Este eradicarea bacteriilor rezistente la tratament (MRSA and ESBL-E) realizabilă la porcii de fermă?

(14.09.2015) Colonizarea animalelor din gospodărie cu bacterii rezistente la tratament care răspund la un număr limitat de antibiotice este  considerat un posibil factor de risc în ceea ce privește introducerea patogenilor rezistenți la tratament în lanțul alimentar.

Pe un model de fermă de porci, cercetătorii germani au demonstrat pentru prima dată că dezinfectarea  grajdului poate fi folosita ca o metodă de eradicare a virusurilor ESBL-E și LA-MRSA din mediul grajdului.  Microbiologia de Mediu Aplicată a prezentat un studiu al acestui fenomen în ediția online din 4 septembrie 2015.

Folosirea antibioticelor în ferme și înmulțirea patogenilor rezistenți la tratament în lanțurile alimentare este considerat un factor de risc pentru creșterea detectării animalelor asociate cu virusurile rezistente la tratament intrucât se poate răspândi la oameni. Agenții patogeni rezistenți la antibiotic au fost identificați în gospodărie, în fermele de porci în special. În acest context, virusul rezistent la meticilină - Staphylococcus aureus - și spectrul lărgit beta lactamase care formează enterobacteria (ESBL-E) sunt cele mai răspândite forme ale patogenilor rezistenți la antibiotic în cazul porcilor germani. Transmiterea bacteriilor rezistente la antibiotic reprezintă un factor de risc pentru oamenii care lucrează în ferme, și probabil, un factor de risc pentru consumatorii de carne și produse din carne.


Sub-cultivarea coloniilor individuale ESBL-E pentru analize ulterioare în laborator. Sursa: Universitatea Bonn Bonn, Ricarda Schmithausen

Pentru combaterea creșterii și răspândirii agentilor patogeni rezistenți la antibiotice în afacerea de procesare alimentară, este important să se oprească și să se prevină transmiterea bacteriei rezistente la un grajd la altul.
Totuși, agenții patogeni  nu pot fi găsiți numai pe animale sau în animale, dar sunt de asemenea prezenți și pe suprafețele de contact, în praf și apă în interiorul grajdului. Pe langă asta, personalul care lucrează în ferme sau trăiește în împrejurimi adesea devine purtător de germeni. Această sursă adițională pentru introducerea bacteriilor rezistente la tratament în gospodărie reprezintă o provocare pentru măsurile de eliminare.

Ca parte dintr-o colaborare științifică, cercetătorii diverselor instituții au evaluat dacă este posibilă eradicarea patogenilor MRSA și ESBL-E într-o fermă de porci prin curățare extinsă și măsuri de dezinfecție în clădirile unde se află grajdul și alte instalații. Oamenii de știință care iau parte la această colaborare inclusive, profesor-doctor  Dr. Isabelle Bekeredjian-Ding, coordonatorul departamentului Diviziei EU Cooperare/Microbiologie de la Institutul Paul-Erlich, Profesor Dr. Brigitte Petersen, coordonatorul departamentului  Managementul Sănătății și Prevenției de la Institutul de Știință Veterinară de la Universitatea Bonn, Profesor Dr. Gabriele Bierbaum, Institutul de Microbiologie Medicală și Imunologie, și Profesor Dr. Martin Exner, Directorul Institutului pentru Igienă și Sănătate Publică, ambele aparținând de Spitalul Universitar din Bonn.

La ferma unde au fost aplicate aceste măsuri, LA-MRSA și ESBL-E au fost identificate anterior într-o acțiune de monitorizare a igienei de rutină. În acest context, fermierul a decis să lupte împotriva răspândirii MRSA și ESBL-E prin extiderea gamei sale de producție, de la creșterea purceilor la creșterea de scroafe tinere, reducând astfel necesitatea de a achiziționa animale în plus, prin urmare reducându-se riscul de a introduce noi agenți patogeni. Pentru a elimina tulpinile bacteriene rezistente la antibiotice deja existente, animalele din stocul existent au fost sacrificate, întreaga așezare a fost decontaminată de către un  specialist în dezinfectare (curățată și dezinfectată) și  a fost construit un grajd nou.
Cu ajutorul mostrelor prelevate de la porci, din aer, apă sau praf și de la persoanele care trăiau sau munceau la fermă, cercetătorii au reușit să dovedească faptul că bacteriile LA-MRSA și ESBL-E care erau prezente înaintea decontaminării au fost eliminate în totalitate.

