Terapiile alternative anti-inflamatorii în boala artritică
(15.02.2012) Artrita se defineste ca fiind o inflamatie a unei articulatii. Este o deteriorare treptată a cartilajului care acoperă osul unei articulaţii ce începe să se uzeze; apare odată cu înaintarea în vârstă, după traumatisme sau ca urmare a unor defecte constitutive congenitale predispozante.
Dr. Horia Ciutac - Schmidt-Essen SRL
Denumirea de artrită cuprinde peste 100 de boli articulare, caracterizate prin dureri și anchilozări ale articulațiilor de diferite grade care pot limita mobilitatea pacienţilor afectaţi. Artrita se manifestă prin dureri nocturne sau provocate de la efort.
Dimineaţa, articulaţiile îşi regăsesc mobilitatea doar după o perioadă de încălzire, a cărei durată constituie un bun martor al gradului de inflamaţie. Local, articulaţia este adesea umflată, în mare parte datorită unei efuziuni de lichid sinovial.
Tratamentul artritelor aseptice implică în marea majoritate a cazurilor, analgezice, anti-inflamatorii şi reconstructoare de cartilaj. Artrita netratată poate degenera în artroză, o afecţiune cronică articulară caracterizată prin distrucţia cartilajului articular, scleroza osului subiacent, modificări inflamatorii la nivelul capsulei articulare.
Totuşi, utilizarea produselor analgezice şi anti-inflamatorii de sinteză s-a lovit de multe ori de problematica reacţiilor adverse, care este din păcate foarte bine reprezentată la respectivele molecule. Datorită acestei situaţii, medicina a căutat mai insistent soluţii anti-inflamatorii şi analgezice în terapiile alternative naturiste, terapii care au tratat oamenii şi animalele multe mii de ani, înainte ca noi să devenim atât de dependenţi de injecţii şi pastile.
Iată câteva din principiile terapeutice anti-inflamatorii şi analgezice naturiste studiate în ultimii ani:
- Bromelina - enzima proteolitică, izolată din trunchiul arborelui de ananas (Ananas comosus), cu activitate anti-inflamatorie dovedită (Seligman 1962). Într-un studiu efectuat pe pacienţi umani, cu artrită reumatoidă sau/şi osteoartrita, 28 % au avut rezultate excelente, 45 % rezultate bune, 14 % rezultate acceptabile şi 14 % rezultate slabe, după o perioadă de 3 săptămâni până la 13 luni, de medicaţie cu bromelină. Dozele de corticosteroizi administrate pacienţilor au putut fi reduse semnificativ, cât timp au fost trataţi cu bromelină (Cohen and Goldman 1964).
- Curcumina - componentă activă izolată din condimentul uzual curcuma şofranul indian (Curcuma longa). I s-au demonstrat acţiuni anti-inflamatorii şi antioxidante (Brouet and Oshima 1995). La animalele cu artrita, curcumina a avut efecte comparabile cu cortizonul şi fenilbutazona (Chandra and Gupta 1972), (Arora et al. 1971).
- Boswellinele - componente active izolate din extractul răşinos al arborelui din zona estică a Indiei, Boswellia serrata. Acidul boswellic este boswellina predominantă; acesta are o moleculă de formă asemănătoare moleculei cortizolului (terpenoid pentaciclic), dar care nu se potriveşte atât de uşor în receptorii cortizolului, precum cortizolul însuşi.
Studiile au demonstrat că extractul de boswellia, standardizat în acid boswellic, posedă efecte anti-inflamatorii comparabile cu ale fenilbutazonei şi a celorlate anti-inflamatoare nesteroidiene (Etzel 1996).
Unul din mecanismele acţiunii anti-inflamatorii ale boswellinei este reducerea sintezei de leucotriene, comportându-se ca un inhibitor non-competitiv al lipoxigenazei (Sailer, Hoernlein et al. 1996) (Ammon 1996) (Ammon, Mack et al. 1991).
