Evoluții și tendințe pe piața laptelui
(21.07.2015) Mai 2015, sectorul laptelui și al produselor lactate în Europa
LIVRĂRI DE LAPTE
Oferta de lapte la nivel mondial este semnificativă în raport cu cererea. Datele privind livrările la nivel european din primul trimestru confirmă tendința de scădere din ultimele luni ale anului trecut (-1,3 % față de ianuarie-martie 2014). Pentru noul sezon, se estimează o creștere de 1,1 %-1,5 %. În principalele țări exportatoare, previziunile pentru luna aprilie 2015 indică următoarele valori: + 11 % Irlanda, + 1 % Olanda, + 4 % Polonia.
Creșterea producției este progresivă, datorită incertitudinii generate de evoluția pieței. Prețul laptelui la fermă înregistrează, în fapt, o scădere.
Diferiți producători europeni au ales să predea la 1 aprilie laptele produs în zilele 30-31 martie.
În Franța, s-ar fi interzis construirea de crescătorii cu peste 1.000 de animale.
The Cattle Times
BRÂNZETURI
Embargoul impus de Rusia, unde UE era principalul furnizor, a redus exporturile totale de brânzeturi (-14 % în perioada ianuarie-martie 2015 față de perioada ianuarie-martie 2014), cu toate acestea, exporturile sunt în creștere către țări precum Coreea de Sud, Japonia și Statele Unite (a se vedea noul slide 12 din Slideshow).
Producția are loc în funcție de cerere și în primul trimestru din 2015 aceasta se situează la -3,7 %, cu 2,1 milioane de tone produse.
Prețurile sunt influențate de oferta de lapte și rămân scăzute. Încasările din transformarea în brânză tind să se adapteze la încasările din transformarea în lapte praf degresat și unt.
În Italia, adunările consorțiilor de brânzeturi Grana Padano și Parmigiano Reggiano au aprobat o programare a producției, așadar, prețurile ar trebui să rămână stabile și să se redreseze la sfârșitul anului.
În cazul în care programarea producției nu este pusă în aplicare, prețurile vor avea o tendință descendentă.
UNT
Comparativ cu valul general de scădere a celorlalte produse lactate, prețurile mondiale ale untului rămân constante, datorită cererii curente provenind din Arabia Saudită, Egipt și Statele Unite ale Americii.
Dacă producția de lapte va continua să crească, trebuind să se recurgă la măsura transformării surplusului de lapte în lapte praf degresat și unt, stocurile de unt ar putea crește (nivelul actual fiind de 59.117 tone).
Prețurile la unt în UE se situează la niveluri competitive cu piețele mondiale.
LAPTE PRAF DEGRESAT (SMP)
Activitatea de bază la nivel european este producerea de brânză, dar creșterea producției de lapte a dus la o creștere a producției de lapte praf (+ 1,4 % în primul trimestru al anului 2015).
Exportul de lapte praf degresat (+24 % în perioada ianuarie-martie 2015, comparativ cu perioada ianuarie-martie 2014) este favorizat atât de cursul de schimb, cât și de prețurile scăzute pe plan internațional.
Egiptul și Thailanda au crescut considerabil achizițiile de lapte praf degresat din Europa în primul trimestru al anului 2015.
Actualizare: 5 iunie 2015