezintă efecte secundare precum: poliurie/polidipsie, sindrom Cushing iatrogen, toxicitate hepatică, supresie medulară, vomă, eczemă, etc.

Obiectivul este de a completa protocoalele standard de tratament pentru diareea cronică, îmbunătățind semnele clinice şi reducând apariția efectelor secundare cu un produs care să acționeze atât asupra semnelor clinice cât şi asupra etiologiei  diareei cornice, ajutând la refacerea epiteliului intestinal, modulând inflamația locală şi crescând rezistența mucinelor, astfel încât diareea cronică să nu mai reprezinte o problemă pentru medicul veterinar, animalul bolnav şi stăpânul său.

Ce este ENTERO-CHRONIC  şi cum acționează?

ENTERO-CHRONIC contribuie substanțial la restabilirea şi menținerea integrității funcționale a intestinului reducând simptomele datorate inflamației şi insuficienței barierei mucoase intestinale. Se administrează atât la câine cât şi la pisică.

Formula medicamentoasă ENTERO-CHRONIC conține substanțe cu acțiune antiinflamatoare locală şi proprietăți reconstructive a integrității mucoasei intestinale. De asemenea conține  prebiotice care stimulează selectiv creşterea şi activitatea bacteriilor benefice pentru sănătatea intestinului.

ENTERO-CHRONIC

Este un  polizaharid fermentabil rezistent la digestie, care atunci când este supus fermentației de către anumite bacterii din intestine, produce BUTIRAT.

BUTIRAT

BUTIRATUL este un acid gras volatil, care atunci când este metabolizat la nivelul mucoasei intestinale, are urmatoarele efecte benefice:

1. SUBSTRATUL  ENERGETIC PRINCIPAL AL COLONOCITELOR:

 • Măreşte refacerea şi reînoirea epiteliului intestinal afectat.
 • Creşte fluxul sanguin la nivelul  colonocitelor.
 • Măreşte maturarea şi diferențierea celulară.

2. PROPRIETĂŢI ANTIINFLAMATOARE LOCALE:

 • Creşte sulfatarea mucinelor intestinale: atunci când mucinele sunt mature, ele sunt sulfatate; totuşi, în cazul unor agresiuni la nivelul epiteliului intestinal, creşte transformarea mucinelor  (în cazul colitelor), reducându-se sulfatarea lor.
 • Reducerea distrugerii celulare: scăderea excreției de magneziu endogen în lumenul intestinal.
 • Reducerea hipertrofiei celulare/ reducerea indicelui de apoptoză celulară.
 • Reglarea producției de PGE2 de către celulele Kuppfer.
 • Inhibarea funcțiilor B ale limfocitrelor.
 • Inhibarea răspunsului imun Th1.
 • Scăderea nivelelor plasmatice de leucocite şi limfocite T.
 • Scăderea numărului de limfocite T din epiteliul intestinal.
 • Inhibarea macrofagelor.

Într-un studiu (Martinez-Pui şi col. Consumul de amidon crud din cartof creşte excreția bazelor purinice la tineretul suin, J Nutr. 134-139, 2003) un grup de animale a primit o dietă cu amidon nedigestibil şi un alt grup a primit o dietă cu amidon digestibil. Printre alte măsurători, a fost contorizată şi cantitatea de butirat produsă de cele două tipuri de amidon. Animalele care au primit amidon nedigestibil au arătat o concetrație mai mare de butirat în cecum şi colonul proximal, față de cele care au primit amidon digestibil.

BUTIRAT

Un alt studiu (Nofrarias M. şi col. Admnistrarea pe termen lung a amidonului nedigestibil îmbunătățeşte integritatea mucoasei intestinale şi reduce apoptoza celulară intestinala şi celulele imune sanguine. Nutrition 23:861-870;2007) a avut drept scop observarea efectului administrării pe termen lung, la unele specii de suine, a amidonului nedigestibil asupra proceselor fermentative de la nivel intestinal, precum şi asupra indicilor morfologici şi imunologici relevanți de la nivelul intestinului uman.

Concluzia a fost ca administrarea pe termen lung a aidonului nedigestibil produce modificari  in mediul intestinal, reducande distrugerea colonocitelor  şi îmbunătățind integritatera mucoasei intestinale, reducând astfel reactivitatea imună sistemica şi din colon.

colon

MPS PROTECT

Este un mucopolizaharid cu efect antiinflamator local la nivel intestinal, mediat de întărirea mucinelor din glicoalix. Această întărire duce la reducerea expunerii mucoasei intestinale, la acțiunea antigenelor şi patogenilor prin aceasta având ca efect scăderea reacțiilor inflamatorii locale.

MPS PROTECT

Două studii efectuate de departamentul de cercetare şi dezvoltare Bioiberica au arătat că:

MPS PROTECT este mai eficient decât medicamentul de referință (5-ASA, un compus al sulfasalazinei) în tratamentul colitei ulcerative.

La animalele cu sindrom Crohn, MPS PROTECT reduce inflamația  de la nivel intestinal cu până la 60% (TNF-ά) şi reduce pierderile de greutate.Sunt carbohidrați nedigestibili care reprezintă substratul specific pentru microorganismele intestinale benefice. Administrarea continuă timp de 14 zile de MOS a evidențiat creşterea numărului de microorganism benefice pentru intestine în fecale, reducând totodată numărul total de germeni aerobi din intestin.

Prezintă de asemenea efecte sistemice benefice pentru sănătatea intestinală. MOS prezintă efect antiadeziv pentru bacteriile patogene, crescând în acelaşi timp excreția lor. Acest lucru se explică prin adeziunea MOS la fimbriile bacteriene, împiedicându-le să se ataşeze la nivelul epiteliului intestinal. De asemenea neutralizează toxinele alimentare, prin aceasta reducând activitatea de detoxifiere a ficatului.


