Medivet

(30.01.2012) Medivet este un şampon medicinal  eficient pentru afecţiunile pielii exprimate prin descuamări şi prurit, la animale. Medivet conţine ketokonazol 1% şi octopirox 1%.

Medivet Ambele componente acţionează împotriva microflorei exacerbate de la nivelul pielii.

Medivet este eficient ca adjuvant în terapia dermatomicozelor şi infecţiilor bacteriene secundare, care provoacă prurit şi descuamări ale pielii, dar şi în dematitele atopice.

Formarea și dezvoltarea dematomicozelor

Trecerea Malasseziei din ciupercă saprofită într-un agent patogen periculos este una dintre cauzele principale ale formării şi dezvoltării scuamelor şi pruritului la animale.

Umiditatea crescută a mediului, apariţia de tulburări ale pielii, defecte de keratinizare, schimbări în sistemul de apărare al gazdei, atopie, produse alimentare de hipersensibilitate, tulburări ale glandelor endocrine şi creşterea producţiei de sebum ar putea avea, de asemenea, un rol important în apariţia dermatomicozelor.

Unii autori afirmă că Malassezia canis se multiplică mai uşor în prezenţa Staphylococilor şi se dezvoltă bine în asociere cu alte bacterii. Prezenţa Malasseziei activează reacţia imunitară a gazdei declanşând  mecanismul inflamaţiei şi deteriorarea barierei epidermice.

Acest lucru conduce la creşterea umidităţii la suprafaţa pielii ceea ce ajută la înmulţirea excesivă a fungilor. Termenul general de micoze se referă la boli produse de mai multe specii de microorganisme care se numesc fungi, mucegaiuri, levuri sau ciuperci microscopice.

Noţiunea de dermatomicoze implică întotdeauna consecinţele patologice determinate de dezvoltarea parazitară a ciupercii pe gazdă. Fungii se clasifică în genurile: Trichophyton, Microsporum, Epidermophyton, Malassezia, Trichosporon.

Principalele specii izolate din probele clinice sunt: Tricophyton rubrum, Tricophyton mentagropytes, Microsporum canis, Microsporum gypseum, Malassezia furfur, Trichosporon cutaneum.Aceste microorganisme saprofite se găsesc în mod normal pe pielea şi blana animalelor. Când acestea găsesc condiţii prielnice: imunodeficienţă, stres ridicat, boli cronice sau tratamente îndelungate cu antibiotice, se înmulţesc peste măsură şi produc infecţii ale pielii.

Starea de debilitate a gazdei selecţionează speciile cele mai apte pentru parazitism, accelerând procesul de adaptare la parazitism a mucegaiurilor din mediul înconjurător sau facilitând trecerea de la comensalism la parazitism la speciile deja prezente în cadrul organismelor sănătoase.

Contaminarea

Unele animale de companie pot fi rezistente la infecţie, în timp ce altele pot rămâne purtătoare fără semne clinice. Fungi sunt microorganisme aerobe şi se dezvoltă la temperaturi între 10-37oC, îşi încetează activitatea la 2-3oC şi la 42oC. Sporii de fungi ca forme de rezistenţă, pot trăi câţiva ani în condiţii optime. Contaminarea se poate face de la un animal la altul, prin obiecte contaminate sau sol. Curenţii de aer pot răspândi cruste sau fire de păr contaminate.

Micozele se instalează  treptat parcurgând următoarele  etape:

  • colonizare şi aderenţă
  • pătrunderea în organismul gazdei
  • supravieţuirea şi multiplicarea

Pătrunderea activă a dermatofiţilor se realizează după colonizarea învelişului cutanat şi este superficială, limitată la stratul cornos al pielii. Pentru a favoriza pătrunderea în organismul parazitat dermatofiţii produc substanţe care facilitează invazia tisulară: proteaze (keratinaze ce favorizează pătrunderea în piele şi fanere) şi toxine cu rol imunosupresor.

Dermatofiţii folosesc keratina ca hrană, ceea ce explică tropismul lor pentru epiderm şi păr, fără a fi capabili să penetreze ţesutul subcutanat. După producerea leziunilor, acestea se pot suprainfecta cu diferite bacterii, apărând plăcile supurative.

Semnele clinice ale dermatomicozelor

Semnele clinice apar după o perioadă de incubaţie de 1-3 sau chiar 6 săptămâni.

Pe piele, ciupercile produc leziuni cu aspect inelar, eritemato-scuamoase, caracterizate printr-o suprafaţă  alopecică, uscată şi pruriginoasă. Marginea leziunilor este o zonă de infecţie activă, progresivă, vindecarea se produce în zona centrală a inelului. Firele de păr se rup şi apar cruste cutanate. Semnele clinice în micoze, de cele mai multe ori nu sunt patognomonice, astfel este dificil de pus diagnosticul numai pe baza aspectului leziunilor.

