VIER PFOTEN salvează un cal sălbatic cu o tumoră uriașă la un ochi

(26.07.2013) O nouă provocare  pentru medicii veterinari ai VIER PFOTEN: un cal sălbatic din Letea a fost operat cu succes de o tumoră uriașă ce-i acoperea un ochi.

În mai putin de 24 de ore de la semnalarea cazului, o echipa a VIER PFOTEN s-a deplasat în zonă, a identificat și tranchilizat armăsarul, reușind să-i extirpe tumora complet. După operație, calul s-a trezit și s-a alăturat din nou grupului său.


Echipa VIER PFOTEN Romania a primit recent un telefon de la un localnic din Letea, care a povestit ca, în timp ce se plimba prin pădure, a vazut un cal cu o ”rană mare și infectată la un ochi”. 


”Din descriere părea destul de grav, așa ca ne-am mobilizat și am plecat rapid spre Letea”, povestește Kuki Bărbuceanu, coordonator de proiecte la VIER PFOTEN.

Echipa a găsit armăsarul foarte rapid. Medicul Ovisiu Roșu și colegii săi l-au tranchilizat și l-au examinat. 


”Ne fost foarte clar imediat că suspiciunile inițiale au fost corecte și că avem de-a face cu o tumoră foarte mare – un papilom de circa 600 de grame – deasupra ochiului drept, care era deja infestat cu sute de muște și viermi”, explică dr. Ovidiu Roșu. Din fericire, tumora nu apucase să afecteze ochiul.


Medicii au operat tumora, ceea ce s-a dovedit destul de dificil din cauza proximității față de ochi, reușind să o înlăture complet. Operația a durat circa 2 ore.

Calului i s-au administrat antibiotice cu efect pe termen lung și analgezice, iar rana a fost bandajată pentru a o proteja de infecții și paraziți. 


Dr. Ovidiu Roșu este de părere că tot ce era mai greu a trecut. ”Evident însă că-l vom monitoriza și-i vom administra tratament medical suplimentar dacă este nevoie”, precizează el.

www.vier-pfoten.ro

Mai multe Ştiri

Rolul clenbuterolului în restabilirea funcției respiratorii normale la cabaline

Articol de studiu ce prezinta rolul clenbuterolului (Dilaterolului). în restabilirea funcției respiratorii normale la cabaline.
Citește mai mult

contributia_geneticii_iepelor

Contribuția geneticii iepelor la durata gestației și sexul mânzului

În ceea ce privește înmulțirea cailor, armăsarii sunt folosiți de obicei pentru a stabili o linie de reproducere. În unele cazuri, totuși, partea maternă joacă un rol mult mai important.
Citește mai mult

SVA

Prevent MRSA in horse hospitals

Bacteria that are resistant to antibiotics have become a serious threat to humans and animals. Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) is an example of such a bacterium. MRSA infections in horses are difficult to treat, as there are so few effective antibiotics
Citește mai mult

Extracţie dentară prin respingere în cazul unei infecţii apicale fistulizate ventro-mandibular la cal

Extracţie dentară prin respingere în cazul unei infecţii apicale fistulizate ventro-mandibular la cal

Infecţiile apicale la nivelul premolarilor si molarilor la cal, apar de obicei consecutiv fracturilor dentare sau pe cale descendentă în cazul periodontopatiilor
Citește mai mult

Pompeii

Skeletal remains in Pompeii: Mysterious horse is a donkey

Scientists have been faced with a mystery ever since the remains of an apparently unknown breed of horse were discovered in Pompeii. Now, however, scientists from Cambridge and Münster have solved the puzzle. The horse is, in fact, a donkey
Citește mai multRevista

Companii

Internaţional

Literatură