Alimentaţia, cheia unui sistem imunitar sănătos

(09.11.2011) Sistemul imunitar este mecanismul prin care organismul se apără faţă de agenţii patogeni cu scopul de a menţine sănătatea sa. Toate organismele vii au un astfel de sistem de apărare.

Sistemul imunitar distruge sau  îndepărtează „invadatorii” străini pătrunşi  în organism (agenţi patogeni). 

Alimentaţia, cheia unui sistem imunitar sănătos

Agenţii patogeni pot fi substanţe toxice, bacterii, virusuri, ciuperci, protozoare sau paraziţi.

Tipul sistemului imunitar

Nespecific sau înnăscut: este sistemul existent încă de la naştere (mostenit).  Este categoria care apără organismul de infestarea cu alte organisme străine, acţionează împotriva agenţilor patogeni în mod general, nu conferă o imunitate de lungă durată.

Acesta acţionează prin fagocitoză cu ajutorul macrofagelor, limfocitelor şi a neutrofilelor, care au receptori celulari pentru agenţii patogeni.

Specific sau dobândit: este sistemul de apărare care apare după ce organismul a venit deja în contact cu factorii agresatori. Mecanismele de apărare sunt specifice prentru fiecare agent patogen, recunoscut prin  antigeni specifici şi distrus prin apariţia anticorpilor.

Celulele care ajută la menţinerea  acestui sistem sunt limfocitele T si B care pot reţine şi  memora caracterele agentului patogen, ca mai apoi, la un nou contact, să îl recunoască.

Componentele sistemului imunitar

Barierele mecanice şi fiziologice sunt compuse de piele, mucoase, salivă, sucul gastric, enzime intestinale. Tractul gastro-intestinal reprezintã o barieră de aproximativ 150 de ori mai mare decât pielea, acesta conţinînd cel mai mare număr de celule imune din tot corpul, 60% din sistemul imunitar.

Barierele celulare din sânge şi ţesuturi: neutrofile, limfocite T (apx. 70% dintre limfocite) şi B (apx. 10% dintre limfocite), celule NK (natural killer), monocite, macrofage care fagocitează agentul patogen.

Bariera umorală: anticorpii sunt imunoglobuline cu roluri diferite în organism:    

  • IgG au rol în înglobarea microbilor, grăbindu-le distrugerea de către alte celule ale sistemului imunitar;
  • IgM ucid bacteriile;
  • IgA se găsesc în fluidele organismului: lacrimi, salivă;
  • IgE apar în infestaţii cu paraziţi şi în alergii

Rolul alimentaţiei în sănătatea sistemului imunitar

„O floră intestinală sănătoasă este foarte importantă pentru imunitate”

Studiile medicale au stabilit că unul din cele mai bune procedee de a menţine un sistem imunitar sănătos, alert şi gata să funcţioneze la parametri maximi atunci când este solicitat, este asigurarea unei alimentaţii sănătoase.

O alimentaţie  bazată pe cereale integrale, legume, peşte este vitală pentru a avea un sistem imunitar de fier. S-a dovedit că o nutriţie axată pe alimente de proastă calitate implică un risc crescut de infecţii şi vindecări întârziate.

Cercetările ştiinţifice au ajuns la concluzia că scăderea sistemului imunitar este bazată pe nutriţie deficitară şi poate fi încetinită sau chiar întreruptă prin menţinerea unei alimentaţii sănătoase.

Alimente care întăresc sistemul imunitar

Acizii grasi esenţiali, omega 3 din uleiul de peşte, şi alimentele bogate în fibre, fructe şi legume, ajută la menţinerea sănătăţii celulelor gastro-intestinale, menţin o floră bacteriană intestinală sănătoasă şi elimină toxinele.

Surse de aminoacizi imunostimulanţi sunt cerealele integrale, ouăle şi peştele.

Zincul este un puternic imunostimulant, iar deficitul de zinc poate duce la încetinirea funcţiei limfocitelor T. Excesul de zinc are şi el efecte nedorite asupra sistemului imunitar prin inhibarea macrofagelor şi a neutrofilelor. Prin carnea de miel, ficat şi dovlecei necesarul de zinc este asigurat.

Fierul, cuprul, seleniul şi manganul, aduse în organism prin consumul de peşte, cereale integrale, cicoare, rozmarin, ficat de pui, sunt minerale importante în susţinerea funcţiei imune.

Aminoacizii din proteine reprezintă adevarate "cărămizi" în construcţia sistemului imunitar. Ei ajută la crearea anticorpilor şi îmbunătăţesc funcţionarea leucocitelor care blochează invadarea organismului de către agenţii patogeni.

 Sfecla întăreşte sistemul imunitar şi curăţă organismul de toxine.

Varza îndepărtează problemele stomacale şi indigestia, poate vindeca ulcerul gastric şi astfel întăreşte sistemul imunitar.

Morcovii au un conţinut bogat de betacaroten pe care organismul îl transformă în vitamina A, folosit la fortificarea sistemului imunitar, cât şi la cel digestiv.