Niciun patogen ESBL-E nu a fost descoperit pe parcusul a 12 luni de la decontaminare, ceea ce demonstrează că măsurile luate au fost eficiente. Tulpinile de LA-MRSA care circulau inițial au fost și ele eradicate. Totuși, la numai două zile de la reluarea activității fermei, o nouă tulpină bacteriană LA-MRSA a fost descoperită la porci și în probele de mediu. Originea sa nu a putut fi stabilită, după două luni tulpina a fost găsită, de asemenea, și la personalul fermei.
La un an de la decontaminare, fermierul a raportat efecte pozitive, incluzând o stare de sănătate mai bună a porcilor, cu mai puține infecții intestinale, în consecință, un uz mai redus de antibiotice.

“Acest exemplu demonstrează că este posibilă eradicarea tulpinilor bacteriene rezistente la antibiotice din cadrul unei ferme. Cea mai mare provocare este de a dezvolta noi concepte pentru a preveni reintroducerea și răspândirea acestor patogeni”, explică Dr. Bekeredjian-Ding.

Bekeredjian-Ding, fost  membru al Institutului de Microbiologie Medicală, Imunologie și Parazitologie la Spitalul Universitar din Bonn, a servit ca șef al diviziei de Cooperare UE/Microbiologie de la Institutul Paul Ehrlich din ianuarie 2015. Împreună cu divizia de Medicină Veterinară de la Institutul Paul Ehrlich, condusă de Dr. Veronika von Messling, și colegii de la Institutul  Robert Koch (RKI) și Institutul Friedrich Löffler (FLI), echipa de cercetători este angajată în studiul și combaterea zoonozelor (Boli transmise de la animale la om) în cadrul Platformei Naționale de Cercetare a Zoonozelor.

Publicație:

Schmithausen RM, Kellner SR, Schulze-Geisthoevel SV, Hack S, Engelhart S , Bodenstein I, Al-Sabti N, Reif M, Fimmers R, Körber-Irrgang B, Harlizius J, Hoerauf A, Exner M, Bierbaum G, Petersen B, Bekeredjian-Ding I (2015): Eradicarea Stafilococului Auriu meticilino-rezistent (MRSA) și a enterobacteriilor cu spectru extins SS-lactamaze (ESBL-E) în cadrul unei ferme de porci.
Appl Environ Microbiol. 2015 epub ahead of print
doi: 10.1128/AEM.01713-15Mai multe Ştiri

Animal and Equine Veterinary Equipment Sale Announced

Animal and Equine Veterinary Equipment Sale Announced

Global advisory and asset management specialists, Gordon Brothers, has been instructed to manage the sale of the assets of The Animal Health Trust by the Trustees and their advisors
Citește mai mult

DDr. Camil Stoian PhD, Dipl.EVDC

DDr. Camil Stoian PhD, Dipl.EVDC a murit

Colega Camil Stoian ne-a lăsat complet pe neașteptate pe 26 iunie 2020
Citește mai mult

Hills

Webinar Hill's - Nutriția în cazurile de Dermatită atopică la câine

Un câine cu mâncărimi este o problemă frecventă a clienților și poate reprezenta o provocare pentru medicii veterinari. Dermatita atopică a câinelui (DAC) este o dermatoză inflamatorie pruriginoasă, cronică și recidivantă, care necesită adesea un management pe tot parcursul vieții și este o sursă de frustrare atât pentru medicul veterinar, cât și pentru familie.
Citește mai mult

Logo CMVRO

Recomandări adresate medicilor veterinari pentru evitarea contaminării cu COVID-19

În contextul pandemiei de COVID-19, Colegiul Medicilor Veterinari din Romania vine cu o serie de recomandări la adresa medicilor veterinari pentru evitarea contaminării.
Citește mai mult

Program workshop

Protocoale de lucru și monitorizare în anestezia inhalatorie

În intervalul 28-29 martie 2020, Maravet împreună cu Facultatea de Medicină Veterinară și Farmacie din Cluj-Napoca vă invită la un workshop în domeniul anesteziei veterinare, "Protocoale de lucru și monitorizare în anestezia inhalatorie.
Citește mai mult

Workshop Introducere în Oncologia Veterinară

Vineri, 13 martie 2020, vă așteptăm la modulul I al Workshop-ului „Introducere în oncologia veterinară”. Vă puteți înscrie accesând linkul https://rsvo.ro/introducere-in-oncologie-modulul-1/ sau contactând reprezentantul dvs. de vânzări de la Maravet.
Citește mai mult

Imagine predefinită

Teaser Überschrift

grwgwre  rgerg er gerg er
Citește mai mult

Congres Medicină Veterinară Alternativă Cluj-Napoca

În intervalul 6-7 martie 2020 vă așteptăm la primul Congres de Medicină Veterinară Alternativă din Romania. Evenimentul este organizat de Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca.
Mai multe informații despre programul evenimentului și modul de înscriere a participanților la adresa: https://fmv.usamvcluj.ro/index.php/anunturi.
Citește mai mult

Ştiinţa

Companii

Internaţional

Literatură