Particularitati hematologice la Tursiops truncatus (alifanul sau delfinul cu bot gros)

(12.04.2012) Din vara anului 2011, Synevovet si Delfinariul Constanța au început colaborarea privind monitorizarea stării de sănătate a celor 3 delfini: Pei Pei, Chen Cheng si Ni-Ni. Pentru echipa Synevovet acest lucru a reprezentat o adevărată provocare, fiind primele probe provenite de la “animale exotice”.

Dr. Cristina Balan, Medic veterinar – Synevovet

Valorile parametrilor hematologici variază considerabil comparativ cu cele ale mamiferelelor terestre. Conform literaturii de specialitate (Dierauf A., Gullard F. - CRC Handbook of Marine Mammal Medicine, 2nd Ed., 2001, pg. 390-399) s-au remarcat diferențe inclusiv la delfinii crescuți în captivitate, față de cei liberi.

Valorile parametrilor hematologici variază considerabil comparativ cu cele ale mamiferelelor terestre

Eritrocitele

În comparație cu mamiferele terestre, mamiferele marine au cel mai mic număr total de eritrocite, dar pe de altă parte, indicii eritrocitari, masa cordului și volumul sagvin sunt relativ crescute, reprezentând adaptări la stilul lor de viață (capacitatea de scufundare).

Numărul de eritrocite este mai mare la nou-născuți decât la adulți, iar acesta va scădea odată cu înaintarea în vârstă și dezvoltarea capacității de scufundare.

Fig 1. Frotiu sânge de delfin cu bot gros (Tursiops truncatus) – diametrul eritrocitelor măsurate: 7.67 μm, 8.19 μm, 8.08 μm  (100x, colorație MGM)
Fig 1. Frotiu sânge de delfin cu bot gros (Tursiops truncatus) – diametrul eritrocitelor măsurate: 7.67 μm, 8.19 μm, 8.08 μm (100x, colorație MGM)

Leucocitele

Sunt împărțite în:

  • leucocite polimorfonucleare sau granulocite (neutrofile, eozinofile si bazofile)
  • leucocite mononucleare (limfocite și monocite)

Neutrofile: Au granule ovale care fie nu se colorează sau se coloreaza într-un roz pal, la utilizarea unei colorații de tip Romanowsky.

Eozinofile: Delfinii prezintă în mod fiziologic un număr mai mare de eozinofile, comparativ cu alte mamifere. (după neutrofil, este granulocitul cel mai frecvent într-un frotiu de sânge)

Fig 2. Frotiu sânge de delfin cu bot gros (Tursiops truncatus) – eritrocite, 2 eozinofile și câteva plachete sangvine ( 100x, coloratie MGG)
Fig 2. Frotiu sânge de delfin cu bot gros (Tursiops truncatus) – eritrocite, 2 eozinofile și câteva plachete sangvine ( 100x, coloratie MGG)

Bazofile: Sunt foarte rar întalnite.

Limfocite: Raportul nucleu/citoplasmă este mare și, în general, au nucleul rotund, cu cromatina condensată. Majoritatea limfocitelor sunt ancorate la nivelul organelor limfoide (noduli limfatici, timus, splină și/sau maduvă osoasă), din aceasta cauză se observă un număr mic în circulația sangvină.

Monocite: Sunt mai mari decat limfocitele, raportul nucleu/citoplasmă fiind ≤ 1:1.

Monitorizarea în dinamică a numărului relativ și absolut de leucocite oferă informații prețioase despre starea de sănătate a delfinului, dar și un posibil diagnostic în cazul depistării unei afecțiuni.

Laborator SYNEVOVET

Str. Industriilor, Nr. 25, comuna Chiajna, judetul Ilfov, cod postal 077040

Tel: 021 315 19 10
Fax: 021 315 19 93

E-mail: [email protected]


Mai multe Ştiri

Giardia

Giardioza

Este o parazitozoonoză digestivă produsă de specii ale genului Giardia. Giardia spp. face parte din clasa Zoomastigophorasida, familia Diplomonadidae
Citește mai mult

Seminar neurologie – Laboratorul Central Synevovet

Seminar neurologie – Laboratorul Central Synevovet

Synevovet, primul laborator de analize medical veterinare din Bucureşti, vă invită să participaţi la seminarul de neurologie din data de 13 iunie 2012, la sediul Laboratorului Central Synevo România
Citește mai mult

Seminar Medical  - Laboratorul Central Synevo

Seminar Medical  - Laboratorul Central Synevo

Synevovet, primul laborator de analize medical veterinare din Bucureşti, vă invită să participaţi la al doilea seminar de profil din anul 2012
Citește mai mult

Fig. Reticulocit (sânge canin)

Considerații privind anemia la câine

Tabloul clinic al câinilor cu anemie variază în funcție de severitate, timpul de la instalarea anemiei și boala care o determină
Citește mai mult

Seminar Medical SynevoVet

Seminar Medical SynevoVet Martie 2012

Vineri, 16 Martie 2012, în amfiteatrul Laboratorului Central Synevo, a avut loc Seminarul Medical Veterinar Synevovet, cu participarea a 98 de medici, evenimentul fiind integrat în Programul de Educaţie Medicală Continuă
Citește mai mult


Isospora canis; Bildquelle: Synevovet

Importanta efectuarii unui examen coproparazitologic corect

Un examen coproparazitologic realizat corespunzător reprezintă un diagnostic corect şi, în consecinţă, un tratament adecvat
Citește mai mult

SYNEVOVET

Testele alergologice de laborator

Alergia la animalele de companie poate fi diagnosticată prin demonstrarea reacţiei imune exagerate la anumite substanţe din mediu, denumite alergeni. Astfel există două abordări în testarea alergologică: testele in vivo şi testele in vitro
Citește mai mult



Ştiinţa

Revista

Internaţional

Literatură