Virusul diareei virale la bovine (VDVB): protecția eficientă este posibilă

Diareea virală bovină (DVB), provocată de virusul diareei virale la bovine (VDVB), este o boală gravă la bovine care este endemică în întreaga lume. Infecția cu acest virus poate duce la moartea animalului. Dar acesta nu trebuie să fie cazul, după cum arată un studiu realizat recent de către Vetmeduni Viena. Odată cu aplicarea adecvată a măsurilor disponibile, este posibilă combaterea cu succes a virusului și chiar eradicarea în întregime a bolii.

Diareea virală bovină (DVB) este o boală infecțioasă a animalelor cu consecințe semnificative asupra sănătății și asupra impactului economic global. Pe de o parte, rata ridicată a morbidității și mortalității, sporirea prematură a sacrificării și scăderea performanței reproductive în rândul animalelor infectate duce la pierderi directe. Pe de altă parte, cheltuielile substanțiale necesare pentru a controla infecțiile cu VDVB duc la pierderi indirecte considerabile.


Diareea virala bovina (DVB), provocata de virusul diareei virale la bovine (VDVB), este o boala grava la bovine care este endemica in intreaga lume. Infectia cu acest virus poate duce la moartea animalului.

În acest context, cercetătorii de la Vetmeduni din Viena, au publicat recent o meta-analiză a studiilor anterioare pentru a determina distribuția geografică și evoluția temporală a prevalenței globale a VDVB, asociate cu factorii de risc și impactul programelor de vaccinare și eradicare.
Analiza efectuată de echipa de cercetare de la Vetmeduni din Viena a evidențiat o mare varietate de prevalențe ale DVB atât în interiorul, cât și între regiunile ONU studiate, deși în ultimele decenii s-a observat o scădere a prevalenței DVB în toate regiunile ONU.
Aceste informații noi sunt deosebit de valoroase: în lumea globalizată de astăzi, în care comerțul internațional cu animale vii este ceva obișnuit, este esențial să se asigure că bolile infecțioase, cum ar fi DVB, nu sunt transportate peste hotare.

Eradicarea VDVB este posibilă

Meta-analiza, o primă astfel de analiză a prevalenței infecțiilor cu VDVB la populația bovină globală, indică faptul că variația prevalenței VDVB se datorează în principal diferențelor de aplicare a programelor de control și eradicare (inclusiv vaccinarea). În medie, țările care au implementat programe de control au o prevalență VDVB care este de 1,5 ori mai mică la nivelul animalelor și efectivelor, comparativ cu țările fără astfel de măsuri. Măsurile sunt atât de eficiente încât mai multe țări, cum ar fi Suedia, Finlanda și Norvegia, au eradicat complet VDVB. În alte țări, de exemplu, în Austria, programele de control al DVB au fost atât de reușite, încât autoritățile și-au îndreptat atenția către controalele la fața locului.
Întrebat de ce nu toate țările au implementat un program național de control al BVD, Beate Pinior de la Institutul de Sănătate Publică Veterinară de la Vetmeduni din Viena, care a pregătit studiul împreună cu o echipă de cercetători de la Vetmeduni, a declarat: "Există mai multe motive. În primul rând, nu există niciun temei juridic internațional care să prevadă controlul VDVB. Eradicarea VDVB este un proces îndelungat care implică un nivel ridicat de angajament în materie de resurse. În multe țări, măsurile de control al bolilor animale se axează pe bolile care pot fi transmise oamenilor. Aceste țări oferă puține fonduri pentru controlul vizat al bolii animale fără potențial zoonotic."

Meta-analiza ajută la lupta globală împotriva VDVB

Prezentul studiu Vetmeduni din Viena subliniază, de asemenea, necesitatea unor studii epidemiologice comparabile la nivel internațional pentru a informa factorii de decizie politică. Beate Pinior: "Datele prezentate aici sunt deosebit de importante pentru autoritățile veterinare, deoarece dezvăluie distribuția globală a VDVB și impactul economic potențial al bolii".

