Limitări drastice la folosirea antibioticelor în zootehnie

(24.02.2016) Utilizarea antibioticelor în domeniul veterinar va fi mult restrânsă, după ce parlamentarii europeni au votat un Raport prin care se interzice tratamentul colectiv și preventiv al animalelor cu aceste medicamente. În România, antibioticele sunt în centrul unei dezbateri dure între veterinari și farmaciile de profil, primii susținând comercializarea lor în condiții speciale, iar cealaltă parte considerând că restricțiile afectează legile concurenței.

Dezvoltarea rezistenței bacteriilor la antibiotice a determinat adoptarea unor măsuri ce vizează utilizarea cât mai reglementată a acestor medicamente, susțin membrii Comitetului pentru mediu din Parlamentul European (PE), cu privire la votul dat asupra proiectelor de legi în legătură cu medicamente de uz veterinar. Deputații au cerut interzicerea tratamentului colectiv și preventiv al animalelor cu antibiotice, se arată într-un comunicat de presă al PE.

„Votul este un pas important pentru sănătatea animalelor și lupta împotriva rezistenței la antibiotice. Cu aceste noi dispoziții, se poate monitoriza mai bine și se poate controla utilizarea antibioticelor la animalele de fermă și, astfel, se reduce riscul potențialului de creștere a rezistenței la utilizarea acestor produse. Salut consensul larg cu privire la acest raport, pentru marele beneficiu de sănătate publică și pentru protecția consumatorilor”, a declarat deputatul care se ocupă de caz, Françoise Grossetête (PPE, FR), care a pus accent și pe necesitatea inovării în materie de antibiotice. Raportul său a fost adoptat cu 60 de voturi pentru și 2 împotrivă.


Potrivit documentului, medicamentelor de uz veterinar nu ar trebui utilizate pentru îmbunătățirea performanțelor fermelor sau pentru a compensa nerespectarea bunelor practici agricole, susțin eurodeputații. Ei vor să limiteze utilizarea substanțelor antimicrobiene în scopuri de control individual al bolilor la animale și numai atunci când este justificată de un medic veterinar. Mai exact, să înceteze administrarea preventivă a antibioticelor fără semne clinice de infecție. Pe de altă parte, atunci când un animal dintr-un grup prezintă semne de infecție, tratamentul ar trebui să se limiteze numai la acesta și la animalele sănătoase, dar identificate ca având un risc ridicat de contaminare, pentru a preveni răspândirea în continuare a bacteriilor din cadrul grupului, spun eurodeputații.
Una dintre deciziile cele mai importante se referă la desemnarea antibioticelor rezervate strict tratamentului infecțiilor umane, ca măsură de protecție împotriva rezistenței antimicrobiene.

Eurodeputații pun mare accent pe inovare, pe căutarea de noi antibiotice. Pentru aceasta, ei „doresc stimulente, inclusiv perioade mai lungi de protecție a documentelor tehnice legate de noile medicamente, protecția comercială a substanțelor active inovative și protecția investițiilor semnificative”.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a avertizat recent că bacteriile la om, în produse alimentare și animale, continuă să prezinte rezistență la antimicrobiene utilizate în mod obișnuit. Oamenii de știință spun că rezistența la ciprofloxacină – un antimicrobian extrem de important pentru tratamentul infecțiilor la oameni – este foarte mare, în cazul bacteriilor Campylobacter, care, în consecință, reduce opțiunile pentru un tratament eficient al intoxicații alimentare serioase. Bacteria Salmonella multirezistentă continuă să se răspândească în Europa, atrage atenția ECDC.

Propunea legislativă, al cărui Raport a vot votat, va fi supusă dezbaterii și votului în sesiunile plenare din martie sau aprilie, la Strasbourg.

Antibioticele din România

În România, antibioticele se folosesc pe scară largă, și în domeniul uman, și în cel veterinar. Pentru limitarea impactului asupra sănătății populației, având în vedere practicile pe care eurodeputații vor să le înlăture, veterinarii propun măsuri de control al comerțului cu astfel de produse. Mai exact, susțin continuarea politicii prin care farmaciile veterinare să fie deținute, majoritar, de către medicii veterinari. Acest lucru este combătut puternic de investitorii ce doresc deschiderea de farmacii, arătând că aceste restricții încalcă legile concurenței, pentru care Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva României. Disputa este în toi, prima rundă fiind câștigată de către veterinari.

Sursa: Focus Agricol

Mai multe Ştiri

Boli_hepatice_banner

Conferință online

Sunteți invitat la evenimentul nostru exclusiv online cu Dr. Penny Watson
Penny este lector principal în Medicina Animalelor Mici la Universitatea Cambridge
Citește mai mult

Maravet_2021

Maravet angajează reprezentant medical de vânzări aparatură pentru zona Moldova

Dacă ești pasionat de tehnologie în medicina veterinară, îți place să interacționezi cu oamenii, ești dinamic și îți place să fii tot timpul în mișcare, te așteptăm în echipa noastră! 
Citește mai mult

Anunt angajare ferme

Maravet SRL angajează reprezentant medical de vânzări - divizia Ferme, zona Transilvania

Angajăm reprezentant medical de vânzări - divizia Ferme pentru zona de Transilvania! Dacă ești pasionat de medicină veterinară, iți place să interacționezi cu oamenii, ești dinamic și îți place să fii tot timpul în mișcare, te așteptăm în echipa noastră! 
Citește mai mult

Asociaţia Română a Producătorilor de Hrană pentru Animale de Companie (ARPAC) ; Bildquelle: ARPAC

Conferinţă online

Rezultatele studiului „Atitudini şi comportamente ale românilor din mediul urban privind animalele de companie”, în contextul pandemiei de Coronavirus
Citește mai mult

Animal and Equine Veterinary Equipment Sale Announced

Animal and Equine Veterinary Equipment Sale Announced

Global advisory and asset management specialists, Gordon Brothers, has been instructed to manage the sale of the assets of The Animal Health Trust by the Trustees and their advisors
Citește mai mult

DDr. Camil Stoian PhD, Dipl.EVDC

DDr. Camil Stoian PhD, Dipl.EVDC a murit

Colega Camil Stoian ne-a lăsat complet pe neașteptate pe 26 iunie 2020
Citește mai mult

Hills

Webinar Hill's - Nutriția în cazurile de Dermatită atopică la câine

Un câine cu mâncărimi este o problemă frecventă a clienților și poate reprezenta o provocare pentru medicii veterinari. Dermatita atopică a câinelui (DAC) este o dermatoză inflamatorie pruriginoasă, cronică și recidivantă, care necesită adesea un management pe tot parcursul vieții și este o sursă de frustrare atât pentru medicul veterinar, cât și pentru familie.
Citește mai mult

Ştiinţa

Companii

Internaţional

Literatură