România este recunoscută ca ţară oficial liberă de bruceloză bovină
(23.01.2014) Statele membre prin vot majoritar au aporobat proiectul de decizie al Comisiei Europene, conform căruia România va putea să participe la comerţul intracomunitar cu bovinele vii, din exploataţiile de pe întreg teritoriul României.
Din acest an, graţie măsurilor aplicate de către ANSVSA, prin decizie a Comisiei Europene, România face parte din grupul restrâns de state membre indemne de această boală gravă, beneficiind astfel de condiţii mai relaxate la certificarea stării de sănătate.
Documentul a fost votat în data de 14 ianuarie 2014, în cadrul şedinţei Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animalelor (din cadrul DG SANCO Comisia Europeană), secţiunea sănătatea şi bunăstarea animalelor, control şi condiţii de import.
Consecutiv votului, proiectul deciziei va urma paşii procedurali, urmând ca, după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, să intre în vigoare.
Această realizare este o confirmare a eforturilor ANSVSA, a activităţii serviciilor veterinare întreprinse de-a lungul anilor, prin implementarea Programului Naţional de eradicare, controlul şi monitorizare a brucelozei bovine, pentru a îndeplini condiţiile prevăzute în legislaţia europeană în vederea recunoaşterii statului oficial de ţară liberă.
Trebuie menţionat ca noul statut al României sub raportul acestei boli vine ca o recunoastere a activităţii medicilor veterinari care au reuşit eradicarea acestei boli încă din anul 1963.
Eforturile financiare din partea României, pentru a monitoriza această boală, se ridică anual la aproximativ 3 milioane de euro.
Mai multe Ştiri
Diareea virală bovină (DVB), provocată de virusul diareei virale la bovine (VDVB), este o boală gravă la bovine care este endemică în întreaga lume. Infecția cu acest virus poate duce la moartea animalului. Dar acesta nu trebuie să fie cazul, după cum arată un studiu realizat recent de către Vetmeduni Viena.
Citește mai mult
Vacile de lapte ținute în hambar dezvoltă afecțiune a copitelor din cauza zonelor suspecte de umiditate crescută. Aceste anomalii pot să afecteze fertilitatea animalelor precum și producția de lapte a acestora. Un studiu condus de cercetătorii de la Vetmeduni Vienna demonstrează acum că utilizarea așchiilor și a rumegușului în adăposturile cu vacile de lapte în loc de așternut din paie este mult mai benefică pentru sănătatea copitelor.
Citește mai mult
Conform conceptului one health, one medicine (o singură sănătate, o singură medicină), medicina umană și cea veterinară sunt unite de mult timp în realizarea obiectivului de a reduce utilizarea antibioticelor la minimumul necesar, și aceasta din mai multe motive.
Citește mai mult
Este important ca veterinarii și producătorii să lucreze împreună pentru a acoperi lipsurile. Orice program eficient de vaccinare acoperă etapele de creștere esențiale, de la vițeii nou-născuți până la juninci antepartum, pentru a minimiza riscurile de îmbolnăvire și a maximiza potențialul de producție total.
Citește mai mult
Boehringer Ingelheim Animal Health hosts the first live web congress informing about the major cattle disease Bovine Viral Diarrhoea (BVD) on November 18th, 2015
Citește mai mult
În data de 4.9.2015, în România, a fost diagnosticată Boala limbii albastre(Bluetongue), în judeţul Botoşani, în localitatea Bobuleşti, în apropiere de râul Prut şi de graniţa cu Republica Moldova
Citește mai mult
În data de 4.9.2015, în România, au fost diagnosticată Boala limbii albastre(Bluetongue), în judeţul Botoşani, în trei exploataţii din localitatea Boboluşti, în apropiere de râul Prut şi de graniţa cu Republica Moldova
Citește mai mult
Ce s-ar fi întâmplat dacă nu s-ar fi aplicat un vaccin împotriva acesteia?
Citește mai mult