Realizarea diagnosticului de confirmare a dermatomicozelor

Diagnosticul de confirmare se poate realiza prin punerea în evidenţă a dermatofiţilor cu ajutorul  microscopiei directe sau metoda cultivării pe medii speciale  sau cu  ajutorul lămpii Woods. Examinarea cu lampa Woods pune în evidenţă zona de fluorescenţă în lumina emisă de lampă. Totuşi, efectuarea unei culturi este recomandată, deoarece unele specii de fungi nu manifestă fenomenul de fluorescenţă.

Tratarea dermatomicozelor

Tratamentul dermatomicozelor este de lungă durată şi cu potenţial toxic, de aceea pe lângă tratamentul sistemic trebuie susţinut şi cu tratament local cu şampoane care distrug sporii aflaţi pe pielea şi în părul prietenului nostru necuvântător. Pentru tratamentul sistemic se folosesc derivaţi imidazolici sau triazolici: ketoconazol (nu se administerază la pisici), fluconazol per os 10mg/kg corp/zi în două reprize 10-14 zile, sau griseofulvină 25mg/kg corp 10-30 zile. Tratamentul local se poate face cu enilconazol (Imaverol) prin pulverizare sau spălare, şampoane cu ketoconazol (Medivet), clotrimazol soluţie sau unguent, Surolan (miconazol, polimixin si prednisolon) aplicat local zilnic sau la 2-3 zile până la vindecare.

Produs distribuit prin ABAD VET



Mai multe Ştiri

Cryopen B - Aparat pentru Cryoterapie

Cryopen B+ → Siguranță, confort, eficacitate, economie de timp pentru medicii veterinari și pentru pacienți, toate acestea și multe alte beneficii cu Cryopen B+! Convinge-te singur! 
Citește mai mult

scil_analizor

Analizor de sediment urină Scil Vet SA

Scilvet SA → Cea mai nouă tehnologie, în palma ta! Tehnologie revoluționară de măsurare pentru determinarea sedimentului urinar! Scil Vet SA este un analizor inovator care evaluează rapid și precis sedimentul urinar datorită tehnologiei optice patentate! 
Citește mai mult

Grupul Farmavet – Pasteur oferă medicilor peste 1,5 tone de detergenți, săpunuri și dezinfectanți prin asociația Dăruiește Viață

Grupul Farmavet – Pasteur oferă medicilor peste 1,5 tone de detergenți, săpunuri și dezinfectanți prin asociația Dăruiește Viață

Grupul Farmavet - Pasteur, unul dintre cei mai importanți integratori de soluții farmaceutice și de nutriție pentru domeniul veterinar din România, a oferit asociației Dăruiește Viață săpunu
Citește mai mult

Fortune_Change_the_World

Henry Schein numit în lista Fortune „Change the World”

Henry Schein a fost recunoscut pentru eforturile sale de a ameliora sănătatea orală a persoanelor aflate la nevoie prin intermediul a trei inițiative pe care compania le-a sprijinit ca parte a programului Henry Schein Cares.
Citește mai mult

Henry Schein urcă pe locul 238 în topul Fortune 500

Henry Schein Inc., cea mai mare companie din Long Island cotată la bursă, a avansat 5 locuri în ultima ediție a Fortune 500 lansată luni. Distribuitorul de produse pentru stomatologi, veterinari și practicieni a urcat pe locul 238 în topul anual al companiilor cotate la bursă, raportat la cifra de afaceri.
Citește mai mult

Elanco Animal Health

Elanco - se vinde

Compania Lilly, care detine compania Elanco AH, sanatatea animala - ia in calcul vanzarea acesteia, pentru ca acest sector (sanatatea animala) se confrunta cu o competitie din ce in ce mai mare.
Citește mai mult

Henry-Schein

Henry Schein urmeaza sa achizitioneze Merritt Veterinary Supplies

Extinderea prezenței în Estul Statelor Unite pentru a beneficia de relatia cu clinicile veterinare cu o gamă mai largă largă de produse, servicii cu valoare adăugată și soluții tehnologice.
Citește mai mult

Dermatita

Hill’s Romania, prin Maravet și Biovet Distribution, a organizat, la Cluj, seminarul ”Dermatita atopică”

Hill’s România, prin companiile Maravet și Biovet Distribution a continuat seria evenimentelor științifice dedicate medicilor veterinari prin organizarea unui nou seminar ce a avut lor în data 8 septembrie, la Cluj.
Citește mai mult

Ştiinţa

Revista

Internaţional

Literatură