Extractul de Boswellia prelungeşte timpul de înjumătăţire tisulară a glucozamino-glicanilor, în comparaţie cu ketoprofenul care determină reducerea conţinutului tisular în glucozamino-glicani (Reddy, Chandraksan et al. 1989).
Boswellinele şi curcuminoidele (din curcumina), utilizate împreună, manifestă un efect sinergic de reducere a evoluţiei fazelor inflamaţiei (Ammon, Safayhi et al. 1993).
Boswellia reduce infiltraţia şi migraţia polimorfo-nuclearelor şi produce inhibiţia aproape totală a căii de evoluţie a complementului (Kapil and Moza 1992).
- Extractul de Yucca (Yucca shidigera) conţine mari cantităţi de fito-saponine steroidiene (sarsapogenina) care au efect anti-inflamator. Istoriceşte, yucca s-a dovedit a fi un remediu botanic eficient pentru artrite (Brumm 1981), (Heinerman 1978). Un studiu din 1975 efectuat de chirurgul ortoped Dr. Robert Bingham publicat în Journal of Applied Nutrition, din 165 de pacienţi umani cărora li s-a administrat yucca, 60,7 % au confirmat ameliorarea durerilor artritice, anchilozei şi umflăturilor.
- Ghimbirul (Zingiber officinale) posedă numeroase proprietăţi farmacologice, cele mai relevante pentru utilizarea lui în prezenta formula incluzând: efect antioxidant, inhibarea sintezei prostaglandinelor, a leucotrienelor şi a tromboxanilor; şi inhibarea agregării plachetare. Ghimbirul are efecte analgezice care apar prin influenţa lui asupra substanţei P neuropeptida care funcţionează ca neuro-transmiţător şi neuro-modulator (Onogi and al 1992). Într-un studiu pe 56 de pacienţi umani cu artrita reumatoidă, osteoartrita şi disconfort muscular, după administrarea de ghimbir proaspăt sau pulbere între 3 luni şi 2 ani şi jumătate, 75% dintre pacienţii cu artrită şi 100% din pacienţii cu disconfort muscular au confirmat reducerea durerilor şi a umflăturilor (Srivastava & Mustafa 1992).
- Glicinatul de cupru are un efect benefic asupra inflamaţiilor respectiv artritei ca rezultat al incorporării sale ca metalo-enzima implicată în numeroase procese legate de inflamaţie şi de legăturile încrucişate colagen-elastină. Cele mai importante din aceste enzime sunt superoxid-dismutazele (devoratoare de radicali liberi), liziloxidazele (implicate în legăturile încrucişate colagen-elastină), şi ceruloplasmina (antioxidant) (Murray 1996). În studii efectuate după metoda dublu-orb, cercetătorii au descoperit că brăţările din cupru au într-adevăr efect în reducerea durerilor şi a inflamaţiei în artrită. Cuprul e considerat capabil de a se absorbi la nivelul pielii şi, prin chelatare, dă naştere la componente care reduc inflamaţia (Walker and Keats 1976).
- Un pricipiu naturist asupra căruia voi insista este extractul de Castravete de Mare (Pseudocolochirus axiologus), un nevertebrat echinoderm din mediul oceanic, înrudit cu stelele de mare, făcând parte din familia Holothurioidaea, foarte bogat în mucopoliglucide, inclusiv condroitin-sulfat (Kariya, Watabe et al. 1990). Glucozamino-glicanii polisulfataţi, precum condroitin-sulfatul, au un efect condro-protector, benefic asupra cartilajelor articulare, la câini (Lust, Williams et al. 1992).
Cronicizarea artritei şi dezvoltarea fenomenului de artroză se petrece în mai multe stadii evolutive, care implică secvenţial: degenerarea cartilaginoasă, fibrilarea cartilaginoasă, fragmentarea şi ulceraţia cartilajului, dezgolirea osului subcondral pe zone întinse cu sclerozare și durificare osoasă, apariţia osteofitelor. Degenerarea cartilajului articular se manifestă macroscopic prin apariţia de discontinuităţi care alterează netezimea caracteristică. La nivel microscopic se evidenţiază compromiterea progresivă a arhitecturii tridimensionale a cartilajului, putând apărea în consecinţă fisuri, eroziuni sau ulceraţii prin fibrilarea straturilor superficiale.