Boala diareică periculoasă la bovine

Virusul de diaree virală bovină (VDVB) provoacă o boală diareică potențial letală la bovine, în special la viței și animale tinere. Un rezervor important VDVB sunt animalele infectate persistent (PI), care elimină cantități mari de virus pe toată durata vieții lor, dar nu dezvoltă anticorpi împotriva VDVB. "Infecția unei bovine gestante cu VDVB poate avea ca rezultat fătarea unui animal non-imunocompetent cu PI. Aceste animale PI răspândesc infecția ", spune Pinior.

Meta-analiza a acoperit 325 de studii din întreaga lume

Meta-analiza a inclus 325 de studii din 73 de țări diferite (acoperind 10 regiuni ale ONU) pentru perioada 1961-2016. Majoritatea studiilor au fost realizate la nivel regional (77,02%), urmate de nivel național (13,04% nivel (9,94%). Conform meta-analizei, prevalența infecțiilor persistente cu VDVB a variat de la puțin (≤ 0,8% în Europa, America de Nord și Australia) până la mediu (> 0,8% până la 1,6% în Asia de Est) ).

Publicație:
Articolul "O meta-analiză a prevalenței virusului diareei virale la bovine (VDVB) în populația bovină globală" de Bettina Scharnböck, Franz-Ferdinand Roch, Veronika Richter, Carsten Funke, Clair L. Firth, Walter Obritzhauser, Walter Baumgartner, Annemarie Käsbohrer și Beate Pinior au fost publicate în Nature Scientific Reports.


Mai multe Ştiri

Boli_hepatice_banner

Conferință online

Sunteți invitat la evenimentul nostru exclusiv online cu Dr. Penny Watson
Penny este lector principal în Medicina Animalelor Mici la Universitatea Cambridge
Citește mai mult

Maravet_2021

Maravet angajează reprezentant medical de vânzări aparatură pentru zona Moldova

Dacă ești pasionat de tehnologie în medicina veterinară, îți place să interacționezi cu oamenii, ești dinamic și îți place să fii tot timpul în mișcare, te așteptăm în echipa noastră! 
Citește mai mult

Anunt angajare ferme

Maravet SRL angajează reprezentant medical de vânzări - divizia Ferme, zona Transilvania

Angajăm reprezentant medical de vânzări - divizia Ferme pentru zona de Transilvania! Dacă ești pasionat de medicină veterinară, iți place să interacționezi cu oamenii, ești dinamic și îți place să fii tot timpul în mișcare, te așteptăm în echipa noastră! 
Citește mai mult

Asociaţia Română a Producătorilor de Hrană pentru Animale de Companie (ARPAC) ; Bildquelle: ARPAC

Conferinţă online

Rezultatele studiului „Atitudini şi comportamente ale românilor din mediul urban privind animalele de companie”, în contextul pandemiei de Coronavirus
Citește mai mult

Animal and Equine Veterinary Equipment Sale Announced

Animal and Equine Veterinary Equipment Sale Announced

Global advisory and asset management specialists, Gordon Brothers, has been instructed to manage the sale of the assets of The Animal Health Trust by the Trustees and their advisors
Citește mai mult

DDr. Camil Stoian PhD, Dipl.EVDC

DDr. Camil Stoian PhD, Dipl.EVDC a murit

Colega Camil Stoian ne-a lăsat complet pe neașteptate pe 26 iunie 2020
Citește mai mult

Hills

Webinar Hill's - Nutriția în cazurile de Dermatită atopică la câine

Un câine cu mâncărimi este o problemă frecventă a clienților și poate reprezenta o provocare pentru medicii veterinari. Dermatita atopică a câinelui (DAC) este o dermatoză inflamatorie pruriginoasă, cronică și recidivantă, care necesită adesea un management pe tot parcursul vieții și este o sursă de frustrare atât pentru medicul veterinar, cât și pentru familie.
Citește mai mult

Ştiinţa

Companii

Internaţional

Literatură