Un studiu (Swanson şi col. Efectele fructooligozaharidelor şi mananoligozaharidelor din suplimenții alimentari asupra microorganismelor din colon, funcției imune şi compuşilor din fecale la câine, J. Nutr. 132:1717S-17179S, 2002) investiga dacă MOS din suplimenții alimentari influențează funcția imună, populația de microorganisme şi concentrația produşilor de fermentație din intestinal gros la câine.
Când pot folosi ENTERO-CHRONIC?Cum folosesc ENTERO-CHRONIC?*

ENTEROCHRONIC  oferă o alternativă sigură la tratamentul clasic, completându-l şi  reducându-i perioada de administrare.

Efectele ENTERO-CHRONIC sunt progresive, astfel că:

  Efectele ENTERO-CHRONIC sunt progresive, astfel că

 • La 15 zile de la administrare:
 • Flora bacteriană intestinală se schimbă complet în favoarea bacteriilor butirogene şi a altor bacterii benefice pentru intestine.
 • Efect antiinflamator datorat MPS PROTECT.
 • La 30 zile: producție maximă de BUTIRAT.
 • La 6 luni: refacerea integrală a epiteliului intestinal afectat.


A. CAZURI DE ENTEROPATII INFLAMATORII CLINICE

Se administrează ENTERO-CHRONIC încă de la debut şi se menține ca tratament unic de la sfârşitul primului ciclu de administrare al tratamentului etiologic timp de până la 6 luni, când trebuie încetat, urmărindu-se progresul animalului.

ENTERO-CHRONIC are ca efect refacerea mucoasei intestinale, reducând efectele secundare ale tratamentelor uzuale şi scurtând perioada de administrare a acestora.

B. CAZURI DE DIAREE CRONICĂ CU ETIOLOGIE  NECUNOSCUTĂ SAU DATORATĂ UNOR CAUZE SISTEMICE

Alături de tratamentul etiologic, ENTERO-CHRONIC poate fi adăugat ca terapie de suport, ajutând la scăderea inflamației de la nivel intestinal şi refăcând integritatea mucoasei intestinale.

ENTERO-CHRONIC trebuie administrat timp de cel puțin 15-30 zile, în funcție de severitatea simptomelor şi până la 6 luni în funcție de modul de recuperare al animalului.

*Scheme de tratament, mai multe informatii referitoare la acest produs si alte studii efectuate gasiti pe site-ul www.altius.ro.Mai multe Ştiri

Cryopen B - Aparat pentru Cryoterapie

Cryopen B+ → Siguranță, confort, eficacitate, economie de timp pentru medicii veterinari și pentru pacienți, toate acestea și multe alte beneficii cu Cryopen B+! Convinge-te singur! 
Citește mai mult

scil_analizor

Analizor de sediment urină Scil Vet SA

Scilvet SA → Cea mai nouă tehnologie, în palma ta! Tehnologie revoluționară de măsurare pentru determinarea sedimentului urinar! Scil Vet SA este un analizor inovator care evaluează rapid și precis sedimentul urinar datorită tehnologiei optice patentate! 
Citește mai mult

Grupul Farmavet Pasteur oferă medicilor peste 1,5 tone de detergenți, săpunuri și dezinfectanți prin asociația Dăruiește Viață

Grupul Farmavet – Pasteur oferă medicilor peste 1,5 tone de detergenți, săpunuri și dezinfectanți prin asociația Dăruiește Viață

Grupul Farmavet - Pasteur, unul dintre cei mai importanți integratori de soluții farmaceutice și de nutriție pentru domeniul veterinar din România, a oferit asociației Dăruiește Viață săpunu
Citește mai mult

Fortune_Change_the_World

Henry Schein numit în lista Fortune „Change the World”

Henry Schein a fost recunoscut pentru eforturile sale de a ameliora sănătatea orală a persoanelor aflate la nevoie prin intermediul a trei inițiative pe care compania le-a sprijinit ca parte a programului Henry Schein Cares.
Citește mai mult

Henry Schein urcă pe locul 238 în topul Fortune 500

Henry Schein Inc., cea mai mare companie din Long Island cotată la bursă, a avansat 5 locuri în ultima ediție a Fortune 500 lansată luni. Distribuitorul de produse pentru stomatologi, veterinari și practicieni a urcat pe locul 238 în topul anual al companiilor cotate la bursă, raportat la cifra de afaceri.
Citește mai mult

Elanco Animal Health

Elanco - se vinde

Compania Lilly, care detine compania Elanco AH, sanatatea animala - ia in calcul vanzarea acesteia, pentru ca acest sector (sanatatea animala) se confrunta cu o competitie din ce in ce mai mare.
Citește mai mult

Henry-Schein

Henry Schein urmeaza sa achizitioneze Merritt Veterinary Supplies

Extinderea prezenței în Estul Statelor Unite pentru a beneficia de relatia cu clinicile veterinare cu o gamă mai largă largă de produse, servicii cu valoare adăugată și soluții tehnologice.
Citește mai mult

Dermatita

Hill’s Romania, prin Maravet și Biovet Distribution, a organizat, la Cluj, seminarul ”Dermatita atopică”

Hill’s România, prin companiile Maravet și Biovet Distribution a continuat seria evenimentelor științifice dedicate medicilor veterinari prin organizarea unui nou seminar ce a avut lor în data 8 septembrie, la Cluj.
Citește mai mult

Ştiinţa

Revista

Internaţional

Literatură