Înaintea apariţiei modificărilor microscopice evidente au fost identificate alterări regresive la nivel biochimic şi ultrastructural constând în depleţia de proteoglicani, ce determină depresia substanţei fundamentale şi necroza celulelor din straturile superficiale ale cartilajului. Soluţiile de continuitate primare determină proliferarea condrocitară, acompaniată şi de o activare metabolică ce se traduce printr-o sinteză mai intensă de proteoglicani decât de colagen, diferiţi însă de constituenţii normali ai cartilajului (glicozaminoglican de tip juvenil).
Posibilităţile de refacere ale cartilajului articular sunt limitate în pofida fenomenelor proliferative şi reactive condrocitare, deoarece leziunile primare vor determina o incongruenţă a suprafeţelor având ca rezultat compromiterea progresivă a arhitecturii straturilor din ce în ce mai profunde ale ţesutului cartilaginos.
Acesta este motivul pentru care în majoritatea cazurilor procesul artrozic are tendinţă progresiv evolutivă, putând evolua până la dispariţia cartilajului de acoperire cu expunerea osului subiacent în ariile de maximă solicitare.
Eliberarea în cavitatea articulară a materialului degenerat de provenienţă cartilaginoasă sau osoasă constituie pentru sinoviocite o stimulare determinând creşterea numărului acestora şi activarea în special a activităţii fagocitare cu pluristratificarea stratului intimal , multiplicarea vilozităţilor sinoviale cu posibilităţi evolutive:
- infiltrarea inflamatorie generând aspectul unei sinovite cronice;
- necroza sau fibrozarea vilozităţilor sinoviale mai voluminoase;
- rar, metaplazia condroidă a sinovialei şi fibroscleroza pereţilor vasculari.
Accentuarea alterărilor sinovialei vor conduce şi la interesarea capsulei, producând fenomene progresive de fibroză care determină îngroşarea, rigidizarea şi retracţia acestei structuri, cu grave repercursiuni funcţionale prin:
- reducerea posibilităţilor de mişcare, reducerea ariei portante cu o mai rapidă uzură a cartilajului;
- reducerea drenajului venos şi consecutiv congestionarea circulaţiei articulare apărând anoxia regională şi transudaţia (revărsate intraarticulare) ce vor altera nutriţia şi lubrefierea cartilajului şi astfel favorizând agravarea procesului artrozic.
Toate aceste fenomene proliferative evoluează numai pe baza unei neo-angiogeneze care se traduce prin dezvoltarea de vase sanguine în condiţii patologice. Unul din primele principii terapeutice cu efect anti-angiogenetic (de blocare a dezvoltării neo-angiogenezei) utilizate în medicină a fost cartilajul de rechin. În ultimii ani, însă, furnizarea acestui ingredient industriei farmaceutice a fost restricţionată, întrucât majoritatea speciilor de rechini sunt protejate, iar pescuitul organizat al rechinilor se loveşte de aspecte legale şi morale. Situaţia ne face să fim suspicioşi atunci când ne sunt prezentate produse naturiste pretinse a conţine cartilaj de rechin.
Studiile au demonstrat însă, activitatea anti-inflamatorie a castravetelui de mare, precum şi acţiunea lui anti-angiogenetică, similară cu cea a cartilajului de rechin. Castravetele de mare se creşte în ferme de acvacultură şi recoltarea lui nu ameninţă specia. Testele clinice la pacienţii umani au demonstrat că administrarea zilnică a 3 grame de extract din castravete de mare, îmbunătăţeşte în mod semnificativ starea bolnavilor cu crize de osteo-artrită (Dharmananda 1996). Blocarea apariţiei vaselor de neo-formaţie duce la întârzierea instalării fibrozării articulare şi frânarea evoluţiei modificărilor artrozice, prelungind momentul cronicizării şi oferind medicului timpul necesar intervenţiei terapeutice într-un stadiu care răpunde favorabil tratamentului.
