Testele alergologice de laborator

(07.03.2012) Alergia la animalele de companie poate fi diagnosticată prin demonstrarea reacţiei imune exagerate la anumite substanţe din mediu, denumite alergeni. Astfel există două abordări în testarea alergologică: testele in vivo şi testele in vitro.

Dr. Natalia Radulov, Medic veterinar - SYNEVOVET

Testele in vivo presupun inocularea alergenilor în pielea animalului; la câine şi pisică această inoculare se face intradermic, de aici şi denumirea de teste intradermice.

SYNEVOVET Testele in vitro presupun recoltarea şi analiza unei probe de ser sau sânge, în funcţie de testul solicitat, şi au următoarele avantaje faţă de testele intradermice:

 • nu este necesară întreruperea terapiei antihistaminice (valabil pentru testarea serologică);
 • reprezintă metode de diagnostic sigure, cu o maximă sensibilitate şi specificitate;
 • unii pacienţi nu mai au o zonă de piele sănătoasă suficient de mare pentru testarea intradermică;
 • în mod normal pacienţii nu necesită sedare pentru recoltarea probei de sânge;
 • nu este necesară tunderea unei suprafeţe mari de blană.

Testele serologice presupun identificarea imunoenzimatica a anticorpilor Ig-E alergen-specifici.  Laboratorul Synevovet oferă 3 tipuri de teste serologice:

 1. Pretest alergii – cuantifică anticorpii IgE specifici pentru următoarele grupe de alergeni: acarieni (de mucegai alimentar şi de praf), fungi (inclusiv cei ce determină “febra de fân” şi mucegaiurile), mix de polen, hematofagi (purici şi căpuse).
 2. Alergeni anuali – cuantifică anticorpii IgE specifici pentru următorii alergeni individuali: Dermatophagoides farinae, D.pteronyssinus, Tyrophagus, Acarus – acarieni de praf şi de mucegai; Alternaria, Aspergillus, Cladosporium, Penicillium – fungi, inclusiv cei ce determină “febra de fân” şi mucegaiurile.
 3. Alergeni sezonieri – cuantifică anticorpii IgE specifici pentru următoarele plante şi arbori: golomat, păiusul de luncă, raigra, timoftica, iarba cailor, secara, pelin, pătlagina, urzica, măcris, mesteacăn, salcie.

Testele sangvinecelulare reprezintă implementarea celor mai recente cercetări în domeniul testării alergologice in vitro şi sunt disponibile doar în anumite laboratoare specializate, care deţin patent-ul metodei şi aparatura necesară. Aceste teste – BDT şi LTT -  reuşesc să îmbine avantajele testelor serologice cu cele ale testelor intradermice, cuantificând atât răspunsul umoral, cât şi răspunsul celular la alergeni.

Testul de degranulare a bazofilelor (BDT)  este un test de provocare in vitro cu relevanţa clinică mare pentru hipersensibilitatea de tip imediat; detectează cantitativ reacţia inflamatorie alergen-indusă după incubarea sângelui animalului hipersensibilizat în contact cu extractul de alergen.

Are avantajul că detectează atât IgE alergen-specifice legate de celule, precum şi degranularea directă prin mecanisme non-IgE. Nu este influenţat de eventuala prezenţă a anticorpilor IgG alergen-specifici care interferă cu determinarea de IgE specifice faţă de anumite medicamente şi alergeni alimentari.

Dacă se suspicionează un alergen nativ acesta poate fi trimis împreună cu proba pentru testare. Se recomandă totuşi întreruperea oricărui tratament cu corticosteroizi sau antihistaminice cu cel puţin 2 săptămâni înainte de recoltarea probei pentru test.

Synevovet oferă următoarea gamă de teste BDT:

 1. BDT-acarieni (acrieni de praf: Dermatophagoides pteronyssinus, D.farinae; acarieni paraziţi ai cerealelor: Acarus siro).
 2. BDT-alimente (lapte, ou, soia, grâu, orez; carne de vită, porc şi oaie).
 3. BDT-fungi (Alternaria alternată, Aspergillus fumigatus, Cladosporium herbarum, Penicillium notatum, Rhizopus nigricans, Trichophyton mentagrophytes, Mucor mucedo, Candida albicans).
 4. BDT-insecte (albina, viespe de câmp, viespe cu cap lung, purici de pisică).
 5. BDT-pneumoalergeni -Dactylis glomerata (Golomat), Phleum pratense (Timofica), Lolium perenne (Raigrasul peren – iarba de gazon), Poa pratensis (Firuţa), Festuca pratensis (Păiuş de livadă), Anthoxanthum, Secale cereale (Secara), Artemisia vulgaris (Pelin).
 6. BDT-substanţa suspicionată (proba se trimite însoţită de 2-3g sau 1mL de alergen nativ).

Pentru testarea BDT este nevoie de minim 5 mL sânge-EDTA (preferabil 10 mL), este contraindicată refrigerarea probei şi aceasta trebuie să ajungă în cel mai scurt timp la laborator.

