Studiu EFSA: Stafilococul auriu în crescătoriile de porci
(07.12.2009) Stafilococul auriu este o bacterie cu răspândire largă, mulţi oameni fiind purtători fără să manifeste semnele infecţiei.
Bacteria a fost semnalată pentru prima dată în 1970, de atunci răspândindu-se foarte mult. Oamenii se infectează foarte des cu această bacterie în timp ce sunt internaţi in spitale pentru tratarea altor boli.Un studiu actual al EFSA (European Food Safety Authority) confirmă cercetările anterioare din Germania conform cărora infecţia cu MRSA a fost semnalată în crescătoriile de suine. Studiul a fost efectuat în 24 de state membre, iar în 17 s-a putut confirma că există stafilococul auriu în crescătoriile de porci.
În crescătoriile de scroafe au fost descoperite chiar mai multe tipuri de infecţie cu MRSA. Tulpina cel mai des semnalată de stafilococ auriu este MRSA ST398. Această tulpină reprezintă un real pericol pentru fermieri, medici veterinari, personalul din abator, persoanele care au de a face cu animale de interes economic cât şi pentru familiile acestora.
Deşi această tulpină a produs foarte rar infecţii la om şi animale, Comisia de Igienă a Spitalelor, recomandă ca persoanele care interacţionează cu animale de interes economic să fie testate pentru tulpina MRSA ST398 la internarea lor în spital. Aceasta este doar o măsura preventivă deoarece conform EFSA această tulpină a produs foarte puţine infecţii în spitale comparativ cu alte tulpini de MRSA.
Carnea animalelor poate fi de asemenea infectată cu stafilococul auriu, dar riscul de infecţie prin alimente este foarte scăzut - arată studiul EFSA.
Carnea trebuie sa respecte condiţiile de igienă şi să fie supusă tratamentului terminc, astfel bacteria poate fi inactivată fără probleme.
Mai multe informaţii: www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale1178620753812_1211903070258.htm