Virusul diareei virale la bovine (VDVB): protecția eficientă este posibilă

Diareea virală bovină (DVB), provocată de virusul diareei virale la bovine (VDVB), este o boală gravă la bovine care este endemică în întreaga lume. Infecția cu acest virus poate duce la moartea animalului. Dar acesta nu trebuie să fie cazul, după cum arată un studiu realizat recent de către Vetmeduni Viena. Odată cu aplicarea adecvată a măsurilor disponibile, este posibilă combaterea cu succes a virusului și chiar eradicarea în întregime a bolii.

Diareea virală bovină (DVB) este o boală infecțioasă a animalelor cu consecințe semnificative asupra sănătății și asupra impactului economic global. Pe de o parte, rata ridicată a morbidității și mortalității, sporirea prematură a sacrificării și scăderea performanței reproductive în rândul animalelor infectate duce la pierderi directe. Pe de altă parte, cheltuielile substanțiale necesare pentru a controla infecțiile cu VDVB duc la pierderi indirecte considerabile.


Diareea virala bovina (DVB), provocata de virusul diareei virale la bovine (VDVB), este o boala grava la bovine care este endemica in intreaga lume. Infectia cu acest virus poate duce la moartea animalului.

În acest context, cercetătorii de la Vetmeduni din Viena, au publicat recent o meta-analiză a studiilor anterioare pentru a determina distribuția geografică și evoluția temporală a prevalenței globale a VDVB, asociate cu factorii de risc și impactul programelor de vaccinare și eradicare.
Analiza efectuată de echipa de cercetare de la Vetmeduni din Viena a evidențiat o mare varietate de prevalențe ale DVB atât în interiorul, cât și între regiunile ONU studiate, deși în ultimele decenii s-a observat o scădere a prevalenței DVB în toate regiunile ONU.
Aceste informații noi sunt deosebit de valoroase: în lumea globalizată de astăzi, în care comerțul internațional cu animale vii este ceva obișnuit, este esențial să se asigure că bolile infecțioase, cum ar fi DVB, nu sunt transportate peste hotare.

Eradicarea VDVB este posibilă

Meta-analiza, o primă astfel de analiză a prevalenței infecțiilor cu VDVB la populația bovină globală, indică faptul că variația prevalenței VDVB se datorează în principal diferențelor de aplicare a programelor de control și eradicare (inclusiv vaccinarea). În medie, țările care au implementat programe de control au o prevalență VDVB care este de 1,5 ori mai mică la nivelul animalelor și efectivelor, comparativ cu țările fără astfel de măsuri. Măsurile sunt atât de eficiente încât mai multe țări, cum ar fi Suedia, Finlanda și Norvegia, au eradicat complet VDVB. În alte țări, de exemplu, în Austria, programele de control al DVB au fost atât de reușite, încât autoritățile și-au îndreptat atenția către controalele la fața locului.
Întrebat de ce nu toate țările au implementat un program național de control al BVD, Beate Pinior de la Institutul de Sănătate Publică Veterinară de la Vetmeduni din Viena, care a pregătit studiul împreună cu o echipă de cercetători de la Vetmeduni, a declarat: "Există mai multe motive. În primul rând, nu există niciun temei juridic internațional care să prevadă controlul VDVB. Eradicarea VDVB este un proces îndelungat care implică un nivel ridicat de angajament în materie de resurse. În multe țări, măsurile de control al bolilor animale se axează pe bolile care pot fi transmise oamenilor. Aceste țări oferă puține fonduri pentru controlul vizat al bolii animale fără potențial zoonotic."

Meta-analiza ajută la lupta globală împotriva VDVB

Prezentul studiu Vetmeduni din Viena subliniază, de asemenea, necesitatea unor studii epidemiologice comparabile la nivel internațional pentru a informa factorii de decizie politică. Beate Pinior: "Datele prezentate aici sunt deosebit de importante pentru autoritățile veterinare, deoarece dezvăluie distribuția globală a VDVB și impactul economic potențial al bolii".