Carnea de pasăre este slabă în grăsimi, oferind organismului necesarul de proteine de origine animală, proteine care ajută la refacera ţesuturilor şi întăreşte sistemul imunitar.

Roşiile conţin multă apă, ajutând astfel la hidratarea sistemului digestiv. Acestea conţin toate vitaminele antioxidante şi zinc care ajută la menţinerea unei bune imunităţi.

Orzul şi ovăzul conţin beta-glucani, fibre cu capacităţi antimicrobiene şi antioxidante mai mari decât echinaceea.

Alimentaţia echilibrată e cheia unui sistem imunitar eficient.

SUMMIT 10

Hrană super premium care întăreşte imunitatea.

Summit 10 conţine cel puţin zece ingrediente active, naturale care întăresc sistemul imunitar şi menţin sănătatea sistemului digestiv.

  • Carnea de pui, carnea de peşte şi orezul sunt surse foarte bune de proteine şi carbohidraţi uşor digestibili, esenţiali pentru bunăstarea întregului organism şi a musculaturii.
  • Mielul este o sursă de biotină şi zinc, care menţin pielea şi blana  sănătoasă.
  • Conţinutul de  glucozamină şi condroitin ajută la sănătatea articulaţilor.
  • Combinaţia de antioxidanţi naturali, roşii şi rosmarin, ajută la întârzierea îmbătrânirii celulară.
  • Conţine un nivel optim de grăsimi şi proteine de care animalul are nevoie.

abad Ingrediente active:  carne de pui, carne de miel, porumb, grâu, orez, carne de peşte, drojdie de bere, ulei de peşte, hidrolizat de ficat, cicoare, pudră de ou, măr, tomate,  sfeclă, seminţe de in, rozmarin, yucca shidigera, glucozamin, condroitin, vitamina E.

Aceste ingrediente ajută la menţinerea unei flore intestinale sănătoase. Flora intestinală face posibilă absorbţia nutrienţilor în organism de la nivel intestinal. Dacă flora intestinală funcţionează corect, atunci şi sistemul imunitar rămâne sănătos.




Mai multe Ştiri

Cryopen B - Aparat pentru Cryoterapie

Cryopen B+ → Siguranță, confort, eficacitate, economie de timp pentru medicii veterinari și pentru pacienți, toate acestea și multe alte beneficii cu Cryopen B+! Convinge-te singur! 
Citește mai mult

scil_analizor

Analizor de sediment urină Scil Vet SA

Scilvet SA → Cea mai nouă tehnologie, în palma ta! Tehnologie revoluționară de măsurare pentru determinarea sedimentului urinar! Scil Vet SA este un analizor inovator care evaluează rapid și precis sedimentul urinar datorită tehnologiei optice patentate! 
Citește mai mult

Grupul Farmavet – Pasteur oferă medicilor peste 1,5 tone de detergenți, săpunuri și dezinfectanți prin asociația Dăruiește Viață

Grupul Farmavet – Pasteur oferă medicilor peste 1,5 tone de detergenți, săpunuri și dezinfectanți prin asociația Dăruiește Viață

Grupul Farmavet - Pasteur, unul dintre cei mai importanți integratori de soluții farmaceutice și de nutriție pentru domeniul veterinar din România, a oferit asociației Dăruiește Viață săpunu
Citește mai mult

Fortune_Change_the_World

Henry Schein numit în lista Fortune „Change the World”

Henry Schein a fost recunoscut pentru eforturile sale de a ameliora sănătatea orală a persoanelor aflate la nevoie prin intermediul a trei inițiative pe care compania le-a sprijinit ca parte a programului Henry Schein Cares.
Citește mai mult

Henry Schein urcă pe locul 238 în topul Fortune 500

Henry Schein Inc., cea mai mare companie din Long Island cotată la bursă, a avansat 5 locuri în ultima ediție a Fortune 500 lansată luni. Distribuitorul de produse pentru stomatologi, veterinari și practicieni a urcat pe locul 238 în topul anual al companiilor cotate la bursă, raportat la cifra de afaceri.
Citește mai mult

Elanco Animal Health

Elanco - se vinde

Compania Lilly, care detine compania Elanco AH, sanatatea animala - ia in calcul vanzarea acesteia, pentru ca acest sector (sanatatea animala) se confrunta cu o competitie din ce in ce mai mare.
Citește mai mult

Henry-Schein

Henry Schein urmeaza sa achizitioneze Merritt Veterinary Supplies

Extinderea prezenței în Estul Statelor Unite pentru a beneficia de relatia cu clinicile veterinare cu o gamă mai largă largă de produse, servicii cu valoare adăugată și soluții tehnologice.
Citește mai mult

Dermatita

Hill’s Romania, prin Maravet și Biovet Distribution, a organizat, la Cluj, seminarul ”Dermatita atopică”

Hill’s România, prin companiile Maravet și Biovet Distribution a continuat seria evenimentelor științifice dedicate medicilor veterinari prin organizarea unui nou seminar ce a avut lor în data 8 septembrie, la Cluj.
Citește mai mult

Ştiinţa

Revista

Internaţional

Literatură