Actualmente, singurele suplimente de uz veterinar de pe piaţa românească care conţin extract de castravete de mare, sunt Nutriflex şi Megaflex, produse de Rx Vitamins, Inc. din S.U.A. şi distribuite în regim de exclusivitate în zona de Sud a Romaniei de către specialistul în distribuţie A.B.A.D. VET SRL, Bucureşti.
Referinţele ingredientelor anti-inflamatorii naturiste
NutriFlex - flacon cu 90 tablete masticabile
Supliment nutriţional şi botanic pentru refacerea şi întreţinerea articulaţiilor, reducerea durerilor, anchilozelor şi manifestărilor inflamatorii la nivel articular. Anti-oxidant, excelent anti-inflamator, analgezic, protector şi regenerator al ţesutului conjunctiv şi al structurilor colagenice.
Compoziţie: sulfat de glucozamină, cartilaj traheal bovin, extract din castravete de mare (Pseudocolochirus axiologus), boswellină (Boswellia serata), vitamina C, yucca (Yucca shidigera), bromelină (Ananas comosus), ghimbir (Zingiber officinale), curcumină (Curcuma longa), ascorbat de calciu, ascorbat de magneziu, glicinat de cupru, mono-metionat de zinc, ascorbat de mangan.
Indicaţii:
- Osteo-artrită acută, dureroasă, anchilozantă
- Artrită reumatoidă
- Boli degenerative ale articulaţiilor
- Deficienţe în sinteza de condroitină şi colagen
Dozaje: 3 tablete masticabile pentru 15-30 kg masă corporală, de două ori pe zi, timp de 4-6 săptămâni.
NutriFlex este un excepţional anti-inflamator şi, într-o mai mică măsură, un regenerator de cartilaj articular.
După combaterea definitivă a artritei prin tratamentul cu NutriFlex, la recomandarea medicului curant se va continua cu MegaFlex, pentru reconstrucţia cartilajului articular.
MegaFlex - cutie cu 600 g pulbere sau 600 capsule
Supliment nutriţional si botanic pentru refacerea structurii cartilajelor, prevenirea apariţiei artritelor şi urgentarea vindecării structurilor articulare post-operator, iar în cazul displaziilor de şold sau umăr, ori în luxaţiile patelare, pentru încetinirea modificărilor artritice permanente.
Pentru dezvoltarea normală a cartilajului articular la rasele mari şi foarte mari, cu incidenţa mare a bolilor articulare congenitale (ex.: displazia de şold). Protector şi regenerator al ţesutului conjunctiv şi al structurilor colagenice.
Compoziţie: sulfat de glucozamină, MSM (metilsulfonilmetan), castravete de mare (Pseudocolochirus axiologus), vitamina C.
Indicaţii:
- Artrite cu simptomatologie moderată.
- Profilactic pentru dezvoltarea corectă a articulaţiilor se va administra continuu de la varsta de 8 săptămâni până la 14-16 luni, la rasele mari sau gigant, predispuse la afecţiuni articulare (displazie de şold sau umăr, luxaţie patelară).
Dozaj: 1 mensură rasă, zilnic, pentru câinii de talie mare (35-45 kg) sau 1 capsulă pentru 10-15 kg. Dozajul se poate dubla în primele 2-3 săptămâni de tratament. În cazul artritelor grave, clinic instalate, se începe tratamentul cu NutriFlex şi se continuă, pentru reconstrucţia cartilajelor, cu MegaFlex.
Produs de:
Rx Vitamins Inc., Larchmont, NY 10538 U.S.A., pentru:
.Schmidt-Essen.
SCHMIDT-ESSEN SRL, Bucureşti
Tel./Fax: 021 423 66 45;
E-mail: [email protected]
www.schmidt-essen.ro