Boala diareică periculoasă la bovine

Virusul de diaree virală bovină (VDVB) provoacă o boală diareică potențial letală la bovine, în special la viței și animale tinere. Un rezervor important VDVB sunt animalele infectate persistent (PI), care elimină cantități mari de virus pe toată durata vieții lor, dar nu dezvoltă anticorpi împotriva VDVB. "Infecția unei bovine gestante cu VDVB poate avea ca rezultat fătarea unui animal non-imunocompetent cu PI. Aceste animale PI răspândesc infecția ", spune Pinior.

Meta-analiza a acoperit 325 de studii din întreaga lume

Meta-analiza a inclus 325 de studii din 73 de țări diferite (acoperind 10 regiuni ale ONU) pentru perioada 1961-2016. Majoritatea studiilor au fost realizate la nivel regional (77,02%), urmate de nivel național (13,04% nivel (9,94%). Conform meta-analizei, prevalența infecțiilor persistente cu VDVB a variat de la puțin (≤ 0,8% în Europa, America de Nord și Australia) până la mediu (> 0,8% până la 1,6% în Asia de Est) ).

Publicație:
Articolul "O meta-analiză a prevalenței virusului diareei virale la bovine (VDVB) în populația bovină globală" de Bettina Scharnböck, Franz-Ferdinand Roch, Veronika Richter, Carsten Funke, Clair L. Firth, Walter Obritzhauser, Walter Baumgartner, Annemarie Käsbohrer și Beate Pinior au fost publicate în Nature Scientific Reports.


Mai multe Ştiri

Global Symposium 2019

Hill's Global Symposium 2019

Suntem bucuroși să vă anunțăm că Hill’s Global Symposium 2019 va avea loc în perioada 14-15 iulie! Va fi un eveniment extraordinar, în care se va discuta despre puterea microbiomului, comunicare, social media.
Citește mai mult

A apărut ediţia a II-a din Ghidul animalelor de companie

Maravet organizează anul acesta cea de-a IV-a ediție a Cupei pescarului veterinar

Suntem bucuroși să vă anunțăm că anul acesta vom organiza a IV-a ediție a „Cupei Pescarului Veterinar Maravet” la care vă așteptăm cu mare drag.
Citește mai mult

Piton_capuse

Caz GRAV de infestare cu căpuşe la un şarpe. Numărul „ireal” de paraziţi extraşi din pielea acestuia

Un piton a fost găsit într-o stare deplorabilă într-o piscină din Australia, potrivit Yahoo! News. Şarpele era infestat cu peste 500 de căpuşe. Animalul, care a primit numele „Nike”, a fost preluat de cei de la Gold Coast and Brisbane Snake Catcher.
Citește mai mult

Hemodialivet - Romanian Society of Veterinary Nephrology

European Congress of Veterinary Nephrology    

During the European Congress of Veterinary Nephrology, February 22nd - 23rd, 2019 in Bucharest, you will have the opportunity to have a masterclass with Dr. Dennis B. DeNicola
Citește mai mult

Forum Practica Veterinara

Workshop imagistică veterinară 1

În intervalul 19-20 aprilie 2019, Forumul pentur Practică Veterinară România, vă așteaptă la cea de-a III-a ediție la Crowne Plaza Hotel - București. Coordonatorul evenimentului este Prof. univ. dr. Mario Codreanu.
Citește mai mult

Ordin pentru modificarea și completarea normelor privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân

Ordin pentru modificarea şi completarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea
câinilor cu stapân aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 1/2014.
Citește mai mult

Stand Maravet AMVAC 2018_1

AMVAC 2018

Congresul Internațional AMVAC a reunit medici veterinari din întreaga țară și a reușit să-i aducă față în față atât cu companiile de top din domeniul sănătății animalelor cât și cu lectori în domeniul medicinei veterinare.
Citește mai mult

VetTube

GI disorders in dogs: new insights in diagnosis and management

Te invităm să afli noutățile din domeniul managementului și diagnosticului afecțiunilor gastrointestinale la câini!
Citește mai mult

Ştiinţa

Companii

Internaţional

Literatură