Limitări drastice la folosirea antibioticelor în zootehnie

(24.02.2016) Utilizarea antibioticelor în domeniul veterinar va fi mult restrânsă, după ce parlamentarii europeni au votat un Raport prin care se interzice tratamentul colectiv și preventiv al animalelor cu aceste medicamente. În România, antibioticele sunt în centrul unei dezbateri dure între veterinari și farmaciile de profil, primii susținând comercializarea lor în condiții speciale, iar cealaltă parte considerând că restricțiile afectează legile concurenței.

Dezvoltarea rezistenței bacteriilor la antibiotice a determinat adoptarea unor măsuri ce vizează utilizarea cât mai reglementată a acestor medicamente, susțin membrii Comitetului pentru mediu din Parlamentul European (PE), cu privire la votul dat asupra proiectelor de legi în legătură cu medicamente de uz veterinar. Deputații au cerut interzicerea tratamentului colectiv și preventiv al animalelor cu antibiotice, se arată într-un comunicat de presă al PE.

„Votul este un pas important pentru sănătatea animalelor și lupta împotriva rezistenței la antibiotice. Cu aceste noi dispoziții, se poate monitoriza mai bine și se poate controla utilizarea antibioticelor la animalele de fermă și, astfel, se reduce riscul potențialului de creștere a rezistenței la utilizarea acestor produse. Salut consensul larg cu privire la acest raport, pentru marele beneficiu de sănătate publică și pentru protecția consumatorilor”, a declarat deputatul care se ocupă de caz, Françoise Grossetête (PPE, FR), care a pus accent și pe necesitatea inovării în materie de antibiotice. Raportul său a fost adoptat cu 60 de voturi pentru și 2 împotrivă.


Potrivit documentului, medicamentelor de uz veterinar nu ar trebui utilizate pentru îmbunătățirea performanțelor fermelor sau pentru a compensa nerespectarea bunelor practici agricole, susțin eurodeputații. Ei vor să limiteze utilizarea substanțelor antimicrobiene în scopuri de control individual al bolilor la animale și numai atunci când este justificată de un medic veterinar. Mai exact, să înceteze administrarea preventivă a antibioticelor fără semne clinice de infecție. Pe de altă parte, atunci când un animal dintr-un grup prezintă semne de infecție, tratamentul ar trebui să se limiteze numai la acesta și la animalele sănătoase, dar identificate ca având un risc ridicat de contaminare, pentru a preveni răspândirea în continuare a bacteriilor din cadrul grupului, spun eurodeputații.
Una dintre deciziile cele mai importante se referă la desemnarea antibioticelor rezervate strict tratamentului infecțiilor umane, ca măsură de protecție împotriva rezistenței antimicrobiene.

Eurodeputații pun mare accent pe inovare, pe căutarea de noi antibiotice. Pentru aceasta, ei „doresc stimulente, inclusiv perioade mai lungi de protecție a documentelor tehnice legate de noile medicamente, protecția comercială a substanțelor active inovative și protecția investițiilor semnificative”.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a avertizat recent că bacteriile la om, în produse alimentare și animale, continuă să prezinte rezistență la antimicrobiene utilizate în mod obișnuit. Oamenii de știință spun că rezistența la ciprofloxacină – un antimicrobian extrem de important pentru tratamentul infecțiilor la oameni – este foarte mare, în cazul bacteriilor Campylobacter, care, în consecință, reduce opțiunile pentru un tratament eficient al intoxicații alimentare serioase. Bacteria Salmonella multirezistentă continuă să se răspândească în Europa, atrage atenția ECDC.

Propunea legislativă, al cărui Raport a vot votat, va fi supusă dezbaterii și votului în sesiunile plenare din martie sau aprilie, la Strasbourg.

Antibioticele din România

În România, antibioticele se folosesc pe scară largă, și în domeniul uman, și în cel veterinar. Pentru limitarea impactului asupra sănătății populației, având în vedere practicile pe care eurodeputații vor să le înlăture, veterinarii propun măsuri de control al comerțului cu astfel de produse. Mai exact, susțin continuarea politicii prin care farmaciile veterinare să fie deținute, majoritar, de către medicii veterinari. Acest lucru este combătut puternic de investitorii ce doresc deschiderea de farmacii, arătând că aceste restricții încalcă legile concurenței, pentru care Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva României. Disputa este în toi, prima rundă fiind câștigată de către veterinari.

Sursa: Focus Agricol

Mai multe Ştiri

Global Symposium 2019

Hill's Global Symposium 2019

Suntem bucuroși să vă anunțăm că Hill’s Global Symposium 2019 va avea loc în perioada 14-15 iulie! Va fi un eveniment extraordinar, în care se va discuta despre puterea microbiomului, comunicare, social media.
Citește mai mult

A apărut ediţia a II-a din Ghidul animalelor de companie

Maravet organizează anul acesta cea de-a IV-a ediție a Cupei pescarului veterinar

Suntem bucuroși să vă anunțăm că anul acesta vom organiza a IV-a ediție a „Cupei Pescarului Veterinar Maravet” la care vă așteptăm cu mare drag.
Citește mai mult

Piton_capuse

Caz GRAV de infestare cu căpuşe la un şarpe. Numărul „ireal” de paraziţi extraşi din pielea acestuia

Un piton a fost găsit într-o stare deplorabilă într-o piscină din Australia, potrivit Yahoo! News. Şarpele era infestat cu peste 500 de căpuşe. Animalul, care a primit numele „Nike”, a fost preluat de cei de la Gold Coast and Brisbane Snake Catcher.
Citește mai mult

Hemodialivet - Romanian Society of Veterinary Nephrology

European Congress of Veterinary Nephrology    

During the European Congress of Veterinary Nephrology, February 22nd - 23rd, 2019 in Bucharest, you will have the opportunity to have a masterclass with Dr. Dennis B. DeNicola
Citește mai mult

Forum Practica Veterinara

Workshop imagistică veterinară 1

În intervalul 19-20 aprilie 2019, Forumul pentur Practică Veterinară România, vă așteaptă la cea de-a III-a ediție la Crowne Plaza Hotel - București. Coordonatorul evenimentului este Prof. univ. dr. Mario Codreanu.
Citește mai mult

Ordin pentru modificarea și completarea normelor privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân

Ordin pentru modificarea şi completarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea
câinilor cu stapân aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 1/2014.
Citește mai mult

Stand Maravet AMVAC 2018_1

AMVAC 2018

Congresul Internațional AMVAC a reunit medici veterinari din întreaga țară și a reușit să-i aducă față în față atât cu companiile de top din domeniul sănătății animalelor cât și cu lectori în domeniul medicinei veterinare.
Citește mai mult

VetTube

GI disorders in dogs: new insights in diagnosis and management

Te invităm să afli noutățile din domeniul managementului și diagnosticului afecțiunilor gastrointestinale la câini!
Citește mai mult

Ştiinţa

Companii

Internaţional

Literatură