Testul de transformare limfoblastică (LTT) este în acest moment singura metodă de laborator de determinare a sensibilizării celulare specifice (hipersensibilitatea de tip IV). Principiul LTT se bazează pe faptul că limfocitele care au fost sensibilizate anterior faţă de un anumit antigen proliferează şi se transformă în blasti atunci când sunt expuse din nou la acelaşi antigen.

O reacţie pozitivă la LTT demonstrează existenţa limfocitelor antigen-specifice (celule cu memorie) în sângele pacientului. La fel ca şi la BDT, pot fi folosiţi alergeni nativi (substanţele suspicionate). Tratamentul antihistaminic nu trebuie întrerupt înaintea recoltării probei, însă se recomandă întreruperea oricărui tratament cu corticosteroizi cu cel puţin 2 săptămâni înainte.

Intervalul optim de efectuare a LTT este de 10 zile până la 6 săptămâni de la episodul alergic; dacă se recomandă LTT mai târziu este posibil să se obţină rezultate fals negative. 

Synevovet vă oferă următoarele teste LTT:

 1. LTT-acarieni (acrieni de praf: Dermatophagoides pteronyssinus, D.farinae; acarieni paraziţi ai cerealelor: Acarus siro).
 2. LTT-alimente (lapte, ou, soia, grâu,orez; carne de vită, porc, oaie).
 3. LTT-fungi (Alternaria alternata, Aspergillus fumigatus, Cladosporium herbarum, Penicillium notatum, Rhizopus nigricans, Trichophyton mentagrophytes, Mucor mucedo, Candida albicans).
 4. LTT-metale (cupru, nichel, staniu, crom).
 5. LTT-substanţa suspicionată (proba se trimite însoţită de 2-3g sau 1mL de alergen nativ)

Pentru testarea LTT este nevoie de minim 5 mL sânge-Li-heparinat (preferabil 10 mL), este contraindicată refrigerarea probei şi aceasta trebuie să ajungă în cel mai scurt timp la laborator.

Serul de desensibilizare pentru alergenii specifici pacientului este un serviciu ce poate fi solicitat odată cu solicitarea testării alergologice de laborator.

Astfel se prepară un ser pentru imunoterapia specifică, care va conţine toţi alergenii la care animalul s-a dovedit a fi hipersensibil. Serul este livrat împreună cu schema de desensibilizare (dozele şi intervalele dintre administrări) şi este considerat a fi cea mai sigură şi eficientă metodă de tratament pentru alergie, cu rezultate de lungă durată.

Laborator SYNEVOVET
Str. Industriilor, Nr. 25, comuna Chiajna, judetul Ilfov, cod postal 077040
Tel: 021 315 19 10
Fax: 021 315 19 93
E-mail: office@synevovet.ro


Mai multe Ştiri

Giardia

Giardioza

Este o parazitozoonoză digestivă produsă de specii ale genului Giardia. Giardia spp. face parte din clasa Zoomastigophorasida, familia Diplomonadidae
Citește mai mult

Seminar neurologie Laboratorul Central Synevovet

Seminar neurologie – Laboratorul Central Synevovet

Synevovet, primul laborator de analize medical veterinare din Bucureşti, vă invită să participaţi la seminarul de neurologie din data de 13 iunie 2012, la sediul Laboratorului Central Synevo România
Citește mai mult

Seminar Medical - Laboratorul Central Synevo

Seminar Medical  - Laboratorul Central Synevo

Synevovet, primul laborator de analize medical veterinare din Bucureşti, vă invită să participaţi la al doilea seminar de profil din anul 2012
Citește mai mult

Fig 2. Frotiu sânge de delfin cu bot gros (Tursiops truncatus) eritrocite, 2 eozinofile și câteva plachete sangvine ( 100x, coloratie MGG)

Particularitati hematologice la Tursiops truncatus (alifanul sau delfinul cu bot gros)

Din vara anului 2011, Synevovet si Delfinariul Constanța au început colaborarea privind monitorizarea stării de sănătate a celor 3 delfini: Pei Pei, Chen Cheng si Ni-Ni
Citește mai mult

Fig. Reticulocit (sânge canin)

Considerații privind anemia la câine

Tabloul clinic al câinilor cu anemie variază în funcție de severitate, timpul de la instalarea anemiei și boala care o determină
Citește mai mult

Seminar Medical SynevoVet

Seminar Medical SynevoVet Martie 2012

Vineri, 16 Martie 2012, în amfiteatrul Laboratorului Central Synevo, a avut loc Seminarul Medical Veterinar Synevovet, cu participarea a 98 de medici, evenimentul fiind integrat în Programul de Educaţie Medicală Continuă
Citește mai mult


Isospora canis; Bildquelle: Synevovet

Importanta efectuarii unui examen coproparazitologic corect

Un examen coproparazitologic realizat corespunzător reprezintă un diagnostic corect şi, în consecinţă, un tratament adecvat
Citește mai mult

Ştiinţa

Revista

Internaţional

Literatură