FVE face apel la vigilenta fata de virusul Schmallenberg

(01.02.2012) O noua boala la rumegatoare se raspandeste in Europa

FederatiaVeterinarilor Europeni face apel la toti medicii veterinari pentru o vigilenta sporita cu privire la o boala necunoscuta in prealabil la rumegatoare, cauzata de asa numitul  virus Schmallenberg.

FVE face apel la vigilenta fata de virusul Schmallenberg Virusul afecteaza oile, caprele si bovine si este in principal raspandit de musculite (insecte) muscatoare. Cauzeaza malformatii congenitale si deficiente nervoase (nervous defects) in cazul mieilor nou-nascuti, al iezilor si al viteilor. 

Semnele medicale in cazul bovinelor includ febra, randament redus al laptelui si diaree.  Pentru cazurile observate infectia este probabil sa fi aparut in vara/toamna trecuta impreuna cu malformatii congenitale, care acum au devenit vizibile.

Boala, numita dupa orasul german unde s-a observat pentru prima data , in august 2011, a fost semnalata in mai multe tari europene inclusiv Olanda, Belgia, Germania, UK si Franta. Animalele susceptibile importate din zonele afectate sunt considerate vulnerabile.

FVE face apel la vigilenta fata de virusul Schmallenberg Chiar daca boala nu a fost declarata oficial, Presedintele FVE – Christophe Buhot  indeamna toti practicienii sa semnaleze orice izbucnire: “Toti medicii veterinari care observa semne medicale dubioase in cazul fermelor clientilor lor ar trebui sa semnaleze imediat acest lucru catre autoritatile competente pentru a fi facute viitoarele investigatii.”

“Medicii veterinari , atat practicienii privati cat si cei oficiali, si fermierii trebuie sa lucreze impreuna pentru a lupta impotriva acestei noi provocari.

O reţea functionala  a serviciilor sanitar-veterinare, la nivel naţional, inclusiv zonele îndepărtate, este esenţială pentru a detecta şi pentru a controla bolile cunoscute si emergente, ca aceasta.”

“ Datorita pozitiei lor unice, medicii veterinari se afla la granita unor noi boli si formeaza o legatura importanta in lantul de servicii veterinare: “Global Public Good*”.”

Potrivit centrului European de Control si Prevenire a Bolilor, riscul la care sunt supusi oamenii  cu privire la virusul Schmallenberg nu poate fi exclus, desi este putin probabil, intrucat, ca si alte virusuri ai aceleiasi familii (Orthobunyaviruses) nu prezinta un risc pentru sanatatea umana.

Un test serologic simplu si sigur pentru aceasta boala nu este inca disponibil.

Dezvoltarea unui vaccin care sa combata aceasta boala poate dura cel putin 2 ani.

*Global Public Good : Serviciile veterinare sunt un bun public intrucat contribuie la accesul altor bunuri publice cum ar fi: siguranta alimentara, sanatatea publica si reducerea saraciei.

Animalele sanatoase conduc la o alimentatie sigura. Tarile depind una de cealalta si o actiune neadecvata a unei natiuni poate sa puna in pericol celelalte tari.


Mai multe Ştiri

BVD

Virusul diareei virale la bovine (VDVB): protecția eficientă este posibilă

Diareea virală bovină (DVB), provocată de virusul diareei virale la bovine (VDVB), este o boală gravă la bovine care este endemică în întreaga lume. Infecția cu acest virus poate duce la moartea animalului. Dar acesta nu trebuie să fie cazul, după cum arată un studiu realizat recent de către Vetmeduni Viena.
Citește mai mult

Rolul clenbuterolului în restabilirea funcției respiratorii normale la cabaline

Articol de studiu ce prezinta rolul clenbuterolului (Dilaterolului). în restabilirea funcției respiratorii normale la cabaline.
Citește mai mult

Bovine

Așternutul de compost benefic pentru sănătatea copitelor bovinelor

Vacile de lapte ținute în hambar dezvoltă afecțiune a copitelor din cauza zonelor suspecte de umiditate crescută. Aceste anomalii pot să afecteze fertilitatea animalelor precum și producția de lapte a acestora. Un studiu condus de cercetătorii de la Vetmeduni Vienna demonstrează acum că utilizarea așchiilor și a rumegușului în adăposturile cu vacile de lapte în loc de așternut din paie este mult mai benefică pentru sănătatea copitelor.
Citește mai mult

Cattle

Vaccinarea: alternativa cea mai importantă la antibiotice

Conform conceptului „one health, one medicine” (o singură sănătate, o singură medicină), medicina umană și cea veterinară sunt unite de mult timp în realizarea obiectivului de a reduce utilizarea antibioticelor la minimumul necesar, și aceasta din mai multe motive.
Citește mai mult

Revista

Companii

Internaţional

Literatură